Cum au evoluat emisiile de dioxid de azot in Romania in starea de urgenta (Grafic)

Joi, 21 Mai 2020, ora 13:07
4661 citiri
Cum au evoluat emisiile de dioxid de azot in Romania in starea de urgenta (Grafic)
Foto: Arhiva Ziare.com

Emisiile de dioxid de azot au scazut recent pe teritoriul Romaniei, ceea ce poate fi o consecinta a instaurarii starii de urgenta, avand in vedere ca multiple studii au observat o imbunatatire a calitatii aerului in aceeasi perioada si in alte tari, cum ar fi Italia si Franta, arata o noua cercetare.

Realizatorii cercetarii spun, totusi, ca rezultatul masuratorilor reflecta o combinatie complexa a mai multor factori, dificil de cuantificat.

Masuratorile bazate pe date ale misiunii europene Copernicus Sentinel-5P arata evolutia saptamanala a dioxidului de azot de la inceputul anului pana la 5 mai 2020.

"Reprezentarile grafice releva o scadere a concentratiei de dioxid de carbon in lunile martie si aprilie si inceputul lunii mai, perioada care a coincis cu instaurarea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei", a declarat Florin Serban, director general Terrasigna, companie care a prelucrat datele privind concentratia acestui poluant atat pentru intreg teritoriul Romaniei, cat si pentru zona Bucuresti-Ilfov.

Acesta a punctat ca "o scadere puternica se poate observa si in dinamica dioxidului de azot deasupra regiunii Bucuresti-Ilfov, tendinta intrerupta de o crestere temporara a noxelor inregistrata in saptamana 8-14 aprilie 2020, o perioada care a coincis cu un fenomen de poluare extrema sesizat de locuitorii Capitalei".

Hartile sunt codificate in culori ce variaza de la nuante de bleu deschis, ce reprezinta o valoare scazuta a dioxidului de azot, pana la brun roscat, ce reprezinta o valoare ridicata.

Dreptunghiurile colorate cu galben (pentru Romania), respectiv albastru (pentru Bucuresti-Ilfov) reprezinta mijlocul valorilor analizate intr-o saptamana, iar linia din mijlocul fiecarui dreptunghi este valoarea mediana a concentratiilor observate in saptamana respectiva.

Linia punctata orizontala a fost plasata pentru a servi drept valoare de referinta pentru analiza celor 18 saptamani si reprezinta valoarea mediana a concentratiei de dioxid de azot in saptamana 11, cand a fost declarata carantina generalizata la nivelul intregii tari.

Se observa ca inainte de saptamana 11 valorile mediane tind sa fie peste linia punctata, in timp ce, dupa aceasta saptamana, acestea tind sa coboare sub reper.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#grafice poluare Romania, #grafic poluare stare urgenta , #poluare