Cum au folosit SUA focoasele nucleare ale Uniunii Sovietice, din Razboiul Rece?

Duminica, 29 Decembrie 2013, ora 21:48
4554 citiri
Cum au folosit SUA focoasele nucleare ale Uniunii Sovietice, din Razboiul Rece?
Foto: cynical-c

Era Razboiului Rece a insemnat o cursa a inarmarilor intre cele doua mari puteri ale vremii, Statele Unite si Uniunea Sovietica. Dupa aceea, Statele Unite au avut un rol esential in eliminarea armelor nucleare ramase, dar au folosit focoasele nucleare dezafectate din Rusia in scopul producerii de energie electrica in America.

Programul intitulat "Megatone pentru megawatti" a inceput in anul 1993 si a durat 20 de ani, pana in 2013, potrivit Daily Mail.

Astfel, Statele Unite au utilizat 500 de tone de focoase vechi care au ajutat la producerea energiei electrice. Aproximativ 10% din energia electrica din sistemul national din SUA din ultimele doua decenii se datoreaza acestora.

Aceasta colaborare de dupa Razboiul Rece intre SUA si Rusia a dus la furnizarea de energie electrica in milioane de case din America. Programul a cuprins transportul a 20.000 de focoase nucleare ruse dezafectate.

Ultimul transport de uraniu slab imbogatit (LEU) s-a efectuat pe 10 decembrie 2013 in portul american Baltimore din Maryland, dupa patru saptamani de calatorie pe mare de la St. Petersburg, Rusia.

Reciclarea si transferul de uraniu in SUA au fost oficializate intr-un acord din anul 1993, incheiat intre cele doua tari.

In acest final de an s-a terminat programul fara precedent, in care SUA a platit fostului sau inamic suma de 8 miliarde de dolari.

"Programul 'Megatone pentru megawatti' a avut o contributie substantiala, atat la eliminarea materialului nuclear, cat si generarea de energie nucleara in Statele Unite", a spus secretarul pentru energie al SUA, Ernest Moniz.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#focoase nucleare Uniunea Sovietica, #program SUA focoase URSS, #eliminarea armelor nucleare URSS, #acord SUA Rusia focoase nucleare , #energia nucleara
Comentarii