Benzina sintetică, invenția care ar scoate de pe piață mașinile electrice. Cât de fezabil este combustibilul etichetat "revoluționar"

Luni, 27 Septembrie 2021, ora 14:14
94740 citiri
Benzina sintetică, invenția care ar scoate de pe piață mașinile electrice. Cât de fezabil este combustibilul etichetat "revoluționar"
E-combustibilul este compatibil cu motoarele existente pentru mașini și camioane FOTO efuel-alliance

Un consorțiu format din giganți industriali din Germania, precum Porsche, Siemens, Enel sau Bosch investește în Chile în construirea unei fabrici care va produce combustibili sintetici.

Construcția fabricii din Chile a început oficial pe 10 septembrie 2021, iar coordonatorii proiectului spun că primii litri de combustibil sintetic vor fi produși la mijlocul anului 2022.

"eCombustibilii vor face posibilă reducerea emisiilor de CO₂ la motoarele cu combustie internă cu până la 90%. Primii litri produși în Chile îi vom folosi la mașinile noastre de curse Porsche Mobil 1 Supercup din 2022", a declarat, la lansarea proiectului, Michael Steiner, director responsabil cu dezvoltarea și cercetarea la Porsche.

De altfel, oficialii Porsche sunt principalii promotori ai combustibilor verzi. Argumentul lor de bază este următorul: 70% dintre mașinile produse vreodată de compania noastră sunt încă în circulația și vrem să rămână acolo.

Din acest motiv, Porsche a decis să investească într-un combustibil care să fie compatibil cu cerințele privind reducerea drastică a emisiilor de carbon și cu dorința clienților de lux de a conduce mașini dotate cu motoare cu combustie internă.

Un alt mare avantaj prezentat de inițiatorii proiectului este că eBenzina nu necesită absolut nicio modificare a mașinilor aflate în circulație și că ar fi la fel de eficientă ca ceilalți combustibili fosili.

Planul pus la punct de Porsche ar putea fi fezabil pentru companie în viitorul apropiat și îndepărtat. Întrebarea pusă de experți este cât de realist este pentru restul industriei auto.

Cum este produsă benzina sintetică

Energia eoliană este utilizată în complexul ridicat în Chile pentru a produce inițial hidrogen verde. În primul rând, electrolizatorii folosesc energia eoliană pentru a împărți apa în cele două componente ale sale, oxigen și hidrogen.

Apoi, dioxidul de carbon este captat din aer și combinat cu hidrogenul verde pentru a produce metanol sintetic: baza combustibililor neutri din punct de vedere climatic, cum ar fi e-benzină, e-diesel sau e-kerosen, care poate fi utilizat pentru alimentarea mașinilor, camioanelor, navelor sau avioane. Într-o a treia etapă de proces, aproximativ 40% din metanol este apoi transformat în benzină sintetică.

Rezultatul final? Un e-combustibil profund decarbonizat, care este compatibil cu motoarele existente pentru mașini și camioane, precum și cu infrastructura de stocare, transport și distribuție a combustibilului.

Mai mult, e-Metanolul este o materie primă universală de bază, care permite utilizarea sa directă în transportul maritim sau conversia sa ulterioară în kerosen sintetic pentru a alimenta sectorul aviației.

Un alt mare avantaj ar fi că poate fi folosită, fără nicio modificare, actuală rețea globală de depozite și stații de alimentare, ceea ce reprezintă un plus la capitolul costuri.

Când această nouă benzină sintetică urmează să fie răspândită în masă, mașinile electrice ar deveni irelevante pentru că sunt prea scumpe, nu există stații de alimentare și au costuri foarte mari pentru reciclare, spun "apostolii" eCombustibililor.

Costuri de producție uriașe

Pe de altă parte, analizele mai multor experți arată că proiectul din Chile ascunde mai mulți elefanți în cameră.

Macheta fabricii aflate în proces de construcție în Chile

Una dintre cele mai mari probleme este reprezentată de electrolizatori, care au costuri uriașe și care folosesc o cantitate de energie foarte mare pentru "a rupe" aerul în două - oxigen și hidrogen.

