Defectiune la centrala nucleara de la Cernavoda: Ambele reactoare au probleme - UPDATE

Duminica, 25 Martie 2018, ora 18:0210042 citiri
Defectiune la centrala nucleara de la Cernavoda: Ambele reactoare au probleme - UPDATE
Foto: Arhiva Pixabay

Producatorul de energie Nuclearelectrica, care opereaza centrala nucleara din Cernavoda, a anuntat duminica ca a oprit controlat Unitatea 1 din cauza unei defectiuni.

"Nuclearelectrica SA (SNN) anunta ca Unitatea 1 a CNE Cernavoda a fost oprita controlat in dimineata zilei de 25 martie 2018, ora 09:20. Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavoda a fost determinata de aparitia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar actionarea in conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate", se arata in comunicat.

Specialistii centralei analizeaza cauza, iar Unitatea 1 va fi repornita imediat ce lucrarile de remediere vor fi finalizate, potrivit companiei.

"Estimam ca oprirea va avea o durata de aproximativ 48 de ore. Lucrarile de remediere nu vor avea niciun impact advers asupra personalului, populatiei si mediului inconjurator, acestea realizandu-se in conformitate cu procedurile specifice ale centralei", se arata in comunicat.

UPDATE - La cateva ore compania a revenit cu anuntul ca puterea Unitatii 2 a centralei va fi redusa la 55% (aproximativ 300 MW).

"Reducerea de putere a Unitatii 2 CNE Cernavoda este cauzata de necesitatea inlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasica a centralei. Reducerea de putere pana la 55% este necesara in vederea opririi echipamentului pentru reparatii", a anuntat Nuclearelectrica.

Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavoda va fi conectata la Sistemul Energetic National si va functiona la o putere de 300 MW.

Nuclearelectrica estimeaza pentru acest an un profit net de 295,2 milioane lei, in scadere cu 3% fata de cel de anul trecut, la venituri totale de 2,14 miliarde lei, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de actionari.