Copil de 8 ani, mort la 24 de ore de la internare. Pedepsele primite de cei doi medici găsiți vinovați. Cât timp nu mai pot profesa în sistemul public

Autor: N.G.
Vineri, 02 Iunie 2023, ora 03:40
5370 citiri
Copil de 8 ani, mort la 24 de ore de la internare. Pedepsele primite de cei doi medici găsiți vinovați. Cât timp nu mai pot profesa în sistemul public
Andrei a murit după 24 de ore de la internare FOTO Arhivă

Doi medici de la Spitalul Curtea de Argeș au fost condamnați definitiv la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, de magistrații de la Curtea de Apel Pitești, după ce un copil de numai opt ani a murit la mai puțin de 24 ore de la internare în urma unei infecții puternice la plămâni și la inimă.

Micuțul s-a simțit rău într-o vineri seara și a fost adus la unitatea spitalicească din Curtea de Argeș, unde a fost preluat de medicul pediatru Sanda Cernat. După câteva investigații medicale, doctorul a pus rapid diagnosticul: enterocolită. A doua zi, copilul a intrat în îngrijirea medicului Tomiță Perju, dar starea sa se agrava pe fiecare minut care trecea. Spre parcursul serii, băiețelul de opt ani s-a stins din viață.

Cei doi medici au fost acuzați de către organele de cercetare că nu au aplicat protocolul și nu au efectuat investigațiile medicale obligatorii: „Nu au acordat dispozițiile legale care reglementează activitatea de pediatrie și protocolul existent la nivelul spitalului astfel încât au acordat asistență medicală în mod necorespunzător minorului, în vârstă de 8 ani. Nu au efectuat investigații paraclinice obligatorii, iar în lipsa acestor investigații paraclinice investigațiile clinice efectuate au fost insuficiente pentru diagnosticarea corectă a pacientului, provocând astfel din culpă decesul minorului”.

Acuzațiile procurorilor

”Minorul a decedat în ziua de 18.04.2015, ora 18.15, din cauza asistenței medicale acordată în mod necorespunzător de către inculpați, care s-a transpus în neefectuarea unor investigații paraclinice obligatorii, iar, în lipsa acestor investigații paraclinice, investigațiile clinice efectuate au fost insuficiente pentru diagnosticarea corectă a pacientului.

Mai precis, diagnosticul la internarea în spital a fost corect stabilit, însă nu au fost efectuate de către cei doi inculpați investigații paraclinice obligatorii conform protocolului, pentru a stabili diagnosticul complet, în final minorul decedând ca urmare a unei ”insuficiențe multiple organo-sistemică pe fondul stării septice consecutivă unei infecții virale cu multiple diseminări (cerebrale, pulmonare, cardiace, în sfera tubului digestiv-cu pancreatită acută necrotico-hemoragică) care a evoluat rapid și nefavorabil cu mare probabilitate pe fondul unor deficiențe imunologice (multiple infecții respiratorii intercurente)", așa cum reiese din avizul Comisiei Superioară Medico-Legală, din data de 03.10.2018”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

Investigațiile paraclinice (investigații de laborator și imagistice) dispuse și neefectuate pe parcursul internării minorului la Spitalul Municipal Curtea de Argeș sunt următoarele: ecografie abdominală, radiografie abdominală pe gol, exudat faringian, examen urină, examen coproparazitologic, hemoleucogramă, coagulogramă, calcemie, uree, TGP, TGO și VSH.

De precizat este faptul că în data de 18.04.2015 au fost recoltate probe de exudat faringian și urină pentru un examen bacteriologic, însă aceste analize au fost efectiv efectuate în ziua de 20.04.2015, după decesul pacientului, așa cum rezultă din buletinele de analize medicale.

Or, pentru stabilirea unui diagnostic corect, efectuarea acestor investigații paraclinice se impunea cu necesitate, iar o investigare complexă și instituirea în timp util a unui tratament eficient pentru afecțiunile pacientului ar fi oferit acestuia, teoretic, șanse de supraviețuire. Este evident că inculpații, prin conduita lor, nerespectând dispozițiile legale care reglementează activitatea de medicină pediatrică, și-au încălcat obligația de diligență în ceea ce privește tratamentul medical acordat minorului, săvârșind astfel infracțiunea de ucidere din culpă”, au mai susținut procurorii

Interzis să mai practice medicina timp de 2 ani

În apărarea lor, medicii au motivat că în cursul dimineții de sâmbătă nu existau specialiști care să lucreze în laboratorul de analize medicale și în unitatea de imagistică, motiv pentru care nu au putut face analize amănunțite. Asta, deși exista varianta ca medicul specialist să fie chemat la serviciu în cazul unei urgențe. După moartea prematură, tatăl băiețelului a depus plângere penală, iar procurorii care s-au ocupat de dosarul penal au cerut ca autopsia să fie făcută într-un alt spital, dat fiind faptul că cei doi medici activau în Spitalul Curtea de Argeș. Concluzia medicilor legiști a arătat clar că a fost vorba de o eroare de diagnostic și tratament.

Cinci ani au durat cercetările procurorilor de la Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești și alți trei până la primul verdict dat de către magistrații de la Judecătoria Curtea de Argeș: cei doi medici au fost achitați pentru că fapta nu există.

Procurorii au depus apel, iar judecătorii de la Curtea de Apel au schimbat, în 30 mai 2023, total sentința: Medicii Sanda Cernat și Tomiță Perju au fost condamnați la doi ani de închisoare cu suspendare pe un termen de 2 ani. Cei doi au fost obligați să presteze muncă în folosul comunității la una dintre instituțiile din subordinea Primăriei Curtea de Argeș pentru o perioadă de 60 zile.

De asemenea, aceștia nu vor mai avea voie să lucreze în sistemul public de sănătate pe o perioadă de doi ani. Instanța a disjuns latura civilă, care urmează să se judece într-un dosar separat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Priveghiul interlopului Corduneanu, organizat la restaurant. Ce spun autoritățile: ”Nu există așa ceva!”
Priveghiul interlopului Corduneanu, organizat la restaurant. Ce spun autoritățile: ”Nu există așa ceva!”
Priveghiul fostului lider al clanului Cordunenilor, Costel Corduneanu, are loc la restaurantul La Castel, de lângă Iași, acolo unde trupul neînsuflețit a fost depus într-un cort, Green View...
Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 18 aprilie, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie...
#medici, #Curtea de Arges, #ucidere culpa, #copil, #deces , #justitie