Cele mai poluate state de pe Terra - cel putin teoretic

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 00:34
6968 citiri
Cele mai poluate state de pe Terra - cel putin teoretic
Foto: Infoniac

Am ajuns intr-un stadiu in care intreaga planeta are motive de ingrijorare pentru problemele ecologice cu care se confrunta.

Fireste principalele surse ale efectului de sera sunt aglomerarile urbane, dar analizand influentele pe cap de locuitor, unele concluzii apar surprinzatoare, noteaza infoniac.ru.

Qatar

Qatarul este considerat locul cu cel mai mare procent de emisii CO2 din intreaga lume. Ele sunt de trei ori mai mari decat cele din SUA, care, la randul lor, sunt foarte ridicate.

Potrivit World Wildlife Fund, daca fiecare cetatean de pe planeta ar consuma atatea resurse cate consuma unul din Quatar, resursele Pamantului ar fi trebuit sa fie de 5 ori mai mari decat sunt in prezent.

De altfel celor din Qatar le convine sa consume oricat, intrucat in acea tara energia electrica si consumul de apa sunt absolut gratuite.

Kuweit

Gazele naturale sunt in Kuweit printre cele mai ieftine din lume, in timp ce PIB este unul dintre cele mai ridicate. Datorita pretului, un locuitor din Kuweit consuma de 22 ori mai multa energie decat consumul mediu global, eliminand o cantitate echivalenta de gaze poluante.

Emiratele Arabe Unite

Desi acest stat este al patrulea mare exportator de petrol din lume, dupa Arabia Saudita, Rusia si Iran, statul a anuntat un program spectaculos de folosire a energiei regenerabile.

Deocamdata insa, capitala Dubai, cu o populatie de 1,5 milioane locuitori, acopera toate nevoile sale enegetice arzand gaze naturale, de calitate inferioara, producatoare de CO2. Orasul isi permite sa intretina o statiune artificala de ski in spatiu acoperit.

Danemarca

Danemarca apare neasteptat pe aceasta lista, datorita lipsei de terenuri agrare, care fac ca ponderea gazelor toxice raportate la vegetatie sa fie ridicata, desi emisiile de CO2 sunt de doua ori mai scazute decat in SUA.

Pentru a asigura aerul proaspat necesar echilibrarii atmosferei afectate de gazele toxice, Danemarca ar trebui sa dispuna de 2,5 ori mai mult teren agricol, decat cel existent.

Statele Unite ale Americii

Daca intreaga populatie a Pamantului ar fi trait la nivelul americanului mediu, Pamantul ar fi pierdut toate resursele de care dispune in cateva luni.

Pasiunea americanilor pentru turism, transportul public, cel individual si gradul ridicat de folosire a energiei fac ca efectul de sera pe cap de locuitor in SUA sa-l depaseasca pe cel din alte tari ale lumii.

Belgia

Calitatile biochimice ale solului belgian sunt atat de scazute, incat tara importa cea mai mare parte a produselor agricole. Acest import presupune transporturi, iar transporturile polueaza atmosfera. De altel, Belgia importa aproape intreaga cantitate de energie necesara sub forma de hidrocarburi, ceea ce o situeaza in topul tarilor celor mai poluate.

Australia

Desi este dotata cu tehnologii moderne pentru industria sa, Australia emite in atmosfera 28,1 tone dioxid de carbon de persoana pe an.

Calculul arata ca, pentru a compensa efectul emisiilor de gaze cu cel asigurat de flora locala, fiecarui australian ar trebui sa-i revina cate 7 hectare teren vegetal pe cap de locuitor (paduri, pasuni, plantatii), cifra de patru ori mai mare, decata media in alte tari ale lumii.

Canada

Canada este recunoscuta pentru grija pe care o are fata de peisajul urban, conditiile de salubritate, serviciile de toate felurile, de la cele sanitare, la cele tehnice si alimentare.

Cu toate acestea, orasele canadiene consuma foare multa energie, iar sursa acestei energii provine de la hidrocarburi. Ca urmare, doar in doua decenii, emisiile de gaze cu efect de sera au crescut cu 24%, tara situandu-se ca fiind a saptea din lume sub aspectul poluarii.

Olanda

Si Olanda este o tara bine gospodarita, cu pasuni si terenuri agricole bine exploatate. Cu toate acestea, densitatea populatiei in tara laleleor este atat de mare, incat consuma de 6 ori mai mult decat produce din resursele proprii de energie, fiind nevoita sa importe hidrocarburi. Acestea se simt, bineinteles, in gazele de la esapament.

Irlanda

Irlanda, cu cunoscutele sale ape termale, care ofera un excelent combustibil ecologic, este clasata totusi pe locul doi in UE sub aspectul eliberarii de gaze cu efect de sera, pe cap de locuitor, indeosebi din domeniul tranporturilor.

Datorita acestei situatii, in ultimii doi ani emisiile de gaze cu efect de sera au cresut de doua ori. Trebuie totusi mentionat faptul ca cifrele fiind raportate per capita, iar Iranda fiind o tara putin populata, efectul global al fenomenului nu este foarte semnificativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#Resursele terrei, #Consumul hidrocarburi, #efect sera gaze, #emisii CO2 , #emisii CO2