Belgia nu vrea centrale nucleare noi in Europa

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 16:10
1724 citiri
Belgia nu vrea centrale nucleare noi in Europa

Directorul Agentiei federale belgiene pentru control Nnuclear, Willy de Roovere, s-a declarat impotriva constructiei de noi centrale nucleare in Europa.

"Nu cred ca, in actualul context, in Europa sau in Belgia, noi centrale nucleare au sens, sunt acceptabile", a spus De Roovere, in cadrul unui interviu acordat, joi, cotidianului Le Soir, preluat de Les Echos.

"Vreau sa spun constructia unor noi centrale", a precizat ulterior directorul belgian.

Belgia a decis sa abandoneze progresiv programul nuclear intre anii 2015 si 2025.

"Nu trebuie sa aruncam ce avem, dar sa dezvoltam programul nuclear nu este o optiune", a continuat De Roovere.

"Personal, eu cred ca idealul il reprezinta un amestec de mai multe surse in care energia nucleara si-ar putea gasi locul. Insa nu este o alegere care responsabilizeaza Agentia de control nuclear, este o alegere a societatii", a explicat acesta.

Directorul belgian, care urmeaza sa renunte oficial la conducerea Agentiei pe 31 decembrie, a facut apel la o larga discutie pe tema productiei energetice, in 10-20 de ani.

"Mai multa energie nucleara este o idee proasta. Dar, fara aceasta, exista consecinte economice si de mediu", a subliniat De Roovere, care considera ca alegerea facuta de Germania, de a renunta la energia nucleara, va avea impacturi care nu pot fi inca masurate, precum cresterea emisiei de dioxid de carbon.

Belgianul va fi inlocuit in fruntea Agentiei pentru control nuclear de Jans Bens, fost director al centralei nucleare de la Doel, din apropiere de Anvers, al carei reactor numarul 3 a fost inchis la jumatatea lunii august, ca urmare a descoperirii unei microfisuri in cuva sa. Reactorul urmeaza sa fie inchis definitiv in 2025.

Willy de Roovere estimeaza totodata ca fiecare tara trebuie sa-si puna "intrebarea nivelului de risc rezidual acceptabil de populatie", in materie nucleara.

"Daca as avea optiunea unor alte surse de enegie, as prefera sa nu supunem la un risc mare populatia de pe un teritoriu atat de dens populat" cum este Belgia, concluzioneaza directorul Agentiei pentru control nuclear.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#constructie centrale nucleare Europa, #Belgia opunere centrale nucleare Europa , #energia nucleara