Cimitir cu energie alternativa

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 18:41
1370 citiri
Cimitir cu energie alternativa
Foto: PopSci

Cautand terenuri disponibile pentru instalarea de turbine eoliene, autoritatile locale ale orasului Santa Coloma de Gramenet (Spania) au constatat ca cimitirele din localitate sunt ocupate doar sub pamant - la suprafata, sunt toate libere.

Pornind de la acest adevar si dupa trei ani de consultari cu publicul, primaria si cetatenii au cazut impreuna de acord sa se instaleze, in principalul cimitir al orasului, 462 de panouri solare, capabile sa produca 100 Kw energie electrica, informeaza Infoniac.

Cantitatea de 100 kw nu este tocmai mare, dar suficienta pentru a asigura energia electrica la 60 de familii.

Ecologistii au tot atras atentia, de multe ori, ca lipsa terenurilor este o explicatie nejustificata privind slaba folosire a resurselor alternative de energie, ieftina si nepoluanta. S-a propus instalarea de turbine in zone aride, pe platforme marine, pe terenurile nefertile.

La cimitire nu s-a gandit inca nimeni, cu toate ca acestea sunt libere si ar putea fi folosite, respectand o conditie, impusa de regulile democratiei: autoritatile locale sa cada de acord cu cetatenii.

La Santa Coloma de Gramenet, cetatenii n-au spus nu, acordul s-a realizat, iar orasul se poate lauda ca este primul din lume care beneficiaza de energie electrica livrata din cimitir.

Exista un precedent pe linie eoliana, acela al Cimitirului National din Massachusetts (SUA), unde au fost instalate deja turbine de vant. Ele functioneaza, dar energia nu este livrata in reteaua exterioara, fiind destinata doar necesitatilor administratiei cimitirului.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#panouri solare, #panouri solare cimitir, #centrala solara, #energie verde , #panouri solare