De la Azomures la centralele nucleare: cine polueaza Romania? - Interviu

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 07:28
5413 citiri
De la Azomures la centralele nucleare: cine polueaza Romania? - Interviu
Foto: Ecologic

In loc sa investeasca in proiecte de mediu, Romania pare mai mult sa-si intareasca proasta reputatie ca fiind una din tarile cele mai poluate din Europa, noi cazuri de acest gen fiind semnalate de curand.

Un exemplu in acest sens este poluarea cauzata de combinatul Azomures, adus la cunostinta Ziare.com de organizatia Greenpeace.

Potrivit lui Ionut Cepraga, coordonator de campanii al organizatiei, din cauza exloatarii la capacitate maxima a echipamentelor pentru producerea ingrasamintelor chimice se produce umplerea pana la refuz a canalelor din halele de productie, urmata de revarsarea acestora.

Astfel de deversari nu au loc doar accidental, ci si in mod deliberat, potrivit oficialului Greenpeace. Contactati de Ziare.com, oficialii Azomures au refuzat sa comenteze pe aceasta tema.

In schimb, Ionut Cepraga a discutat cu Ziare.com atat despre cazul Azomures, cat si despre energia nucleara, la care mai multe state europene, printre care Germania, au anuntat ca renunta, dar si despre principalele probleme de mediu ale Romaniei.

Dati-ne mai multe detalii despre cazul Azomures

In cazul unei deversari recente, care a necesitat interventie rapida pentru stoparea poluarii, accesul in spatiile afectate a fost mult intarziat, deoarece angajatii care detin cheile de acces erau in afara programului de lucru, iar alte chei nu mai avea nimeni.

In urma acestei sesizari, am cerut Garzii de Mediu (Garda Nationala de Mediu, Comisariatul Judetean Mures) sa ne comunice daca este la curent cu aceste lucruri si ce recomandari si penalizari au rezultat din activitatile de control la Azomures in perioada recenta.

Am aflat, astfel, ca Garda de Mediu a realizat, in 2011, trei controale neplanificate la Combinat, ocazionate de depasirea concentratiei maxime admise la indicatorii de calitate reglementati, aplicand, drept urmare, trei amenzi. Un al patrulea control, de aceasta data planificat, a atras dupa sine cea de-a patra amenda contraventionala.

In total, in acest an, Azomures a primit amenzi de la Garda de Mediu insumand 200.000 de lei, pentru depasirea concentratiilor la amoniac.

Am mai solicitat, in acest caz, informatii si de la Administratia Bazinala de Apa Mures, care ne-a comunicat ca a penalizat, in randuri repetate Combinatul, insa pentru poluarea apei: 133.488 de lei in 2010, 370.769 de lei in 2009 si 147.423 lei in 2008. Substantele pentru care au fost inregistrate depasiri, in acesti ultimi ani, ale concentratiilor maxime admise, sunt: azotit, azotat, suspensii, CBO5 si CCO-Cr.

Care sunt cele mai mari probleme legate de mediu in Romania, in prezent?

Una dintre problemele grave de mediu si poate cea mai importanta, avand in vedere ca afecteaza intreaga omenire, este cea a schimbarilor climatice. Responsabile pentru acestea sunt emisiile de gaze cu efect de sera, rezultate din activitatile umane: industrie, transport, producerea energiei electrice, agricultura si din traiul nostru zilnic. Consider ca aceasta este cea mai grava problema de mediu a Romaniei si ca este foarte important sa actionam de urgenta pentru combaterea acesteia.

Ce se poate face pentru reducerea poluarii?

Pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, gazul care are aportul cel mai mare la efectul de sera, trebuie sa adoptam o strategie energetica nationala in care sa se faca trecerea cat mai rapid de la energia bazata pe combustibil fosil (carbune, petrol, gaz), poluant, la cea obtinuta din surse regenerabile (eoliana, solara, cu biocombustibil, geotermala).

Energia nucleara, de asemenea, nu este o solutie, intrucat reprezinta un urias pericol ascuns pentru toate formele de viata. Nu are rost sa enumar exemple, intrucat acestea sunt deja cunoscute in toata lumea, ci as aminti ca tarile vest-europene incep sa renunte deja la acest tip de energie.

Investitorii straini s-au retras, in cea mai mare parte, din proiectul realizarii celor doua noi reactoare de la Cernavoda, iar unii dintre acestia deja investesc sume foarte mari in energie regenerabila: CEZ are in derulare proiecte pentru energie eolian insumand 600 MW/h, iar Iberdrola - unul de 1500 MW/h (pentru comparatie, cele doua reactoare propuse de la Cernavoda ar urma sa genereze cate 720 MW/h fiecare).

In plus, toti ceilalti investitori straini care doresc sa produca energie in Romania si-au manifestat dorinta de a investi in energie regenerabila, insumand deja capacitati uriase. Trebuie mentionat ca, pe langa energie electrica, aceste investitii aduc taxe la bugetul statului si creaza mii de locuri de munca, fara a necesita achizitionarea de combustibil din tara sau din import. Este de neinteles cum, in aceste conditii, reprezentantii guvernului continua sa sustina construirea de reactoare nucleare. Mai mult, nu au fost inca in stare sa faca aplicabile normele de aplicare a Legii 220/2008, referitoare la energia regenerabila, nici la acest moment. La aproape trei ani de la aparitia legii.

In urma unui sondaj realizat de catre profesionisti in 2010, am putut observa clar ca si publicul roman este impotriva energiei nucleare. Am cerut guvernului anularea actualei strategii energetice pe termen lung si reluarea procesului de realizare a acesteia, pentru includerea in mod echitabil a optiunilor de energie regenerabila si eliminarea accelerata a celei bazate pe combustibil fosil si a celei nucleare. Am apelat, in acest sens, si la Comitetul international de la Aarhus. Problema energiei este nu doar cea mai grava problema de mediu la noi in tara, in acceptiunea noastra, ci si una economica.

Dintre celelalte probleme de mediu ale tarii as mai enumera disparitia padurilor, amenintarea reprezentata de culturile modificate genetic si poluarea cauzata de activitatile industriale.

Care sunt masurile care pot fi luate pentru reducerea poluarii in Romania, in prezent, din partea companiilor si din partea Guvernului?

Companiile pot solicita propriilor furnizori de bunuri si servicii ca acestea sa respecte standardele internationale de mediu - exista metode diferite de certificare pentru fiecare domeniu. In tarile unde conceptul de retea inteligenta este deja in implementare, companiile pot solicita distribuitorilor de energie alimentarea cu energie din surse regenerabile, un exemplu foarte bun pentru Romania. Modernizarea retelei electrice nationale in acest fel poate si trebuie sa fie o masura pe agenda guvernului.

Este important ca oamenii, la nivel individual, sa se mentina informati si sa afle despre toate aceste posibilitati. De asemenea important este ca acestia sa se implice in dezbateri publice, sa devina activi in expunerea si in rezolvarea problemelor de mediu.

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#poluare Azomures, #energie nucleara Romania, #Greenpeace poluare , #energia nucleara