A trai bine, dar fara a produce deseuri - iata cum este posibil (Video)

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 16:45
4401 citiri
A trai bine, dar fara a produce deseuri - iata cum este posibil (Video)

Familia Johnson este recunoscuta dincolo de Atlantic pentru un stil de viata pe care cei patru membri ai sai l-au adoptat in urma cu trei ani: a trai fara a genera deseuri.

In urma cu cativa ani, familia Johnson era o familie tipic americana de conditie buna: casa mare, masina 4x4, caine, peluza, venituri substantiale, tot ce isi puteau dori pentru cei doi copii, potrivit Le Monde.

Fericirea iluzorie a supraconsumului

Cea care a stat la originea schimbarii a fost mama, Bea. Originara in Franta, aceasta spune ca s-a amagit timp de sapte ani ca fericirea poate veni din aceasta bunastare materiala pentru care s-a luptat impreuna cu sotul sau, in SUA: "la un moment dat, am resimtit un mare vid, o imensa insatifactie, ca si cand o parte din mine murea", marturiseste femeia.

Mai putine lucruri si mai mult timp

Dandu-si seama ca implinirea si fericirea asteptate din supraconsum reprezinta iluzii, Bea si-a convins sotul sa incerce sa-si simplifice viata. Au hotarat sa paraseasca marele San Francisco, pentru un oras mic, Mill Valley, situat tot in California. Pana sa-si gaseasca locuinta pe care si-o doreau, au petrecut doi ani intr-un apartament mic, iar majoritatea mobilelor le-au pastrat intr-un depozit special.

Atunci si-au dat seama care este strictul necesar pentru a face fata vietii de zi cu zi: "Experienta ne-a aratat ce ne trebuie si ce ne prisoseste. Ne-am instalat intr-o casa de doua ori mai mica, am dat tot ce era in plus si am inceput o viata noua, inconjurati de mai putine lucruri", povesteste Bea.

Desi sotul sau nu i-a inteles pe deplin motivele pentru care a dorit aceste schimbari, la putin timp a observat si el o parte buna: "Aveam mai mult timp pentru a petrece impreuna si pentru ocupatii ce ne faceau placere fiecaruia. Traiam mai linistiti", spune acesta.

O viata fara deseuri

Mergand si mai departe pe ideea de a-si simplifica viata, Bea a inceput sa fie preocupata de a produce cat mai putine deseuri, pentru protejarea mediului. Si-a deschis si un blog, pentru a impartasi experientele sale cu alti pasionati de aceste aspecte.

Astazi, in urma activitatilor desfasurate in familia lor, rezulta foarte putin gunoi.

Pentru bucatarie, Bea face aprovizionarea de la magazine unde este posibila cumpararea de produse in vrac (cereale, faina, malai, zahar), pe care apoi le pastreaza in saci speciali facuti de ea. Si la celelate alimente perisabile (lactate, preparate diverse), femeia refuza ambalajele, mergand de acasa cu propriile borcane de sticla pentru a le cumpara.

Cel mai greu pentru a evita ambalajele este la cosmetice si la medicamente. De aceea, Bea se limiteaza la a folosi doar o crema de zi pentru fata, una cu protectie solara, rimmel si creion dermatograf.

Isi pregateste singura un balsam, din ceara de albine si ulei de susan. Desigur ca si sapunurile sunt cumparate tot la vrac.

Hainele din garderoba sunt putine, Bea inspirandu-se de la o scoala de moda pentru a alege haine ce "merg" pentru mai multe ocazii. Sedintele de shopping in acest sens sunt programate de doua ori pe an si se aleg haine de calitate, pentru a fi rezistente, si in culori ce pot fi asortate cu usurinta.

Mobilierul din casa este simplu. Exista un televizor si un calculator. Copiii privesc in mod firesc acum faptul de a avea mai putine jucarii si nu se supara, de exemplu, daca nu au o consola de jocuri.

A refuza inainte de toate

Pentru a reusi sa duci un astfel de stil de viata simplificat, Bea considera ca trebuie sa te gandesti de mai multe ori cat de necesar iti este un lucru cand te tenteaza sa il cumperi. In fata bogatei oferte a societatii de consum, poate fi destul de greu sa refuzi la inceput. Dupa a refuza, urmeaza a reduce, a reutiliza, a recicla.

Mai putine cheltuieli

Prietenilor sceptici care i-au spus ca un asemenea stil de viata presupune sa ai timp, iar uneori poate fi costisitor, deoarece trebuie sa investesti in produse de calitate, Bea le-a demonstrat ca, odata ce reusesti sa te organizezi, poti chiar sa faci economii (cheltuielile la bucatarie s-au diminuat cu o treime) si castigi timp: "In final se vor reduce cheltuielile si timpul investit in surplus".

Totusi, Bea recunoaste ca este mai dificil de pus in practica acest mod de viata, in zonele in care nu ai la indemna magazine ce vand la vrac.

Cum in SUA acest mod de viata a reusit sa starneasca interesul, Bea Johnson va relata "viata simplificata" din familia sa, intr-o carte ce va apare pe piata in 2013.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#trai ecologic, #stil viata simplificat, #protejare mediu stil viata , #verde