"Războiul" informațional se poartă momentan între susținătorii celor două mari alternative considerate viabile pentru viitorul transportului: combustibilii sintetici (care emit cu 85-90% mai puțin dioxid de carbon) și puterea electrică.

Studiile de specialitate arată că hidrogenul este cu până la 2,3% mai puțin eficient energetic decât bateriile electrice. Experții mai spun că produsul final în care intră hidrogenul - combustibilii sintetici - este cu de patru ori mai puțin eficient decât bateriile.

Concluziile arată că alimentarea întregii flote de motoare din lume cu combustibili verzi în acest moment ar necesita consumul unei cantități de energie de patru ori mai mare decât cea actuală.

Energia respectivă ar trebui fi produsă în mare măsură, cel mai probabil, din combustibili fosili, ceea ce nu aduce nicio îmbunătățire în planul marilor lideri mondiali de a salva planeta de consecințele catastrofale ale încălzirii globale.

Planul concernului Porsche-Siemens este de a produce 130.000 de litri de combustibili verzi în 2022, 55 de milioane în anul 2024 și în jur de 500 de milioane de litri în 2026.

Comparativ, piața din Statele Unite a înghițit doar în 2020 (an pandemic) 467 de miliarde de litri de combustibil. Așadar, chiar și în 2026, fabrica din Chile ar urma să producă doar 0,1% din cât ar avea nevoie numai piața din SUA.

Planul efuel Alliance este să acopere necesarul de combustibil la nivel global până în 2050. Ținta acestora este posibil să nu se potrivească cu cerințele actuale, care prevăd interzicerea vânzării de mașini cu motoare cu combustie internă până în 2030 în multe state din lume.

Disputa privind costul la pompă

O altă mare problemă este costul benzinei sintetice. În prima fază, dacă ar fi să fie vândută la pompă în 2022, benzina sintetică ar costa 10 dolari/ litrul, adică aproximativ 42 de lei/ un litru.

Costul ar urma să scadă totuși progresiv, pe măsură ce fabricile de producere a benzinei se vor înmulți. Estimarea efuel Alliance este că, până în 2050, costul unui litru ar urma să varieze între 1,38 and 2,24 Euro, adică foarte apropiat de standardul actual.

Mai mult, oficialii Bosch, și ei împlicați în proiect, susțin că un litru de benzină verde va costa în 2030 (atunci când piața globală va fi alimentată în proporție de 12% cu eCombustibili) 1,20 Euro/ litru.

Proiecțiile susținătorilor proiectului sunt contrazise de experți, care estimează un cost realist de 3-4 euro/ litru în 2030.

Proiectul 100% fezabil pentru Porsche

Oficialii Porsche, liderii proiectului din Chile, au reușit, printre altele, să convingă statul german să investească 8 milioane de euro în fabrica din țara sud-americană.

Producția obținută acolo ar putea acoperi chiar în următorii 4-5 ani necesarul de combustibil pentru motoarele cu combustie internă produse de Porsche și aflate încă în circulație în întreaga lume. Clienții exclusiviști și-ar putea permite costurile alimentării și ar fi în acord cu restricțiile impuse de noua legislație de mediu.

În plus, Porsche ar putea continua să facă planuri pe termen lung vizând producția de motoare cu combustie internă.

De altfel, tonul discursului Porsche este orientat spre acoperirea necesităților interne ale afacerii și nu face referire la piața auto globală.

Alte voci implicate în proiect propun "o pace" între giganții care s-ar afla acum pe poziții adverse - producătorii de energie verde și susținătorii eCombustibilului. Această pace ar contribui la posibilitatea creșterii producției globale la costuri tot mai mici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
Mașinile electrice chinezești ajung în Europa. Când începe producția firma Chery Auto și în ce țară
Mașinile electrice chinezești ajung în Europa. Când începe producția firma Chery Auto și în ce țară
Chery Auto din China a semnat un acord cu EV Motors din Spania în vederea înfiinţării unei companii mixte pentru a produce maşini la prima sa fabrică din Europa, au anunţat marţi, 16...
#benzina sintetica, #combustibili verzi, #productie benzina sintetica Chile, #masini electrice, #cost benzina sintetica , #stiri mediu