4 milioane de kg de ambalaje reciclate in primele 3 luni

Miercuri, 20 Mai 2015, ora 14:40
3070 citiri
4 milioane de kg de ambalaje reciclate in primele 3 luni
foto: image pr

Cea de-a treia editie a competitiei "Orasul Reciclarii" adresata municipalitatilor din Romania se apropie de final. 46 de municipii si orase din tara mai au o luna - pana la data de 30 iunie 2015 - pentru a dovedi ca au cel mai performant sistem de colectare separata a deseurilor de ambalaje la nivel national.

In primele 3 luni ale anului, in aceste orase au fost colectate separat si reciclate aproximativ 4.000.000 de kg de deseuri de ambalaje, dintre care peste 1.300.000 de kg de plastic si metal, aproximativ 2.000.000 de kg de hartie-carton si peste 400.000 de kg de sticla.

Conform ultimelor statistici rezultate in urma studiu de perceptie si participare a populatiei la sistemul de colectare separata a deseurilor de ambalaje, IMAS, ianuarie 2015, doar 3 din 10 persoane din Romania colecteaza separat deseurile de ambalaje. In acelasi timp, obiectivele de reciclare a deseurilor de ambalaje vor creste de la 55% in prezent pana la 80% in 2030, coform celor mai recente declaratii ale Uniunii Europene. In acest context, competitia "Orasul Reciclarii" are drept obiectiv principal cresterea gradul de implicare al primariilor in dezvoltarea si eficientizarea sistemului de colectare separata a deseurilor de ambalaje, in parteneriat cu industria, astfel incat cantitatile reciclate sa creasca si tara noastra sa indeplineasca obiectivele de reciclare din ce in ce mai mari.

"La a treia editie a proiectului am inregistrat progrese remarcabile: inca din primele saptamani ale competitiei peste 80% din primariile inscrise s-au implicat in imbunatatirea serviciului local de colectare separata. Fie ca vorbim de municipalitati care sunt pentru prima oara in aceasta lupta simbolica, fie ca vorbim despre primarii care ne sunt alaturi de la prima editie, acestea ne-au surprins prin numarul mare de campanii dedicate mobilizarii comunitatii pentru a separa deseurile de ambalaje. Le multumim tuturor pentru implicare si le invitam sa profite de ultima luna de concurs si sa demonstreze ca sunt cele mai bune la capitolul reciclare!", a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Cele 46 de municipii si orase inscrise in competitia reciclarii sunt: Adjud, Aiud, Arad, Bacau, Barlad, Brasov, Braila, Sectorul 6 Bucuresti, Sectorul 1 Bucuresti, Campia Turzii, Campina, Calarasi, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Fagaras, Falticeni, Focsani, Galati, Gura Humorului, Iasi, Medias, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Otopeni, Pitesti, Ploiesti, Radauti, Resita, Roman, Satu Mare, Sfantu Gheorghe, Sighetu Marmatiei, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Targoviste, Targu Jiu, Targu Secuiesc, Tulcea, Vaslui si Zalau.

Acestea sunt monitorizate constant de Eco-Rom Ambalaje pe toata perioada competitiei, urmarind trei criterii de evaluare: calitatea serviciilor de colectare separata a deseurilor de ambalaje (insemnand accesul populatiei la containerele colorate, aspectul acestora si corectitudinea depunerii separate a deseurilor in containere), cantitatea de deseuri colectate separat per locuitor si campaniile de constientizare si mobilizare a populatiei pentru a separa deseurile de ambalaje.

La finalul celor 6 luni, castigatorul va obtine titlul de "Orasul Reciclarii" si marele premiu: un Parc Tematic in valoare de 12.000 euro, un spatiu inedit de relaxare amenajat cu mobilier realizat din deseuri reciclabile. Municipalitatea clasata pe locul al II-lea se va bucura timp de o saptamana de vizita autocarului hich tech "Laboratorul Verde al Reciclarii" prin care elevii claselor a III-a vor invata, intr-un mod dinamic si creativ, despre importanta colectarii separate pentru protejarea mediului. Orasul care va obtine locul al III-lea va beneficia de o campanie de informare si constientizare a populatiei cu privire la importanta separarii deseurilor de ambalaje, in valoare de 3.000 de euro, realizata cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje.

Mai multe detalii despre editia a III-a a competitiei "Orasul Reciclarii" si informatii despre colectarea separata a deseurilor de ambalaje pot fi aflate accesand site-ul www.ColecteazaSelectiv.ro.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#rezultate orasul reciclarii 2015, #reciclare deseuri primarii orase, #reciclare deseuri Romania 2015 , #reciclare