Jaful de la Complexul Energetic Oltenia, pe intelesul tuturor

Joi, 30 Mai 2013, ora 18:45
5151 citiri
Jaful de la Complexul Energetic Oltenia, pe intelesul tuturor
Foto: gorjeanul.ro

Corpul de Control al prim-ministrului a facut publice, zilele acestea, rezultatele raportului Curtii de Conturi efectuat la Complexul Energetic Oltenia (CEO). Intr-o singura propozitie, documentul poate fi tradus asa: jaf in stil mare.

Aproape 4 milioane de euro au fost sifonati in 2011 si 2012, deci sub guvernarea PDL, prin sponsorizari ilegale, contracte fara acoperire legala sau suplimentari ale unora deja incheiate.

Cand minerii faceau greve si se plangeau de conditiile de lucru, managerii fostelor companii care au fuzionat, respectiv complexurile energetice Turceni si Rovinari, sponsorizau nelegal echipa de fotbal Pandurii Targu-Jiu si semnau contracte cu firme de casa.

Raportul Curtii de Conturi arata ca cea mai mare parte din gaura neagra de la CEO, 18,8 milioane de lei, reprezinta finantarile acordate de fosta SNL Oltenia echipei Pandurii in perioada 2009-2011.

Manager privat, pe filiera Morega

Laurentiu Ciurel, managerul CEO, se plangea de curand ca nu vinde energie din cauza producatorilor de energie eoliana. Managerul privat cu cetatenie australiana, adus de Morega in businessul cu energie, da vina astazi pe greaua mostenire si cauta vinovati.

Mai mult, astazi se pune problema insolventei complexului energetic, in conditiile in care in 2011, Turceni si Rovinari au facut profit.

Nu, domnule Ciurel. Sistemul national preia 30% energie termo si doar 5% energie eoliana. In cea mai mare parte a zilei, energia eoliana ocupa intre 3% si 5% din ce intra in sistemul national. Energia fotovoltaica si mai putin.

Dar energia verde are prioritate in sistem si, in plus, este subventionata chiar de producatorii de energie care polueaza, precum CEO.

De ce nu este CEO perfomant

Curtea de Conturi a constatat in raportul de activitate pe anul 2011 ca fosta SNLO a beneficiat de un ajutor de stat pe care nu l-a cheltuit in totalitate in mod legal, actuala conducere a CE Oltenia, care include fosta SNLO, fiind obligata sa recupereze penalitati, dobanzi si majorari de intarziere in cuantum de peste trei milioane de lei.

Iata de ce CEO nu vinde energie:

In perioada 1 ianuarie 2010-31 decembrie 2012, au fost incheiate, atat de fostele complexuri si SNLO, cat si, ulterior, de CEO, contracte cu trei firme in valoare totala de peste 350 de milioane de lei. Ulterior, aceste contracte au fost suplimentate cu acte aditionale.

In perioada decembrie 2010-aprilie 2012, conducerea Complexului Energetic Rovinari, din care facea parte atunci Tiberiu Trotea - director general, Vasile Avram - contabil sef, Ion Rebedea, director Comercial sau Emanoil Dragomirescu - director comercial adjunct, a incheiat acte aditionale la trei contracte de achizitie publica prin care valoarea acestora a fost suplimentata cu peste 20%.

Cumulat, cele trei contracte au fost suplimentate cu vreo 7,1 milioane lei (1,7 milioane de euro), bani care, cu incalcarea legii, au ajuns la firmele de casa TPSUD Balteni, Succes Nic Com si Expres Transport SRL.

Curtea de Conturi a cerut administratiei CEO sa extinda controlul privind sumele acordate de fostele unitati energetice catre cluburile sportive si pentru anii 2010 si 2011.

Daca initial Curtea de Conturi a stabilit ca CS Pandurii a primit nelegal 8 milioane de lei in 2012, corpul de control al CEO a constatat ca alte 11 milioane de lei au fost acordate nelegal. Prin urmare, CS Pandurii trebuie sa restituie companiei 19 milioane de lei, in timp ce echipele de fotbal de la Motru si Mehedinti, un milion de lei.

CE Oltenia este controlata de Ministerul Economiei si a fost infiintata anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari si Turceni si a Societatii Nationale a Lignitului Oltenia.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#Complex Energetic Oltenia raport, #Curtea Conturi Oltenia, #energie complex Oltenia , #energie electrica