Cum distruge o benzinarie un stejar de sute de ani (Galerie foto)

Sambata, 29 Septembrie 2012, ora 10:03
6014 citiri
Cum distruge o benzinarie un stejar de sute de ani (Galerie foto)
Foto: Eco Civica

Daca ni se intampla sa fim intrebati pe strada de cei care realizeaza sondaje daca iubim natura, cu totii tindem sa spunem ca da (ca doar da bine la camera sa parem ecologisti).

Insa ce este de facut atunci cand camerele nu mai sunt de fata si cand un stejar ocrotit de lege rista sa fie distrus de oamenii care doresc cu tot dinadinsul sa le infloreasca afacerea sau benzinaria in cazul nostru?

Acesta este cazul unui stejar monument care se afla pe strada Horei numarul 21 colt cu bulevardul Ferdinand, in sectorul 2, langa care a rasarit din senin (sau nu) o benzinarie. Copacul, arbore tricentenar urmas al Codrilor Vlasiei, se afla pe lista monumentelor naturii a Academiei Romane, dar nu prea intereseaza pe nimeni in afara de oamenii care cunosc istoria sa.

Cu toate ca presedintele Eco Civica, Niculae Radulescu Dobrogea, sustine ca benzinaria nu dispune de acordul de mediu obligatoriu de la Agentia pentru Protectia Mediului si ca nici Directia de Mediu din Primaria Municipiului Bucuresti nu si-a dat acordul, constructia a inceput.

"E monument natural aflat pe lista Academiei Romane, arbore protejat si cu toate acestea Primaria Capitalei a dat un acord. Agentia de Protectie a Mediului si Directia de Protectie a Mediului din Capitala nu au fost de acord cu amplansarea acestei benzinarii", a declarat Niculae Radulescu Dobrogea pentru Ziare.com

Mai mult, acesta este singurul stejar rosu - quercus robur - din Bucuresti, care este in afara unui parc sau a unei gradini.

Presedintele Eco Civica mentioneaza ca sapaturile de sub coroana stajarului au un impact distructiv asupra acestui monument al naturii.

"Rezervoarele sunt instalate la radacina copacului, sub coroana. Se stie ca proiectia coroanei este identica cu a radacinii, deci a fost amputata aceasta. Ca sa nu mai spun ca se incalca nu stiu cate legi", a spus acesta.

In dorinta de a salva copacul, Niculae Radulescu Dobrogea a mers sa discute personal cu patronul benzinariei. Ce a primit in schimb?

"Am fost luat la bataie si insultat de patronul benzinarii", ne-a spus el.

Vazand ca nici asa nu a reusit, a organizat o manifestatie autorizata de Primaria Capitalei, insa au venit doar zece oameni.

Si toate acestea se intampla in ciuda placutei amplasate in fata stejarului pe care scrie clar ca acesta este protejat.....dar este protejat de cine?

Ce se intampla in prezent?

"Acum e gata benzinaria, pompele sunt ambalate si proprietarii asteapta sa ii mituiasca si pe astia pe care nu au reusit, in afara de cei din Primaria Capitalei. De vina sunt si cei de la Primaria sectorului 2 pentru ca acest copac este in patrimoniul sectorului si ar fi trebuit sa nu accepte. Daca va dau corespondenta care am avut-o in ultimii ani, probabil ca ati citi-o in trei saptamani", a continuat Radulescu Dobrogea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#stejar protejat benzinarie, #stejar tricentenar benzinarie, #stejar Academia Romana benzinarie , #verde