Cernobil, dupa 30 de ani: Animatie despre deplasarea norului radioactiv (Video)

Luni, 25 Aprilie 2016, ora 18:5711181 citiri
Cernobil, dupa 30 de ani: Animatie despre deplasarea norului radioactiv (Video)
Foto: Hepta.ro

Catastrofa de la Cernobil a trimis deasupra Europei, in urma cu 30 de ani, un nor radioactiv, care continea izotopi de cesiu 137 si care s-a deplasat deasupra continentului, inclusiv a Romaniei, timp de mai multe zile.

Le Monde prezinta o animatie a Institutului francez de Radioprotectie si Siguranta Nucleara (IRSN).

Aceasta animatie a IRSN arata miscarea norului - la o altitudine cuprinsa intre zero si zece metri deasupra solului - de la 26 aprilie si pana la 9 mai 1986, arata News.ro.

Cernobil, dupa 30 de ani: Proiectul-mamut care continua curatenia dupa dezastrul nuclear

In realizarea acestei modelari, Institutul se bazeaza pe doua surse de informatii, si anume cunoasterea cantitatilor substantelor radioactive emise in atmosfera in timpul accidentului si cunoasterea conditiilor meteorologice din momentul accidentului, in special traiectoria maselor de aer, precizeaza Le Monde.

In urma cu 30 de ani, pe 26 aprilie 1986, la ora locala 01:23, reactorul numarul 4 al Centralei Nucleare de la Cernobil, situate la aproximativ 100 de kilometri de Kiev, in nordul Ucrainei, exploda in timpul unui test de siguranta.

Combustibil nuclear a ars timp de zece zile si a emis in atmosfera elemente radioactive care au contaminat, potrivit unor estimari, pana la trei sferturi din Europa, dar mai ales Ucraina, Belarusul si Rusia, la vremea respectiva republici sovietice.