Comisia Europeana: probleme la aproape toate centralele nucleare din Europa

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 15:21
3506 citiri
Comisia Europeana: probleme la aproape toate centralele nucleare din Europa
Foto: Preda Foundation

Sute de probleme au fost descoperite la centralele nucleare din Europa, iar remedierea lor ar costa, in total, 25 de miliarde de euro.

Potrivit BBC, informatiile au fost facute publice intr-un raport al Uniunii Europene, a carui documentare a inceput imediat dupa dezastrul de la Fukushima. Documentul are in vedere capacitatea centralelor nucleare europene de a a face fata unor urgente extreme.

Varianta de pana acum, nedefinitivata, arata ca aproape toate cele 143 de centrale din UE au nevoie de imbunatatiri. Versiunea finala va fi publicata joi.

Activistii anti-proliferare nucleara se plang ca avertizarile din raport sunt superficiale. Pe de alta parte, organismul de reglementare a securitatii nucleare din Europa a recomandat Comisiei Europene sa foloseasca un limbaj care sa nu nelinisteasca opinia publica.

Probleme in Franta

In Uniunea Europeana, 47 centrale nucleare cu 111 reactoare sunt inconjurate de cate 100.000 de locuitori pe o raza de 30 km.

"Pe baza rezultatelor de la testul de stres, practic toate centralele nucleare au nevoie de imbunatatiri de siguranta. Au fost deja identificate sute de cazuri ce necesita imbunatatiri tehnice", se arata in raport.

Documentul mai aminteste de accidentele nucleare de la Three Mile Island (Pennsylvania, SUA) si de la Cernobil (Ucraina), in urma carora s-a cazut de acord asupra unor masuri urgente de protectie pentru centralele nucleare. Testele de stres au demonstrat ca implementarea lor inca nu a avut loc in unele state din UE, chiar daca au trecut decenii de la acele evenimente.

Mai mult decat atat: in cazul unei pene de tensiune, patru reactoare din doua tari al caror nume nu a fost mentionat ar avea nevoie de mai putin de o ora pentru a le fi restabilite functiile de siguranta.

Franta este, in prezent, cel mai mare producator nuclear din Europa, cu 58 de reactoare responsabile pentru 80% din energia electrica a tarii. Aici, au fost identificate defecte la toate cele 58 de reactoare.

In septembrie, un suflu de abur a ars doi oameni la centrala franceza Fessenheim, una dintre cele mai vechi din tara, vizata deseori de protestatarii anti-nucleari. Fressenheim, aproape de granitele cu Germania si Elvetia, a fost inaugurata in 1977 si isi ia apa de racire din Rin, dar activistii spun ca pozitia ei o face vulnerabila la cutremure si inundatii.

Nici in Marea Britanie lucrurile nu stau mai bine. Majoritatea centralelor nucleare de aici duce lipsa de o camera alternativa de control, pentru cazurile de urgenta cand cea principala ar fi puternic iradiata, mai scrie in raport. Cu toate acestea, Departamentul Energiei din Regatul Unit spune ca nu exista dovezi privind brese de siguranta la centralele nucleare.

"Cu toate acestea, Guvernul se ghideaza dupa principiul imbunatatirii continue", a declarat, pentru BBC, un purtator de cuvant, adaugand ca Executivul colaboreaza in acest sens cu Biroul pentru Reglementare Nucleara.

Activistii cer inchiderea centralelor

In timp ce testele de stres au descoperit deficiente la multe reactoare nucleare de pe continent, activistii spun ca raportul nu a amintit de riscurile cruciale: uzura morala (cauzata de tehnologia depasita), atacurile teroriste sau chiar eroarea umana.

"Daca exercitiul acesta ar fi fost serios, Comisia ar trebui sa recomande inchiderea reactoarelor vechi si a celor nesigure", a spus Rebecca Harms, co-presedintele Aliantei Europene Libere a Verzilor din Parlamentul European, adaugand ca executivul european ar trebui macar sa faca presiuni pentru remedierea deficientelor de securitate identificate in raport.

In iunie, toate cele 143 din Uniune erau programate pentru reevaluari pe baza unor criterii ce vizeaza pericole atat naturale, cat si antropice.

Unele guverne si-au reevaluat strategia nucleara dupa accidentul de la Fukushima. De exemplu, Germania a decis sa isi abandoneze energia nucleara in favoarea tehnologiei verzi, urmarind, in acelasi timp, sa ecologizeze vechile centrale pe baza de combustibili fosili. Pe de alta parte, dupa dezastrul din Japonia, Franta a crescut investitiile in energie nucleara.

In martie 2011, sistemele de racire de la centrala nucleara japoneza Fukushima Daiichi au fost distruse de un cutremur urmat de un tsunami. Dezastrul a provocat topirea a trei dintre cele sase reactoare. Piesele a doua dintre ele au fost furnizate de corporatia americana General Electric.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#probleme centrale nucleare Europa, #Comisia Europeana energie nucleara, #raport Comisia Europeana nuclear , #energia nucleara