Industria de sute de milioane a reciclarii: Vinovatii marilor fraude sunt ignorati - Ce propune Guvernul

Luni, 15 Februarie 2016, ora 07:53
4237 citiri
Industria de sute de milioane a reciclarii: Vinovatii marilor fraude sunt ignorati - Ce propune Guvernul
Foto: Hepta.ro

La aproape o luna dupa ce scandalul reciclarii ambalajelor a devenit public si la aproape 3 luni de cand procurorii au descoperit frauda de aproximativ 56 de milioane de euro in acest domeniu, autoritatile romane vor incerca miercuri sa gaseasca o cale de compromis, astfel incat sa reduca din impactul noilor reglementari in materia reciclarii ambalajelor.

Principala problema se regaseste insa in curtea organizatorului acestei intalniri, Ministerul Mediului, care vrea sa-i aduca la aceeasi masa si pe reprezentantii companiilor investigate (OTR-uri), si pe cei care sunt pusi acum sa plateasca in locul acestor OTR-uri - producatorii.

In materie de protectia mediului, una dintre obligatiile asumate de Romania este atingerea, in 2016, unui grad de reciclare a deseurilor de 55%. La inceputul lui 2015, Romania recicla undeva intre 5% si 10% din deseurile municipale.

Cum functioneaza industria, cum se produc fraudele

In vreme ce Parchetul continua ancheta in dosar, nimeni nu vorbeste de organismul-cheie din curtea Ministerului Mediului: Administratia Fondului de Mediu, cea care, de 10 ani, verifica activitatea companiilor autorizate sa recicleze aceste deseuri.

Organismele de Transfer al Responsabilitatii (OTR) sunt cele care se ocupa (sau ar trebui sa se ocupe) efectiv cu reciclarea. De 10 ani, OTR-urile sunt auditate de AFM, iar din rapoartele oficiale reiese ca toate aceste organisme isi respectau obligatiile.

Aceste rapoarte sunt insa contrazise de procurori. Si chiar de documente oficiale emise de aceste organisme autorizate.

Potrivit legislatiei, OTR-urile sunt obligate sa transmita fiecarui client rapoarte lunare in care sa anunte cantitatile de ambalaje reciclate de la producator. Dupa actiunile de control de la finalul anului trecut, producatorii au inceput sa primeasca din partea OTR-urilor rapoarte rectificative.

Potrivit declaratiilor facute pentru cursdeguvernare.ro de reprezentanta ai producatorilor, exista situatii in care producatorii au fost anuntati prin declaratie rectificativa ca deseurile preluate au fost reciclate in proportie de 0%.

Legat de acest aspect, directorul general Proagro, Florin Bercu, a declarat ca va solicita la intalnirea de miercuri, de la Guvern, o ancheta a Corpului de Control al prim-ministrului.

Citeste mai departe pe cursdeguvernare.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#reciclare furturi, #reciclare industrie Romania, #reciclare Romania , #reciclare