E timpul să nu mai aruncăm aparatele care pot fi reparate

Advertorial
Joi, 28 Octombrie 2021, ora 17:10
5301 citiri
E timpul să nu mai aruncăm aparatele care pot fi reparate
reparare aparate stricate FOTO:pixabay.com

Știați că doar 38% din deșeurile din UE sunt reciclate? Și că peste 60% din deșeurile menajere încă ajung la groapa de gunoi în multe țări din UE? CircThread este un nou proiect european de cercetare și dezvoltare care vrea să ajute aparatele să devină cu adevărat durabile. Să crească durata de viață a aparatelor, să le facă reparabile și reutilizabile. Și să recicleze corect produsele atunci când acestea nu mai pot fi reparate.

Când cumpărați un aparat electrocasnic, știți cât va dura? Dacă poate fi reparat? Sau dacă piesele pot fi reciclate sau refolosite?

Aceste informații îi pot ajuta pe cei care produc, vând, repară și reciclează să-și îmbunătățească aparatele. Pentru ca să nu mai producem și să folosim obiecte care se strică în cel mai scurt timp, care sunt greu de dezasamblat și reparat sau imposibil de reciclat.

Este timpul să regândim modul în care proiectăm, realizăm și folosim lucrurile în viața noastră de zi cu zi.

Accesul la informații critice despre fiecare aparat în parte ne poate ajuta să facem trecerea spre o economie circulară și să avem un impact real în reducerea deșeurilor, industria electrocasnicelor să devină sustenabilă din punct de vedere ecologic și neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

SIMAVI, liderul unuia din piloții din proiectul european CircThread

Dezvoltatorii de software români de la Software Imagination & Vision (SIMAVI) coordonează unul dintre piloții pentru CircThread. Acesta este un nou proiect de cercetare și dezvoltare, care a început în iunie 2021, un proiect revoluționar care gestionează informațiile necesare pentru ca aparatele să rămână în bucla economică mai mult timp.

CircThread este despre „Construirea firului digital pentru managementul produselor, resurselor și serviciilor din economia circulară”. Este un proiect care a primit finanțare din programul H2020 în baza acordului nr. 958448.

În activitățile proiectului sunt implicați actorii care fac parte din întregul ciclu de viață al produsului: producători de echipamente originale ale produselor, furnizori de colectare și preluare, companii de recuperare și reciclare, service-uri de reparații, organizații de consumatori, cărora vor fi astfel capabili să-și îmbunătățească eforturile în domeniul economiei circulare. De asemenea, există universități active în domenii precum Economia circulară/Managementul ciclului de viață/producție, întreprinderi de transformare a serviciilor digitale, furnizori de software, un IMM de proiectare, IMM-uri de tehnologie și inovare și o organizație de management al deșeurilor din echipamente electrice și electronice.

Obiectivul principal al proiectului CircThread este de a debloca accesul la date aflate în „silozuri de date” și de a le îmbunătăți ca informații de decizie pentru actorii de pe parcursul și din afara ciclului de viață extins al produsului.

Pentru a face acest lucru, CircThread va oferi o metodologie circulară digitală, un cadru pentru facilitarea schimburilor de informații de-a lungul lanțului ciclului de viață extins al produselor, componentelor, materialelor și datelor lor chimice, informații de mediu, sociale și economice. Scopul este de a crea legături de date între lanțul de produse, lanțul valoric, lanțul de active și lanțurile ciclului de viață pe baza unui Catalog de informații despre produse și să permită schimburile de informații prin contracte de date guvernate de standarde de management sigure și de încredere.

În trei grupuri de demonstrație - în Italia, Slovenia și Spania - sistemul CircThread va fi implementat în platforme cloud, pe întregul lanț extins al ciclului de viață al aparatelor electrocasnice (cum ar fi mașinile de spălat și mașinile de spălat vase) și sistemele energetice casnice (cazane, sisteme solar-PV, baterii etc.) pentru a testa șapte cazuri de utilizare a circularității și modele de afaceri asociate.

Impactul la care ne așteptăm este acela de a permite tuturor acestpr actori să ia decizii mai bune, accelerând reducerea circularității și a emisiilor de carbon, inclusiv:

  • Extinderea duratei de viață a produselor prin o mai bună înțelegere a defecțiunilor în timpul utilizării și a nevoilor de întreținere;
  • O privire mai clară asupra calității produselor scoase din uz, pentru răscumpărarea pieselor de schimb sau pentru a fi reparate;
  • Evaluarea îmbunătățită a rutelor circularității pentru companiile de gestionare a deșeurilor și de reciclare prin furnizarea de date îmbunătățite despre compoziția produselor;
  • Verificarea cu mai multă ușurință a materialelor și a substanțelor chimice incluse în produse și componentele lor, identificarea ciclurilor de materii prime critice, pentru aparate casnice mai sigure;
  • Conferirea de putere de decizie cetățenilor și organizațiilor cetățenești prin furnizarea de acces direct la informații despre performanța produsului.

Consorțiul include 30 de parteneri din 13 țări europene, asigurând o acoperire geografică largă: Turcia, Spania, Slovenia, Italia, Regatul Unit, Elveția, Germania, Portugalia, Danemarca, Belgia, România, Irlanda, Franța.

SIMAVI este liderul pilotului sloven - Electrocasnice. SIMAVI va coordona toate activitățile pilot și va sprijini toți partenerii sloveni, inclusiv grupul Gorenje, unul dintre cei mai mari producători europeni de electrocasnice.

SIMAVI, bazându-se pe experiența în zeci de proiecte europene de Cercetare și Dezvoltare, va oferi suport direct pentru implementarea software-ului, schimburile de informații și depanarea clusterului pilot sloven.

Mai multe informații aici: https://circthread.com/

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#reparare aparate, #aparate stricate, #reciclare, #deseuri , #stiri mediu