Enel ar putea sa nu mai vanda subsidiara din Romania

Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 19:52
2418 citiri
Enel ar putea sa nu mai vanda subsidiara din Romania
Foro: Enel

Grupul italian de utilitati Enel si-ar putea pastra subsidiarele din Romania si Slovacia daca va reusi sa obtina suficiente fonduri din alte tranzactii pentru a-si reduce datoria, chiar daca a primit cateva oferte initiale pentru aceste active, a afirmat Luca d'Agnese, seful operatiunilor Enel din Europa de Est, intr-un interviu acordat "Wall Street Journal".

Compania italiana a anuntat, in luna iulie a acestui an, ca boardul sau a convenit asupra unui plan de a vinde activele de productie de energie in Slovacia si de distributie si vanzari din Romania. Enel spera sa obtina 4,4 miliarde de euro in acest an pentru a-si reduce datoria.

Luca d'Agnese a sustinut intr-un interviu ca firma a primit "cateva" oferte non-angajante pentru activele din Romania, inclusiv de la companiile controlate de state Electrica si NuclearElectrica. Activele sunt evaluate la 850 milioane de euro (1,06 miliarde de dolari), conform analistilor de la Societe Generale.

Activele Enel din Romania ar putea ajunge pe mana chinezilor, nu in bratele statului

De asemenea, Enel a primit mai mult de cinci acorduri care nu au fost dezvaluite, de la potentiali ofertanti pentru participatia de 66% in Slovenske Elektrarne si se asteapta la mai multe oferte. Termenul limita pentru ofertele non-angajante este 30 noiembrie.

Inca nu se cunoaste cat ar putea obtine Enel din vanzarea participatiei detinute la Slovenske Elektrarne, deoarece procesul a fost complicat de extinderea centralei nucleare de la Mochovce, ale carei costuri au fost depasite iar punerea in fabricatie a fost mult intarziata. Initial proiectul ar fi trebui sa coste 2,8 miliarde de euro, dar acum va costa pana la 4,8 miliarde de euro, a anuntat Enel.

Saptamana aceasta ar trebui sa se ajunga la un acord revizuit asupra bugetului pentru centrala, iar reactoarele ar urma sa fie puse in functiune in 2017 si 2018, cu patru ani mai tarziu decat se estima initial.

Pe de alta parte, Enel vrea sa obtina luna aceasta 2,5-3 miliarde de euro din vanzarea pe bursa a unei participatii de 17-22% in compania spaniola de utilitati Endesa. Daca tranzactia se va finaliza, Enel ar putea avea nevoie sa vanda doar activele din Romania pentru a obtine restul fondurilor necesare pentru a-si reduce datoria, a explicat Luca d'Agnese.

Enel este detinuta in proportie de 31,2% de statul italian. Prin detinerea companiei Endesa, Enel are de asemenea o pozitie de lider pe piata electricitatii din Spania si America Latina. Compania este prezenta si in Rusia, Europa Centrala si de Est.

Batalie pe activele Enel din Romania - Italienii vor sa vanda repede, Bucurestiul joaca dur

"Ideea a fost sa se creeze multiple optiuni, astfel incat compania sa nu fie niciodata pusa la colt. Nu trebuie sa vindem la orice pret", a afirmat seful operatiunilor Enel din Europa de Est.

Enel, cea mai indatorata companie de utilitati din Europa, intentioneaza sa vanda pana la sfarsitul lui 2014 active de peste patru miliard de euro (cinci miliarde de dolari) pentru a-si reduce datoria.

Guvernul Romaniei, care considera distributia energiei un sector strategic, a anuntat recent ca este interesat de activele Enel din Romania, unde compania italiana detine trei foste filiale ale Electrica de distributie si furnizare a energiei electrice, in zona Muntenia Sud, inclusiv Bucuresti, in Banat si in Dobrogea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Enel renuntare vanzare subsidiare Romania, #Enel subsidiare Romania, #Enel active Romania , #electricitate