Biologii americani au descoperit o pasare bizara - jumatate femela, jumatate mascul. Impartirea este perfect echilibrata, chiar pe mijloc

Sambata, 17 Octombrie 2020, ora 03:32
8264 citiri
Biologii americani au descoperit o pasare bizara - jumatate femela, jumatate mascul. Impartirea este perfect echilibrata, chiar pe mijloc
Foto: Facebook/Powdermill Nature Reserve

O pasare foarte rara - jumatate cu penaj masculin, jumatate cu penaj feminin - a uimit oamenii de stiinta din Pennsylvania, SUA. Impartirea este perfect echilibrata, chiar pe mijloc, pe verticala. Cercetatorii spun ca descoperirea i-a facut sa se simta ca si cum ar fi vazut un unicorn.

Impartita chiar pe mijloc, cu o latura cu penaj galben si cealalta, cu penaj roz, aceasta pasare e demna de cartea recordurilor, noteaza Science Alert.

Desi cercetatorii nu pot fi siguri, fara teste de sange sau o autopsie, aceasta pasare (Pheucticus ludovicianus - botgros cu piept rosu) este probabil rezultatul unei anomalii genetice, numita ginandromorfism bilateral.

Spre deosebire de hermafroditism, care se refera la prezenta organelor sexuale de ambele sexe la acelasi individ, ginandromorfismul reprezinta prezenta unor caracteristici tipic feminine si masculine, la acelasi individ.

In cazul de fata, pasarea este impartita in doua parti distincte (feminine si masculine), perfect egale, din cap pana-n picioare - la propriu.

Chiar si penele de pe spate si de pe coada arata diferente sexuale cruciale, partea din stanga avand o nuanta maronie si cea dreapta o nuanta neagra.

"Unii colegi au descris experienta ca si cum ar fi vazut un unicorn, iar altii au spus ca vederea acestei pasari remarcabile le-a crescut adrenalina", a declarat Annie Lindsay, managerul programului de la Rezervatia Naturala Powdermill, Pennsylvania.

Inca din 1962, ornitologii de la Powdermill au identificat in jur de 13.000 de pasari in fiecare an. Baza completa de date, care include sute de mii de pasari, contine mai putin de 10 indivizi cu ginandromorfism bilateral.

Ultima oara cand cercetatorii din Pennsylvania au gasit un specimen asemanator, tot o pasare din aceasta specie, a fost in 2005.

Acest fenomen bizar a fost documentat si in randul reptilelor, fluturilor si crustaceelor, insa oamenii de stiinta nu stiu cu certitudine ce anume il produce.

In 2017, oamenii de stiinta au mai descoperit o pasare ginandromorfa, din specia Pipilo erythrophthalmus, care canta si isi hranea puii, ceea ce sugereaza ca reproducerea este posibila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Domeniile unde există o lipsă cronică de angajați: ”Ne facem singuri țară bananieră, dar realitatea din teren este alta”
Domeniile unde există o lipsă cronică de angajați: ”Ne facem singuri țară bananieră, dar realitatea din teren este alta”
Angajatorii europeni reclamă o nouă criză pe piața forței de muncă. Rezultatele a două sondaje arată că peste jumătate din firmele mici și mijlocii din România susțin că nu pot găsi...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#descoperiri, #cercetare, #ornitologi, #rezervatie, #SUA, #pasare , #stiri mediu