Acord istoric pentru protectia mediului

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 09:49
4129 citiri
Acord istoric pentru protectia mediului
Foto: Business Insider

Statele Unite si China, printre cei mai mari producatori de poluare, au semnat recent un acord istoric, dupa ce statul comunist a inceput sa constientizeze ca, odata cu poluarea, vine si o mare responsabilitate.

Presedintele american Barack Obama si omologul sau chinez Xi Jinping au anuntat, miercuri, semnarea celui mai important acord pe schimbari climatice din ultimii 25 de ani ai diplomatiei de profil, arata Bloomberg.

Poluarea din China ajunge pana pe coasta de vest a Statelor Unite

Cele doua tari au stabilit noi obiective de reducere a poluarii si un nou parteneriat care va ajuta la atingerea lor. Astfel, Statele Unite si-au propus sa reduca gazele cu efect de sera cu pana la 28% fata de nivelul din 2005, pana in anul 2025. La randul sau, China s-a angajat sa reduca nivelul poluarii pana in 2030, insa detaliile sunt deocamdata incerte.

Chiar si asa, acum nu este important ce contine pactul, ci faptul ca el exista, intrucat este pentru prima oara cand China accepta sa fie parte a unui proiect de o asemenea amploare de reducere a poluarii, arata sursa citata.

Primul pas spre protejarea mediului a fost facut in anul 1992, cand 165 de tari au fost de acord cu un tratat al ONU de limitare a poluarii. Acesta a fost semnat de presedintele George W. Bush, iar Senatul SUA l-a acceptat.

China avertizeaza ambasadorii straini sa nu publice masuratorile poluarii

In 1997, vicepresedintele american Al Gore a semnat un al doilea tratat ONU, care prevedea ca natiunile dezvoltate sa reduca din emisiile de dioxid de carbon si care le incuraja pe cele in curs de dezvoltare sa acorde atentie protejarii mediului, insa nu aveau nicio obligatie.

China, fiind incadrata in categoria statelor in curs de dezvoltare, nu a fost obligata sa isi reduca emisiile de dioxid de carbon sub tratatul de la Kyoto.

Ce s-a schimbat intre timp este faptul ca China a devenit cel mai mare poluant cu dioxid de carbon din lume, incepand cu anul 2006. Emisiile de anul trecut le-au depasit pe cele din Statele Unite si Europa, luate impreuna.

Tara care emite mai multe gaze de sera decat SUA si UE la un loc

Noul pact semnat miercuri redefineste principalele aspecte ale tratatelor din anii 1992 si 1997. Astfel, Admnistratia Obama a reusit sa ajunga la o intelegere cu cel mai mare poluant stat la nivel mondial, aplicand o abordare diferita fata de cea a ONU, care a protestat fata de actiunile Chinei timp de aproape doua decenii.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#China SUA poluare, #China SUA pact poluare, #pact istoric poluare , #emisii CO2