Cuptoarele de pizza, interzise in orasul italian mai poluat decat Beijingul

Joi, 24 Decembrie 2015, ora 13:10
4545 citiri
Cuptoarele de pizza, interzise in orasul italian mai poluat decat Beijingul
Foto: captura Rep TV

Un oras din Italia a interzis temporar utilizarea metodelor traditionale de preparare a pizzei, ca masura de combatere a poluarii, declansand proteste din partea localnicilor si a producatorilor.

Primarul orasului San Vitaliano din apropiere de Napoli a interzis utilizarea cuptoarelor cu lemne in brutarii si restaurante, inclusiv in pizzerii, daca patronii nu instaleaza filtre speciale pentru reducerea poluarii, informeaza BBC.

Interdictia a fost impusa ca urmare a "ingrijorarilor extreme" privind calitatea aerului si va ramane in vigoare pana la sfarsitul lunii martie, cu posibilitatea reintroducerii, daca noile sisteme de filtrare se vor dovedi a fi ineficiente.

Cei care incalca noile dispozitii risca amenzi de pana la 1.032 de euro.

Calitatea proasta a aerului este o problema veche in San Vitaliano. Potrivit ziarului Il Mattino, orasul este mai poluat decat Beijingul si face ca Napoli, cunoscut ca unul dintre cele mai poluate orase din Italia, sa para o "gradina parfumata".

In 2015, San Vitaliano, cu 6.000 de locuitori, a depasit de 114 ori pragul privind emisiile, comparativ cu 86 de ori in cazul orasului Milano, care are, de asemenea, probleme mari legate de poluare.

"Producatorilor agricoli, artizanali si comerciali li se interzice sa arda biomasa solida precum lemn sau carbune. Fac exceptie cei care au instalate sisteme de filtrare care garanteaza eliminarea a 80% din toate particulele Pm10", se arata in ordinul primarului, potrivit The Local.

Nu toata lumea este de acord ca de vina pentru aceasta situatie sunt cuptoarele de pizza. Localnici si proprietari de pizzerii au organizat in weekend un protest in fata primariei.

"Napoli are mai multe pizzerii decat Sant Vitaliano, insa nu are acelasi nivel de poluare. Este clar ca nu vor sa identifice cauza reala. Acest este o greseala foarte costisitoare pentru noi", a sustinut unul dintre protestatari.

Oamenii sustin ca traficul si smogul sunt principalele cauze pentru nivelul ridicat de poluare din oras.

"Suntem aici de 20 de ani. Este absurd sa fim invinovatiti noi. Problema este traficul si smogul", a spus proprietarul unei pizzerii pentru Rep TV.

Primarul Antonio Falcone se apara: "Nu sunt primarul anti-pizza. Hotararea se aplica si in cazul semineelor si a industriilor private. Fiecare trebuie sa faca partea sa".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#oras italian cuptor pizza, #interzicere cuptor pizza Italia , #emisii CO2
Comentarii