Importanta albinelor in ecosistem. Factori care le ameninta existenta

Marti, 30 Iunie 2020, ora 07:30
9317 citiri
Importanta albinelor in ecosistem. Factori care le ameninta existenta
Foto: Pixabay

Cat de importante sunt albinele si ce s-ar intampla daca acestea ar inceta sa mai existe? Ce factori le ameninta existenta?

Albinele -inclusiv albinele care produc miere, albinele solitare si bondarii- sunt foarte importante, deoarece polenizeaza culturile alimentare, explica tehnostiri.ro

Polenizarea este procesul prin care insectele muta polenul de la o planta la alta, fertilizand plantele, astfel incat sa faca posibila producerea fructelor, legumelor, semintelor si asa mai departe.

Daca albinele ar inceta sa mai existe, echilibrul ecosistemului ar fi afectat considerabil, cu precadere in ceea ce priveste culturile alimentare si aprovizionarea cu alimente, la nivel mondial.

Exista peste 800 de specii de albine salbatice in Europa, dintre care sapte sunt declarate de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (UICN) a fi pe cale de disparitie, grad crtitic. Alte 46 de specii sunt pe cale de disparitie, 24 sunt in stare vulnerabila si 101, pe cale sa fie amenintate cu disparitia.

Desi este putin probabil ca toate speciile de albine sa dispara in viitorul apropiat, pierderea speciilor mentionate a fi amenintate ar avea un impact mare asupra polenizarii din intreaga lume, reducand speciile de plante, acelea pe care este bazata hrana noastra.

Aceasta problema depaseste mult albinele. De fapt, albinele sunt responsabile doar de o treime din polenizarea culturilor si o proportie foarte mica din polenizarea plantelor salbatice. Exista o gama diversa de alte insecte, inclusiv fluturi, bondari si muste mici, care au contributia lor in acest proces -si se pare ca si aceste insecte sunt afectate de aceeasi problema.

Un studiu recent sugereaza ca 40% dintre speciile de insecte din intreaga lume sunt in declin. Insectele se confrunta cu rate de extinctie de opt ori mai mari decat vertebratele.

In Germania, oamenii de stiinta au inregistrat pierderi de pana la 75 % din masa totala a insectelor din zonele protejate.

Aceste tendinte arata ca aproximativ o treime din toate speciile de insecte ar putea fi amenintate cu disparitia. Aceasta cifra creste cu peste 100.000 de specii in fiecare an. Cu toate acestea, datele numeroase privind speciile de insecte amenintate lipsesc, doar 8.000 de inregistrari au fost evaluate si validate de catre UICN.

Iata o analiza a ceea ce cred oamenii de stiinta ca ar reprezenta cauzele principale ale scaderii diversitatii si abundentei insectelor.

Specii invazive

Pradatorii invazivi, parazitii si bacteriile cauzatoare de boli numite "agenti patogeni" au fost acuzati de prabusirea coloniilor de albine din toata lumea. Recent, raspandirea viespei gigant asiatica sau "Vespa mandarinia", in Europa, a provocat o mare problema.

Aceasta specie se prinde de albine, iar o singura muscatura este capabila sa omoare un stup intreg.

Exista unele dovezi care sustin ca albinele salbatice din America de Nord au inceput sa dispara din cauza infectiilor de tip fungicid si bacteriene.

Desigur, in trecut, albinele au coexistat cu acesti patogeni.

Oamenii de stiinta au observat de-a lungul timpului o sensibilitate crescuta a albinelor pentru aceste tipuri de boli, ceea ce a creat o explicatie privind expunerea crescuta a albinelor la pesticide, fapt ce le poate deteriora sistemul imunitar.

Pesticidele

Poluarea -in ceea ce priveste expunerea la pesticide- este o cauza-cheie a declinului polenizatorilor.

Exista trei tipuri de pesticide chimice utilizate pe scara larga in Marea Britanie: insecticidele care vizeaza daunatorii insectelor, fungicidele care vizeaza agentii patogeni fungicizi ai culturilor si erbicidele care vizeaza buruienile.

Insecticidele contin substante chimice care pot ucide polenizatorii, deci sunt clar o amenintare. Dar, se pare ca cea mai mare problema nu este legata de polenizatori. Erbicidele sunt de fapt, utilizate de cinci ori mai mult in agricultura decat insecticide. Acesti ucigasi vizeaza o mare varietate de plante salbatice, cu care albinele trebuie sa se hraneasca.

Schemele agricole ecologice recomanda plantarea de fasii de flori salbatice la marginea culturilor, pentru a oferi refugiu si surse sigure de hrana pentru polenizatori. Cu toate acestea, norii derivati de erbicid din campurile in crestere pot contamina aceste fasii de flori salbatice.

Cercetarile de ultima ora sugereaza ca glifosatul, fiind un erbicid sistemic cu spectru larg si distrugator de cultura (una dintre substantele active cele mai utilizate la producerea pesticidelor), poate afecta microbii intestinali ai albinelor, ceea ce poate avea implicatii devastatoare pentru sanatatea lor.

Desi expunerea la erbicide si pesticide utilizate de fermieri este probabil sa fie una dintre principalele cauze ale declinului polenizatorilor, substantele chimice utilizate de autoritatile orasului si de gradinarii civili ar putea afecta, de asemenea, albinele si alte insecte. Asadar, de dragul albinelor, este mai bine sa evitati utilizarea acestora acolo unde este posibil.

Schimbarea climei

Incalzirea globala este considerata factorul major ce a condus la diminuarea speciilor de albine. Unele albine salbatice nu pot supravietui decat intr-o gama restransa de temperaturi. Pe masura ce habitatele lor se incalzesc, locurile in care pot trai devin tot mai greu de gasit. De exemplu, unele specii ar putea fi obligate sa traiasca la altitudini mai mari, acolo unde temperaturile sunt mai scazute, reducand spatiul in care trebuie sa locuiasca.

Distrugerea habitatului

Modul in care este cultivat terenul a fost asociat cu scaderi ale biodiversitatii si polenizarii. Agricultura distruge tipurile de spatii, pe care albinele le folosesc pentru a se cuibari, inlatura diversitatea hranei pe care albinele o folosesc pentru a se hrani si are chiar un impact mai larg asupra altor animale, cum ar fi pasarile salbatice, mamiferele si amfibienii. In timp ce nenumarate specii de insecte dispar in prezent, cele care raman le inlocuiesc pe cele din urma, asa ca este putin probabil ca, in curand, polenizarea culturilor sa inceteze.

Speciile comune, cum ar fi bondarul de pamant, albina europeana de miere si mustele negre obisnuite, care pot supravietui intr-o gama uriasa de temperaturi si conditii, vor deveni principalele specii care polenizeaza sursele noastre alimentare, in timp ce speciile rare si specializate vor fi afectate numeric.

Dar, pe masura ce speciile comune isi fac aparitia pentru a ocupa responsabilitatile si spatiul lasat de speciile pierdute, ecosistemele complexe devin dominate de acestea, iar intregul sistem devine mult mai susceptibil, chiar si la o singura schimbare brusca. Insectele stau la baza multor lanturi alimentare, declinul acestora va duce la o cascada complexa de impacturi asupra vertebratelor, amenintand stabilitatea ecologica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#albina, #ecosistem, #poluare, #pesticide, #erbicide, #insecte, #incalzire globala , #incalzire globala