Laserul de la Magurele, prezentat in Statele Unite

Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 17:106877 citiri
Laserul de la Magurele, prezentat in Statele Unite
Foto: Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics

Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei va prezenta, in Statele Unite, viitoarea infrastructura de securitate nucleara pentru ELI-NP, laserul de la Magurele.

ELI-NP este unul dintre pilonii Extreme Light Infrastructure, cel mai puternic laser din lume, aflat la Geneva.

Prezentarea va avea loc in cadrul Summitului Industriei Nucleare, eveniment desfasurat odata cu Summitul Securitatii Nucleare, transmite corespondentul Ziare.com la Washington.

Astfel, institutul va avea o cabina de expozitie unde vor fi prezentate si tehnicile de investigatie nucleara, capacitatile de dezafectare a instalatiilor nucleare, managementul deseurilor radioactive, sisteme de masurare/monitorizare a radioactivitatii din mediul inconjurator, echipamente de interventie in situatii de urgenta chimica-biologica radiologica-nucleara si software de alerta pentru evenimente nucleare.

Presedintele Klaus Iohannis se afla in aceste zile la Washington unde se desfasoara Summitul Securitatii Nucleare.

Iohannis: Participarea la Summitul de la Washington, o chestiune de prestigiu, de consecventa si de influenta

"Romania se afla in prima linie a statelor care isi indeplinesc pe deplin angajamentele in domeniul securitatii nucleare, avand un program nuclear clar si o conduita responsabila.

Am considerat ca reprezentarea Romaniei la cel mai inalt nivel la acest Summit este esentiala si in acord cu rolul pe care tara noastra si l-a asumat in materie de securitate si cu participarea noastra la eforturile internationale si actiunile comune in acest domeniu", a declarat presedintele Romaniei la plecarea din tara.

Iohannis pleaca in America - va participa la Summitul Securitatii Nucleare

"Romania va continua sa aplice in programul sau nuclear cele mai ridicate standarde din domeniul securitatii nucleare si va sprijini imbunatatirea cooperarii internationale in domeniu. Voi comunica aceste lucruri in mod direct partenerilor nostri", a mai spus presedintele Romaniei.

Corespondenta de la Washington Iohannis, cina la Casa Alba in ajunul Summitului Securitatii Nucleare

Joi seara, Iohannis a participat la un dineu oferit la Casa Alba de omologul american Barack Obama.