Raport dramatic: 1 din 5 tari ar putea intra in colaps economic din cauza distrugerii ecosistemelor

Marti, 20 Octombrie 2020, ora 05:47
4248 citiri
Raport dramatic: 1 din 5 tari ar putea intra in colaps economic din cauza distrugerii ecosistemelor
Foto: Pixabay

Un raport recent arata ca o cincime din tarile lumii se afla in prezent intr-un accentuat declin ecologic, mai mult de o treime din ecosistemele lor fiind fragilizate de activitatea umana. Deasemenea, raportul avertizeaza ca intreaga economie a lumii este construita pe ecosistemele naturale ale planetei si, daca ele se prabusesc, aceasta prabusire va atrage dupa sine prabusirea economiei globale.

Potrivit Science Alert, Raportul Swiss Re Institute arata ca 20% dintre tarile lumii se afla in pericol de colaps economic, din cauza fragilizarii ecosistemelor lor.

In plus, putin peste jumatate din PIB-ul global, aproximativ 42 de miliarde de dolari, depinde de bunurile si serviciile furnizate de lumea naturala, se mai precizeaza in raport.

Aceste probleme vor duce in timp si la cresterea numarului de refugiati climatici.

Autorii explica faptul ca este vorba despre 39 de tari, ale caror ecosisteme se afla in pericol - in mare parte, din cauza scaderii dramatice si extinse a biodiversitatii (defrisari, exploatari agricole, exploatari miniere, exploatari de titei, specii invazive sau un declin al polenizatorilor).

Indicele a fost conceput pentru a oferi guvernelor si companiilor private un punct de referinta pentru starea ecosistemelor locale importante pentru economiile lor, in speranta ca datele vor ajuta la informarea solutiilor de asigurare, relevante pentru comunitatile cu risc.

Tarile in curs de dezvoltare cu sectoare agricole mari (Kenya, Vietnam, Pakistan, Indonezia sau Nigeria) sunt in mod special expuse riscurilor, din cauza dependentei PIB-ului de resursele naturale.

In mod surprinzator "regiunile dens populate si de importanta economica, cum ar fi Asia de Sud-Est, Europa sau America sunt, de asemenea, expuse la riscuri, in ciuda diversificarii lor economice", explica autorii raportului.

Clasamentul este condus de Malta si Israel, iar printre statele cel mai afectate se numara si Australia si Africa de Sud, care sunt printre cele mai mari economii ale lumii. Autorii explica faptul ca problemele ecosistemelor sunt legate de deficitul de apa, disparitia polenizatorilor, despaduriri si protectia zonelor de coasta.

Chiar si state precum Brazilia si Indonezia, care si-au pastrat intacte mari proportii din ecosistemele naturale pana acum, au economii in plina expansiune si populatii care depind in mare masura de resursele naturale.

"Exista o nevoie clara de a evalua starea ecosistemelor, astfel incat comunitatea globala sa poata minimiza impactul negativ asupra economiilor din intreaga lume", spune Christian Mumenthaler, director executiv al Swiss Re Institute.

La nivel global, imaginea este si mai dura. Noul indice, care se bazeaza doar pe biodiversitatea ecosistemelor terestre, compara modul in care tarile din intreaga lume isi folosesc resursele naturale pentru profit si modul in care acest lucru afecteaza pamantul.

Pentru toate cele 195 state, cercetatorii au evaluat starea a zece "servicii ecosistemice", cum ar fi habitatul intact, calitatea aerului, securitatea apei, fertilitatea solului, protectia litorala, eroziunea si padurile. Aproape o treime dintre tari, mai exact 60, au prezentat ecosisteme fragile pe mai mult de 20% din suprafata lor.

"Degradarea serviciilor ecosistemice ar putea fi incetinita semnificativ sau chiar inversata, daca rolul biodiversitatii si contributia sa deplina la productia economica ar fi o parte integranta a deciziilor luate de entitatile guvernamentale, companii si alte parti implicate", concluzioneaza autorii, avertizand totodata ca tarile cu risc ridicat trebuie sa prioritizeze atentia spre activitatile socio-economice si sa le gestioneze cu maxima grija si in caracter de urgenta.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#ecosistem, #raport, #colaps, #economie, #resurse, #migratie , #stiri mediu