Cat de eco friendly e o bicicleta in comparatie cu o masina

Miercuri, 10 August 2011, ora 23:04
4128 citiri
Cat de eco friendly e o bicicleta in comparatie cu o masina

Unele voci sustin ca mersul pe bicicleta sau pe jos s-ar putea sa nu fie intr-atat de eco friendly pe cat se spune, si asta pentru ca organismul arde mai multe calorii in timpul acestor activitati decat in timpul sofatului.

Brian Palmer, de la revista Slate, a incercat sa afle amprenta de carbon a mersului pe doua roti, incepand cu procesul de fabricare.

E greu de spus cat de multe gaze de sera implica fabricarea unei biciclete - niciunul dintre marii producatori velo nu au oferit date privind consumul lor energetic. Cu toate acestea, exista doua analize independente, valabile pentru o bicicleta a carei productie costa 265 de dolari: o absolventa a institutului MIT, Shreya Dave, a estimat recent ca fabricarea unei biciclete ar rezulta in emisii de aproximativ 240 de kilograme de gaze cu efect de sera; iar un cercetator asociat al publicatiei Grist a calculat o amprenta de carbon de o tona pentru fiecare 1.000 de dolari de costuri de productie.

In ceea ce priveste dusmania bicicletei cu mediul din cauza caloriilor arse, Pacific Institue a aratat ca beneficiile mersului pe bicicleta sau ale mersului pe jos fata de mediu nu ar putea fi deturnate decat de o dieta constand doar in carne de vita.

Trecand la comparatia masina vs. bicicleta, Shreya Dave a observat ca amprenta de carbon a unei berline este de zece de ori mai mare decat a unei biciclete calculat pe kilometru, in conditiile in care ambele supravietuiesc 15 ani, iar bicicleta este condusa pret de 3.000 de kilometri pe an.

Mare parte din aceasta diferenta se datoreaza arderii combustibilului, dar si faptului ca bicicletele necesita mai putina infrastructura. Chiar daca toate bicicletele ar circula pe pistele ce le sunt destinate, si nu pe sosea, Dave a calculat ca turnarea, pavarea si administrarea drumurilor in numele masinilor emite o canitate de gaze cu efect de sera de aproape patru ori mai mare decat operatiunile de gestionare a pistelor de biciclete.

Plus ca vehiculele pe doua roti avariaza drumurile intr-o mai mica masura decat masinile. O bicicleta cantareste, in medie, in jur de 13 kilograme, ceea ce inseamna mai putin de 1% din greutatea unei Toyota Prius si mai putin de 0,4% din greutatea unui Hummer H2.

Mai departe, o bicicleta necesita intretinere, insa inlcouirea placutelor de frana si ajustarea cablurilor genereaza o seisprezecime din emisiile de carbon pentru care sunt responsabile schimbarea uleiului de motor, rotatia anvelopelor si aliniamentul rotilor in cazul unei masini.

In ceea ce priveste autobuzele, unul incarcat cu calatori la ore de varf genereaza emisii de carbon de doar 2,6 ori mai mari decat o bicicleta, in timp ce in afara orelor de varf, autobuzele inregistreaza o amprenta de carbon de 20 de ori mai mare decat o bicicleta (din cauza introducerii de autobuze noi pe anumite rute).

Totodata, combustibilul ars de un metrou genereaza emisii pe kilometru de patru ori mai mari decat cele generate de o bicicleta - asta daca nu se ia in calcul energia necesara pentru constructia si intretinerea unei linii de metrou.

Sursa:Think Outside The Box

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#bicicleta poluare emisii carbon, #emisii CO2, #masina poluare emisii carbon , #emisii CO2