Compania care transforma plasticul din oceane in haine

Miercuri, 28 Decembrie 2016, ora 15:38
17656 citiri
Compania care transforma plasticul din oceane in haine
Foto: Bionic Yarn

O companie din New York transforma ambalajele din plastic recuperate din oceane in haine.

Startup-ul Bionic Yarn, condus de artistul american Pharrell Williams, a fost infiintat in 2009 si a colaborat de-a lungul timpului cu mai multe branduri de haine pentru a incorpora fibrele obtinute din plasticul reciclat in diverse tipuri de produse vestimentare, de la blugi la geci de snowboarding, scrie Huffington Post.

Bionic Yarn a lucrat si cu firme din afara industriei modei, producand bunuri precum prelate si mobila.

In ultimii trei ani, compania a reciclat aproximativ 7 milioane de butelii de plastic adunate de pe tarmurile oceanelor, potrivit lui Tim Coombs, cofondator al Bionic Yarn.

Produsul obtinut din prelucrarea lor se numeste poliester reciclat, iar fibrele realizate din acesta pot fi folosite in locul celor din poliesterul obtinut direct din titei.

"In acest fel, incetinim productia de poliester nou", a explicat Williams.

In cazul articolelor vestimentare, fibrele obtinute din plastic sunt amestecate cu bumbac, lana sau casmir.

Timo Rissanen de la Parsons School of Design in New York City a punctat cateva dintre avantajele acestei actiuni.

"Folosind poliester reciclat in locul poliesterului virgin se obtine o economie importanta de energie in procesul de productie. La un alt nivel, Bionic Yarn a atras atentia asupra unei chestiuni dificile, in legatura cu care trebuie neaparat sa luam masuri, si anume plasticul din oceane", a mentionat Rissanen.

In prezent, exista peste 165 de milioane de tone de plastic in oceane. Daca nu sunt luate masuri, oceanele vor avea mai mult plastic decat pesti pana in 2050, potrivit unui raport publicat de Forumul Economic Mondial si de Fundatia Ellen MacArthur la inceputul acestui an.

De asemenea, poliesterul poate fi reciclat de mai multe ori decat fibrele naturale, a adaugat Rissanen. Exista insa un mare neajuns al materialelor sintetice, in special al celor din poliester.

Atunci cand sunt spalate, o multime de microfibre ajung in apa menajera si in cele din urma in oceane, acesta fiind un aspect care necesita eforturi din partea intregii industrii a modei pentru a fi remediat, a subliniat Rissanen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#plastic oceane haine, #reciclare plastic, #haine poliester , #reciclare
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Adic' a făcut... un bici, care, într-adevăr, mai și pocnește!
Poza Vintage
Vintage
rank 5