Cablu submarin de electricitate intre Romania si Turcia: Pas important pentru realizarea proiectului (Video)

Marti, 03 Februarie 2015, ora 17:294068 citiri
Cablu submarin de electricitate intre Romania si Turcia: Pas important pentru realizarea proiectului (Video)
Foto: Gov.ro

Transelectrica, la care statul roman detine 58,6% din actiuni, a incheiat, marti, un memorandum cu firma italiana Prysmian. Acesta prevede realizarea unui studiu de fezabilitate pentru constructia unui cablu submarin prin care se va realiza transportul de electricitate intre Romania si Turcia.

"Sunt absolut convins ca, prin efortul pe care l-ati inceput azi, vom avea in curand un studiu de fezabilitate, un proiect concret si realizarea a ceea ce Romania are atat de mare nevoie, si anume o cale de transport, de infrastructura energetica care sa ne lege de Turcia, un mare consumator si o piata in care energia produsa in Romania poate sa-si gaseasca cu adevarat desfacere.

In mod special, vreau sa transmit un alt mesaj. De ce este atat de important? Pentru ca acum Romania este un producator important de energie electrica, un producator care are nevoie insa de piete externe, pentru ca deja capacitatea noastra de productie depaseste cu mult consumul intern", a declarat Ponta, care a fost prezent la semnarea memorandumului, potrivit site-ului Guvernului.

De asemenea, el a subliniat si cel mai important avantaj al proiectului: va oferi Romaniei, Turciei si tarilor din zona posibilitatea unei dezvoltari pe baza unei energii la pret competitiv.

Documentul prevede realizarea unui studiu de fezabilitate in vederea realizarii unei retele submarine de transport a energiei electrice intre Romania si Turcia.

Discutiile dintre cele doua tari pe aceasta tema au inceput in 2006, cand investitia era evaluata la 400-500 milioane de euro.

C.P.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News