Korodi: Reusita extraordinara pentru Romania in ceea ce priveste emisiile poluante

Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 23:11
2904 citiri
Korodi: Reusita extraordinara pentru Romania in ceea ce priveste emisiile poluante

Romania si-a redus, dupa 1989, la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice si vicepresedintele Adunarii Natiunilor Unite de Mediu (UNEA), la summit-ul Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, de la New York.

El a reamintit ca tara noastra s-a aflat de la inceput in prima linie a luptei impotriva schimbarilor climatice, fiind prima care in 2001 a ratificat Protocolul de la Kyoto, angajandu-se sa-si diminueze cu 8% emisiile de gaze cu efect de sera, fata de anul sau de referinta, 1989.

"Datele inventariate in 2012 arata ca angajamentul a fost indeplinit si depasit semnificativ, reducerile de emisii GES ale Romaniei fiind de 58%", a subliniat acesta, in cadrul summit-ului, informeaza un comunicat remis Ziare.com.

In cadrul aceleasi interventii, ministrul a prezentat modul in care Romania isi valorifica potentialul in domeniul energiilor regenerabile.

Aerul in Bucuresti, de trei ori mai poluat decat in alte orase europene

"In ultimii ani tara noastra a stimulat solid dezvoltarea acestui sector; iar astazi, aproape un sfert din totalul consumului de energie al Romaniei este asigurat din surse regenerabile", a precizat Attila Korodi.

Referindu-se la necesitatea adoptarii anul viitor a noului acord global obligatoriu privind schimbarile climatice, ministrul mediului si schimbarilor climatice a facut apel la o actiune concertata si rapida.

"Doar o actiune a tuturor natiunilor poate limita cresterea temperaturii globale, astfel incat sa nu trecem de pragul de doua grade Celsius pana in anul 2050. De aceea trebuie sa avem la Paris, in 2015, toate tarile pregatite sa semneze si sa isi asume un acord climatic ambitios. Este principalul obiectiv pe care il urmareste si evenimentul exceptional gazduit azi de Organizatia Natiunilor Unite", a spus acesta.

Acord global pentru reducerea emisiilor poluante

Apelul la mobilizarea natiunilor pentru semnarea noului acord global are loc in contextul in care, la nivel mondial, sunt inregistrate cresteri considerabile ale emisiilor de gaze cu efect de sera, cele mai mari cantitati de GES provenind din China si SUA, informeaza Ministerul Mediului.

Tara care emite mai multe gaze de sera decat SUA si UE la un loc

Astfel, la nivelul anului 2012, China inregistra emisii in crestere cu 190% fata de nivelul anului 1990, in timp ce SUA atingea emisii de peste 6,8 miliarde de CO2, in crestere cu 4,3% fata de anul 1990. La nivel European emisiile au inregistrat o scadere de 20% in aceeasi perioada, situandu-se la 4,7 miliarde de tone CO2.

La New York, SUA au anuntat o reducere de 300 de milioane de tone a emisiilor proprii de CO2 pana in anul 2030 si au cerut ca economiile dezvoltate, dar si cele emergente sa se ralieze acestui efort, actionand ca o comunitate globala.

In replica, China a subliniat ca a contribuit cu 58% la economiile globale de energie realizate in ultimii 20 de ani.

C.P.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#Romania reducere poluare, #Korodi poluare Romania, #poluare Romania , #emisii CO2