Fenomenul care a cauzat disparitia in masa a vietii marine cu zeci de milioane de ani in urma se intampla din nou

Sambata, 01 Februarie 2020, ora 13:25
14732 citiri
Fenomenul care a cauzat disparitia in masa a vietii marine cu zeci de milioane de ani in urma se intampla din nou
Foto: Pixabay

Acidificarea oceanelor a cauzat in urma cu 66 de milioane de ani disparitia in masa a vietii marine, arata o analiza recenta a unor cochilii fosilizate.

Cu aproximativ 66 de milioane de ani urma, un asteroid urias a lovit Pamantul in apropiere de orasul mexican Chicxulub. Impactul a provocat un tsunami de proportii si alte fenomene, care au dus la randul lor la aparitia ploilor acide si la acidificarea la scara larga a oceanelor lumii, consecinta fiind disparitia in masa a celei mai mari parti a vietii marine si nu numai, potrivit lucrarii publicate in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, citate de CNN.

O echipa de cercetatori condusa de Michael Henehan, postdoctorand la centrul de cercetare GFZ din Potsdam, a studiat cochiliile blocate in sedimentele care s-au format dupa prabusirea asteroidului, colectate din pesteri si rauri din Olanda, Mississippi si Texas, precum si din adancul oceanelor.

Oamenii de stiinta au descoperit ca acestea au devenit foarte subtiri, ca urmare a scaderii puternice a pH-ului oceanelor, dupa 100 pana la 1.000 de ani de la impact. Acest lucru demonstreaza ca asteroidul este principala cauza a acidificarii oceanelor, fenomen care a dus la disparitia vietatilor marine. O intensa activitate vulcanica a fost considerata, de asemenea, o posibila cauza.

In prezent, oceanele lumii devin din ce in ce mai acide, ca urmare a cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera. Cel putin un sfert din dioxidul de carbon eliberat in urma arderii combustibililor fosili ajunge in oceane, potrivit Programului privind Acidifierea Oceanelor de la NOAA.

De la revolutia industriala, pH-ul oceanelor a scazut de la 8,2 la 8,1, iar oamenii de stiinta se asteapta ca pana la sfarsitul secolului sa vedem o scadere de 0,3-0,4 unitati pH.

Conform cercetarilor echipei lui Henehan, pH-ul oceanelor a scazut cu 0,25 in urma cu 66 de milioane de ani.

Acidificarea oceanelor afecteaza deja vietatile marine si, in absenta unor masuri privind reducerea emisiilor de carbon, oceanele ar putea deveni atat de acide pana in 2080, incat chiar si cei mai rezistenti corali s-ar putea eroda mai repede decat se pot reface.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Acidificare oceane viata marina , #incalzire globala