Explodeaza factura la energie din 2017? Vezi ce s-a modificat si de unde pot veni scumpiri

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 18:52
3699 citiri
Explodeaza factura la energie din 2017? Vezi ce s-a modificat si de unde pot veni scumpiri
Foto: Flickr

Lunile recente au adus o serie de modificari in factura pentru electricitate, survenite in special din suspendarea partiala a certificatelor verzi si aplicarii primei etape a procesului de liberalizare a energiei pentru consumatorii casnici

De la 1 iulie, numarul certificatelor verzi acordate producatorilor de energie regenerabila s-a redus la jumatate, respectiv la un certificat pentru eoliene si hidro si la doua certificate pentru energia solara.

In 2017 si in 2018 producatorii de energie regenerabila vor putea sa isi recupereze certificatele suspendate, ceea ce ar duce la o explozie a facturilor.

Totusi, Otilia Nutu, expert in energie, considera ca acest risc este practic nul, suspendarea fiind de fapt o anulare.

"Suspendarea pe trei ani probabil va insemna anulare dupa cei trei ani, desi nimeni nu vrea s-o recunoasca. Eu cred ca numarul de certificate verzi e ok acum, inainte era excesiv pentru eolian si solar. Dar nu prea e normal sa se modifice legea asa, peste noapte", a spus Otilia Nutu pentru Ziare.com.

Conform reprezentantei ExpertForum, efectul certificatelor verzi e combinat: pe de o parte a crescut pretul la consumatorul final cu certificatele verzi; pe de alta parte, din cauza faptului ca certificatele verzi au stimulat foarte mult investitiile, anul acesta a fost o cantitate de energie foarte mare in piata si a scazut pretul energiei electrice (energie, fara certificate), ceea ce a dus la o compensare partiala.

"Din pacate, numai consumatorii din piata liberalizata au simtit beneficiul reducerii pretului de energie electrica, consumatorii reglementati (casnicii si firmele mici) au pretul la energie reglementat si au suportat doar cresterea de pret cauzata de certificatele verzi. De asta e bine sa se liberalizeze piata odata. Liberalizarea la energia electrica s-ar putea face azi fara impact major asupra facturilor", sustine Otilia Nutu.

De altfel, pretul din piata libera a scazut atat de mult incat a ajuns la acelasi nivel cu cel pentru consumatorii reglementati, a adaugat expertul.

In factura, suspendarea partiala a certificatelor verzi s-a tradus prin reducerea cu 50% a pretului pentru energia regenerabila platita de consumatori. Certificatele verzi aveau o pondere de aproximativ 10% in factura.

In urma suspendarii partiale, ponderea acestora a scazut cu 33,3%, de la 0,051 lei/KWh la 0,034 lei/KWh, conform Autoritatii de Reglementare in Energie (ANRE), iar aceasta ar fi trebuit sa conduca la reducerea valorii facturii cu 4%.

Prima etapa a liberalizarii a anulat o parte din scaderea preconizata

Pe de alta parte, tot de la 1 iulie, 10% din energia livrata consumatorilor este luata din piata concurentiala. Adica pretul aferent acestei cantitati de energie este influentat de evolutia de pe piata libera. In prima faza, acest lucru nu a fost tocmai avantajos pentru consumatorii casnici, intrucat pretul la care furnizorii au luat energie de pe piata concurentiala a fost mai ridicat decat cel al energiei reglementate, astfel incat scaderea finala a valorii facturii a fost mai mica.

"Nu cred ca din liberalizarea asta de 10% au crescut preturile, numai daca n-a facut ANRE vreo smecherie in calculele acelea din care nu se intelege nimic si a mai ascuns pe acolo vreo suma pentru termo", a aratat expertul in energie.

Noua categorie este evidentiata de la 1 iulie in factura sub denumirea de energie activa pentru componenta de piata concurentiala. Iar aceasta este "o componenta care depinde de fiecare furnizor in parte, este politica fiecaruia cu cat cumpara cantitatile de energie", a precizat Emil Calota, vicepresedinte al ANRE.

"Calendarul de liberalizare zice asa: pana in iulie, consumatorii casnici cumparau 100% dintr-un 'cos' reglementat, ANRE dadea ordin producatorilor reglementati (Hidro, Nuclear, Oltenia etc.) sa vanda anumite cantitati la anumite preturi furnizorilor reglementati Electrica, EON, CEZ, ENEL, care ne dadeau noua preturile respective (plus transport, distributie, certificate verzi, bonus cogenerare, impozite).

Din iulie, furnizorii reglementati nu mai cumpara 100% la aceste preturi reglementate, ci 90% din "cos" si restul de 10% trebuie sa cumpere din bursa de energie OPCOM. Evident, ANRE vrea sa se asigure ca Electrica, ENEL etc. nu vor arunca energia cea mai scumpa pe care o cumpara din OPCOM pe spinarea consumatorilor reglementati, si atunci zice, iti recunosc cei 10% pe care ii cumperi tu din piata libera pana la pretul mediu OPCOM, daca cumperi mai scump treaba ta, daca cumperi mai ieftin, castigul tau", a explicat Otilia Nutu.

Ce se intampla in continuare cu preturile

"Piata se va liberaliza, sper. Preturile nu ar mai trebui sa creasca daca se liberalizeaza piata; vor creste doar daca e seceta si se produce mai putin hidro, vor scadea daca ploua etc. Singura crestere pe care o estimez e ca Guvernul va mai gasi vreo smecherie prin care sa subventioneze pe ascuns centralele termo falite de la Hunedoara si Oltenia din buzunarul nostru si ne va mai baga niste costuri de-ale lor in factura, deghizate in cine stie ce minune de 'reglementare pentru siguranta sistemului'", anticipeaza Otilia Nutu.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#pret energie, #factura energie, #modificare factura curent, #scumpiri , #energie electrica