Concedieri in bloc la o companie de stat - Unul dintre cele mai rasunatoare esecuri din sistemul energetic

Marti, 10 Mai 2016, ora 17:16
7087 citiri
Concedieri in bloc la o companie de stat - Unul dintre cele mai rasunatoare esecuri din sistemul energetic
Foto: Pixabay

Compania Nationala a Uraniului (CNU) se afla in plin proces de curatare interna, facandu-se disponibilizari la sediul central, si va fi restructurata pana la sfarsitul anului, a anuntat, marti, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, fara a preciza numarul de angajati care urmeaza sa fie dati afara.

CNU, singurul producator de uraniu din Romania, functioneaza in prezent la cote de avarie.

"Compania Nationala a Uraniului extrage astazi in jur de 10% din necesarul, din consumul nostru national, ceea ce inseamna ca restul de livrari il face din rezerve. De ce am ajuns aici? Pentru ca nu am facut la momentul potrivit ceea ce trebuia sa facem", a sustinut Grigorescu, intr-o conferinta de presa.

In 5 aprilie, surse din domeniul energiei au declarat, pentru News.ro, ca aproximativ 700 din cei 1.200 de angajati ai Companiei Nationale a Uraniului vor fi disponibilizati in acest an, iar mina de uraniu Crucea-Botusana din judetul Suceava va fi inchisa temporar si partial timp de noua luni.

Decizia a fost luata dupa ce compania si-a pierdut singurul client, Nuclearelectrica, care a preferat sa cumpere uraniu mai ieftin din Canada.

Romania si energia nucleara: Cum putem pierde avantajul strategic al lantului complet de uraniu

CNU se confrunta cu dificultati financiare majore in conditiile in care, din 2011, compania de stat nu a mai primit subventii, iar exploatarile la zacamintele din Bihor si Banat s-au oprit.

Un alt factor care a cauzat situatia dezastruoasa in care CNU se afla este blocarea proiectului privind demararea exploatarii la perimetrul de uraniu de la Tulghes-Grinties, judetul Neamt.

"In mod natural, o exploatare se epuizeaza, exista date inca de la momentul obtinerii licentei, stim in principiu cam ce rezerve sunt de exploatat, cat va dura aceasta exploatare. Orice companie are anumite rezerve, pe masura ce exloateaza unele, deschide perimetre noi", a afirmat ministrul Energiei, in conferinta de marti.

Grigorescu aprecizat ca se evalueaza posibilitatea luarii unor masuri pentru a regandi informatiile secretizate in ceea ce priveste CNU.

Potrivit ministrului, se stia de muta vreme ca rezervele de uraniu pe care CNU le exploata sunt aproape epuizate si ar fi trebuit sa inceapa din timp proiectul unei noi exploatari miniere de uraniu.

In privinta noii exploatari de uraniu de la Tulghes-Grinties CNU are demarate procedurile de deschidere de noi perimetre la nivel intern, afirma Grigorescu, iar pe masura ce deciziile se concretizeaza, autoritatile vor merge mai departe cu intregul proces.

Totusi, "in momentul de fata nu se pune problema unor investitii imediate", a avertizat minsitrul Energiei, care a precizat ca mai intai trebuie refacut studiul de fezabilitate, iar intregul proces ar putea dura trei-patru ani.

Seful a fost demis

Primele masuri luate de Ministerul Energiei la CNU au fost schimbarea directorului general, la inceptutul anului, si a consiliului de administratie.

"Din punctul meu de vedere, situatia este poate unul dintre cele mai rasunatoare esecuri ale sistemului nostru, nu vorbim doar de sistemnul energetic, vorbim de un esec de management, un esec la un nivel mai inalt", a afirmat ministrul Energiei.

Compania Nationala a Uraniului a intrat intr-o situatie grava dupa ce Nuclearelectrica, compania care opereaza centrala nucleara de la Cernavoda, a reziliat, in decembrie 2015, contractul de achizitie de materie prima, deoarece pretul ofertat de CNU a fost mult mai mare decat pretul de piata si cu 76% mai mare decat pretul agreat prin contract in 2014.

In plus, Nuclearelectrica a incheiat un contract de furnizare de pulbere sinterizabila de dioxid de uraniu, materia prima pentru fabricarea combustibililui nuclear, cu societatea canadiana Cameco Inc.

Ruperea contractului de furnizare pune in pericol activitatea Companiei Nationale a Uraniului, care a fost creata special pentru a furniza materie prima pentru centrala de la Cernavoda si nu are, in prezent, alti cumparatori pentru productia sa.

Ministrul Energiei a aparat politica Nuclerelectrica, o companie listata la bursa si care raspunde si in fata unor actionari privati, afirmand ca deciziile au fost rezonabile, eficiente si corecte din punctul de vedere al securitatii si respecta si legislatia in vigoare.

Ministerul Energiei controleaza atat Nuclearelectrica, companie la care detine circa 82% din actiuni, cat si Compania Nationala a Uraniului, la care detine 100% din capital.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#concedieri compania uraniu, #disponibilizari compania uraniu , #energia nucleara