Capsula verde a timpului

Luni, 22 Iulie 2019, ora 17:30
3650 citiri
Capsula verde a timpului

In codrii seculari ai Romaniei se pastreaza inca un ecosistem nealterat de interventia omului. Aici, in aceste paduri virgine, isi au casa, de mii de ani, uriasi cu frunza rara, animale cu adevarat salbatice si microorganisme unice in lantul trofic. Aici se inalta cel mai mare arbore din tara si al doilea din Europa: bradul din Padurea Sinca, ce depaseste 62 de metri.

Cei care pasesc pentru prima oara intr-o astfel de padure virgina au senzatia ca timpul nu curge in ritmul obisnuit, ca toate se petrec intr-o dimensiune paralela.

Privirea e atintita aspura arborilor giganti ce strajuie intrarea, iar trunchiurile cazute pe cetina rosiatica te poarta spre un alt taram, ca niste luntre ce usor-usor se afunda.

Chiar si veverita pe care o stim asa sprintara se transforma intr-o stana de piatra cand glasuri noi razbat in acesti codri neumblati de om.

Intreaga padure pare un palat de clestar, imuabil, atemporal. Asa se deghizeaza padurile seculare pentru a-i descuraja pe cei nou veniti sa paseasca mai departe. Toata acesta masca ascunde insa tumultul, fosnetul, freamatul vietii ce nu se vede cu ochiul liber.

Deodata se rostogolesc la vale bucati mari din trunchiuri seculare, ecou puternic de bun venit, parca rastalmacit.

Iti trebuie curaj si cand treci printre crengile batrane, cazute, infipte atat de adanc la radacina. Sunt parca "sulite" ferecate si oricat te-ai cazni sa scoti vreuna, te vei lasa pagubas in scurt timp. Sunt crengi cazute din metereze de peste 50 de metri.

Dar dupa acasta proba de foc, cei invitati trec de strajerii fagi si sa se adapa din apele vii, iar intrega padure prinde viata, clocot de viata si culoare.

Poate ca suna a basm, dar aceste paduri sunt reale.

Cu ajutorul tau, WWF va putea sa le protejeze in continuare. Alatura-te campaniei Culori pe cale de disparitie si adopta culorile padurilor din Carpati sau sustine printr-o donatie cauzele WWF.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#brad padurea Sinca, #cel mai inalt copac, #WWF Romania , #paduri