Dupa 5 ani de negocieri, americanii au cazut la pace cu Coreea pe un acord nuclear

Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 08:322284 citiri
Dupa 5 ani de negocieri, americanii au cazut la pace cu Coreea pe un acord nuclear
Foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Externe din Coreea

Seulul si Washingtonul au ajuns miercuri, dupa cinci ani de negocieri, la un consens cu privire la revizuirea unui acord vechi de 40 de ani referitor la capacitatea Coreei de Sud de obtinere a uraniului imbogatit pentru centralele sale nucleare si la reprocesarea combustibilului folosit, a anuntat Ministerul de Externe sud-coreean.

Deocamdata nu au fost facute publice alte detalii ale intelegerii, potrivit Reuters.

In Coreea de Sud functioneaza 23 de centrale nucleare, care furnizeaza o treime din necesarul de energie electrica al tarii.

Seulul doreste mai putine restrictii in gestionarea sectorului sau nuclear civil si a incercat sa renegocieze pactul cu Washingtonul in acest domeniu, mai ales aspectele privitoare la reprocesarea combustibilului folosit.

Aceasta chestiune a devenit una spinoasa la nivel diplomatic din cauza temerilor legate de proliferarea nucleara, in special in Peninsula Coreeana, unde Phenianul sfideaza eforturile comunitatii internationale si incearca sa dezvolte arme nucleare.

Actualul acord dintre Coreea de Sud si SUA in domeniul energiei nucleare, semnat in 1974, urma sa expire in martie anul trecut, dar el a fost extins cu doi ani pentru a permite continuarea negocierilor incepute in anul 2010.