Adina Valean, la TV Ziare.com: Romania poate fi un stalp al politicii energetice europene

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 16:26
2239 citiri
Adina Valean, la TV Ziare.com: Romania poate fi un stalp al politicii energetice europene
Foto: Ziare.com

Europarlamentarul PNL Adina Valean, sotia liderului liberal Crin Antonescu, considera ca, in cazul in care Romania si-ar transparentiza politicile energetice, ar putea sa devina unul dintre stalpii politicii energetice europene.

"Piata energiei la noi este extrem de netransparenta. Fiind netransparenta, ea nu poate fi promovata mai departe intr-un concept comun european.

Eu sunt convinsa ca daca Romania poate sa-si apese o politica de nisa in UE, aceasta este tocmai pe energie. Am putea exporta in regiune, dar la noi politica energetica se face pentru cativa alesi, total netransparent", a spus europarlamentarul roman, la TV Ziare.com.

Un motiv pentru care in Romania nu exista eficienta si transparenta in energie este ca majoritatea companiilor de profil sunt detinute de stat.

"La noi majoritatea companiilor sunt detinute de stat si stim ca statul este unul dintre cei mai prosti jucatori pe orice piata", a mai spus Valean.

"Eu cred ca este o sansa pentru Romania pentru a contribui la politica de energie, sa incercam sa punem in paranteza parerea pe care europenii o au despre noi. Romania poate sa-si promoveze interesele in UE si sa fie un stalp al politicii energetice europene", a mai spus Adina Valean.

Nu toate statele UE vor sa reduca dependenta de gazul rusesc

Pe de alta parte, Valean a explicat ca nu toate statele europene doresc reducerea dependentei energetice de Rusia, avand diferite interese.

"Nu toate statele membre isi doresc sa reduca dependenta energetica de Rusia. Sunt state care sunt in continuare un avocat al constituirii de conducte care reprezinta o dependenta constanta la gazul rusesc", a mai spus liberala.

Ea a explicat ca nicio piata energetica comuna nu este foarte dorita, pentru ca anumite companii nationale doresc sa pastreze in continuare monopolul.

"O piata comuna de energie ar insemna mai multa competitivitate, o liberalizare care ar conduce la servicii mai variate. Nu se intampla pentru ca sunt companii nationale care isi protejeaza monopolurile pe piete. Un exemplu bine cunoscut este Gaz de France.

La fel functioneaza si mentalitatea in Romania, a companiilor noastre, pentru ca si noi intr-un anumit sens dorim sa detinem un monopol, si prin noi ma refer la piata energiei din Romania", a mai spus Valean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Adina Valean Crin Antonescu, #Adina Valean energie Romania, #Romania export energie UE , #surse energie