Continentul verde a declansat razboiul esapamentelor

Sambata, 07 Iulie 2012, ora 13:02
2247 citiri
Continentul verde a declansat razboiul esapamentelor
Foto: Arhiva

Australia se evidentiaza in topul zonelor celor mai inverzite ale lumii, dar si in topul celor mai poluate, sub aspectul emisiilor de carbon pe cap de locuitor. Din acest motiv, premierul Julia Gillard a declarat razboi deschis industriei poluante, dar si posesorilor de esapamente - persoane fizice sau juridice.

Sunt vizate, in principal, 294 companii, indeosebi din industria otelului si minerit, proprietarii vehiculelor de mare tonaj si, in secundar, ceilalti detinatori de mijloace auto. De la toti, statul va incasa o taxa de protectie a mediului de 23 de dolari per tona de dioxid de carbon eliminat in atmosfera, informeaza Pravda.

Fireste, masurile vor avea si efecte secundare: pretul energiei electrice va creste cu 10%, iar pretul gazelor cu 5%. De asemenea, s-a calculat o crestere a inflatiei cu 7%, ceea ce a provocat nemultumiri in randul populatiei.

De altfel, legea, care se aplica de la 1 iulie, a si impartit populatia in doua categorii: unii care isi doresc sa traiasca pe o planeta curata si altii carora le pasa mai mult de buzunar, decat de planeta.

Merita mentionat ca, in Australia, guvernul este foarte sensibil la reactia publica fata de masurile pe care le hotaraste. Ca urmare, a reactionat la randul sau, oferind, concomitent cu acest program de mediu, unele masuri suplimentare de protectie sociala.

Fireste, ca si in alte parti, opozitia cauta sa pescuiasca in ape tulburi, profitand de momentul dificil pentru guvern, asigurand populatia ca, daca va veni ea la putere in 2013, va desfiinta taxele si exigentele actualului guvern, asigurand revenirea la prosperitatea economica.

Faima de continent verde

Specialistii au calculat, insa, ca socul pentru economia nationala si pentru buzunarul cetateanului nu este atat de mare pe cat se pare si ca, in statele unde s-au aplicat deja asemenea masuri, nu s-a constatat niciun fel de declin economic. In orice caz, nu din aceasta cauza.

Cele mai semnificative exemple sunt tarile scandinave, Canada si o parte din statele SUA. Scepticii se mai intreaba in ce masura aplicarea de taxe va fi in stare sa reduca efectiv poluarea.

In replica, guvernul australian arata ca, pe de o parte, uriasele fonduri ce se vor incasa vor permite aplicarea unor masuri tehnice pentru reducerea efectului de sera, iar, pe de alta parte, industria si chiar posesorii de masini, vor actiona pentru a nu ajunge sa placeasca mult.

Programul guvernului canadian nu se limiteaza insa la taxe. Masurile pe termen lung privesc o serie de actiuni tehnice, in cadrul carora guvernul conteaza ca, la nivelul anului 2020, emisiile de carbon vor fi reduse efectiv cu 159 de milioane tone pe an, iar de pe drumurile Australiei, vor disparea 45 de milioane de automobile, redand acestui colt al lumii faima de continent verde.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#taxa poluare Australia, #Julia Gillard taxa poluare , #verde