Avertisment: O ordonanta a Guvernului privind taxa pe gunoi va crea haos

Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 14:37
6383 citiri
Avertisment: O ordonanta a Guvernului privind taxa pe gunoi va crea haos
Foto: Pixabay

Ordonanta privind taxa penalizatoare de 80 de lei pe tona de gunoi depozitata la groapa va crea haos si va fi contestata, pentru ca nu se poate crea o obligatie unui salubrist care deja are un contract in derulare, a declarat, miercuri, Radu Merica, director general RER (Recuperare Ecologica si Reciclare).

"Taxa de 80 de lei pe gunoiul depozitat la groapa este binevenita, insa nu trebuie sa uitam scopul final al acesteia, cel de a reduce cantitatile depuse la groapa, respectiv sa crestem cota de procesare si de reciclare.

Scopul e sa nu penalizam pe nimeni. In tot acest lant al deseurilor, firmele de salubritate fac exact ce scrie in contract. Contractul este dat de autoritatile publice locale. Deci, nu poti sa penalizezi o firma care, prin contract, trebuie sa transporte niste deseuri si poate altcineva are statia de sortare, statia de compostare sau poate nu o are nimeni. Nu ai cum sa creezi o obligatie, printr-o ordonanta, pentru ceva ce nu exista.

Raportul Jasper din septembrie, anul trecut, este foarte cuprinzator. A fost transmis si la Ministerul Mediului si cred ca in asta sta solutia, respectiv o taxa de de 30 de lei care sa fie tradusa la poluatori, sa continue esalonat pana in anul 2020, si numai asa vom invata sa colectam separat, sa scadem cantitatile", a declarat in cadrul unei conferinte de presa Radu Merica.

Daca nu va fi abordata aceasta cale, haosul ne asteapta, a mai spus acesta. "Haosul va perpetua. Ordonanta va fi contestata, pentru ca nu ai cum sa creezi o obligatie unui salubrist, care deja are un contract in derulare, sa plateasca niste penalitati.

Problema e simpla si se afla sub nasul nostru: asumarea responsabilitatii. Daca nu se asuma responsabilitatea, atunci trebuie sa vina altcineva. Stiti de ce s-a amanat aplicarea taxei pe gunoi in 2013? Pentru ca veneau alegerile si dadea bine la electorat, sa nu plateasca taxe pe gunoi", a spus Merica.

Potrivit directorului general RER, procesarea deseului ridica, automat, si costurile firmelor de salubritate, iar scopul taxei la groapa este ca poluatorul sa plateasca.

"Noi avem orase in care colectam pe trei fractii. Cel mai ieftin mod de a scapa de deseuri este la groapa sau sa le duci in fundul curtii si sa le dai foc. In momentul in care incepi procesarea, toata operatiunea devine mai scumpa. Atunci s-a inventat aceasta taxa ca sa penalizeze depunerea si sa aduca bani in sistem.

Scopul taxei, de fapt, este ca poluatorul sa plateasca, nu sa colecteze niste bani care sa se duca la Fondul pentru Mediu si apoi sa fie cheltuiti in diverse programe din care nu intelege nimeni cum se aloca banii. Practic, cel care polueaza mai mult trebuie sa plateasca, iar banii sa ne ajute pe noi sa reducem cantitatile duse la groapa, pentru ca, altfel, in 20 de ani, vom ajunge o tara numai cu gropi de gunoi", a mentionat reprezentantul RER.

Merica a precizat, totodata, ca proiectul de ordonanta pe taxa de gunoi, aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului, are un scop gresit.

"In momentul in care printr-o ordonanta se aplica aceasta penalitate care nu face altceva decat ca, prin contract, sa se transporte gunoi de la A la B, se greseste scopul. Repet: scopul nu este sa penalizezi, ci sa descurajezi per total producerea lui. Va dau un exemplu: in satele din Romania se produce foarte mult gunoi - tot ce e in curte, tot ce e pe camp se arunca la pubela. Daca acesta ar fi comportamentul taranului din Germania, atunci tot profitul lui sau tot ce produce ferma lui s-ar duce numai pe gunoi.

Din acest motiv s-au inventat compostoare individuale, dar aceste lucruri trebuie implementate cu primaria, nu sa penalizezi firma de salubritate. Firma e obligata sa ridice gunoiul. Noi suntem obligati sa luam tot gunoiul si sa-l ducem acolo unde ne spune primaria", a explicat Merica.

Taxa de 8 lei pentru fiecare roman

In opinia acestuia, locuitorii care nu au nicio obligatie materiala nu au cum sa fie convinsi sa colecteze selectiv.

"In raportul Jaspers se recomanda o taxa de 30 de lei pentru primul an. Media de deseu in Romania, pe fiecare cetatean, este de 250 kg/an. Asta ar insemna, dupa un calcul simplu, o taxa de 8 lei pe an pentru fiecare cetatean. Daca asta e de nesuportat... Daca nu ajunge sa coste, nimeni de pe tot lantul asta n-are interes sa schimbe nimic. Sunt doua sectoare in Bucuresti in care cetatenii nu platesc nimic.

Cum poti sa convingi un cetatean care nu are nicio constrangere materiala sa puna sticla in containerul de sticla? Sa plateasca salubristul ce? Transportul pe care il plateste oricum primaria? Aici ne invartim putin intr-o zona populisto-demagogica cu saracul cetatean... Ne mintim pe noi insine si nu spunem adevarul. Daca vrem sa avem o tara curata, fara gropi de gunoi si cu o cota de reciclare mai mare, trebuie ca toti oamenii din tara asta sa stie cat ii costa gunoiul", a sustinut Radu Merica.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat, miercuri, ca proiectul de ordonanta referitor la taxarea diferentiata pe tona de gunoi depozitata la groapa de gunoi va fi adoptat cel tarziu saptamana viitoare in sedinta de Guvern, iar penalitatea trebuie fie suportata de catre salubristi.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#ordonanta taxa gunoi, #amenzi reciclare, #reciclare Romania, #taxa reciclare, #amenzi gunoi , #reciclare