Prima condamnare în mafia concediilor medicale. Cum funcționa mașinăria de făcut bani din boli inventate

Marti, 13 Septembrie 2022, ora 03:25
16674 citiri
Prima condamnare în mafia concediilor medicale. Cum funcționa mașinăria de făcut bani din boli inventate
Ani grei de închisoare pentru unul dintre liderii grupării care a dezvoltat o afacere ilegală cu decontare de concedii medicale FOTO ziarulatitudineadeneamt.ro

Florin Neculăeș, unul dintre liderii grupului din Piatra Neamț care a fraudat statul român cu peste șase milioane de lei din concedii medicale fictive, a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare în regim de detenție.

Sentința a fost dată pe 9 septembrie 2022 de Tribunalul Neamț, în urma unui acord de recunoaștere a vinovăției semnat de Neculăeș cu procurorii și prezentat instanței pentru confirmare.

Din grupul de la Neamț au făcut parte doi medici, Victor Kirileanu (decedat în prezent), specialist TBC și Mihai Cuciuc, cardiolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Neamț, oameni de afaceri și foști angajați ai caselor de asigurări de sănătate, cunoscători ai sistemului și mai ales al modului în care firmele puteau obține bani pe cârca unor angajați bolnavi de afecțiuni cronice grave.

Mafia de la Neamț a reușit să fraudeze statul român cu peste șase milioane de lei, folosindu-se de angajați fictivi pe care îi îmbolnăveau din pix de TBC sau boli cardiace, evident cu ajutorul medicilor specialiști care făceau parte din afacere. Pentru fiecare angajat bolnav, aflat în concediu medical, CAS deconta firmei până la 20.000 de lei. Afacerea s-a derulat ani de zile, în perioada 2014-2020.

Neculăeș a recunoscut în fața procurorilor că a înființat împreună cu partenera sa mai multe societăți comerciale sau a preluat controlul asupra altora deja înființate în scopul folosirii acestora ca angajatori ai persoanelor pentru care urmau să solicite decontarea concediilor medicale.

Astfel au fost angajați fictiv rude ale membrilor grupări, inclusiv părinți, prieteni, cunoscuți, fără ca aceștia să fi ajuns vreodată la serviciu. Salariile lor erau încasate cash chiar de către administratorii societăților. Ulterior, cu complicitatea medicilor, muncitorii se îmbolnăveau brusc de TBC sau afecțiuni caridiace și cereau concedii medicale cu lunile.

Bolile erau alese în mod special, o banală gripă nefiind suficientă pentru un câștig masiv. Pentru că din grupare făceau parte inclusiv oameni din sistemul asigurărilor de sănătate, angajatorii știau că este nevoie de certificate de concediu medical pentru boli speciale care sunt indemnizate 100% din venitul obținut și pentru care nu este necesară o perioadă minimă de contribuție care să fi fost efectuată anterior.

”În cazul solicitărilor adresate CAS Neamț verificarea realității, regularității și legalității operațiunilor se realiza și de unul din cei doi lideri a grupării infracționale, care prin prisma funcției deținute întocmea referatul prin care se aproba decontarea sumelor de bani reprezentând indemnizatiile concediilor medicale”, se arată în acordul de recunoaștere a vinovăției semnat de Niculăeș.

Decontări ilegale ale concediilor medicale au ajuns la Casele de Sănătate ale județelor Neamț, Iași și Harghita.

Doar de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Harghita mafia concediilor medicale a obținut suma de 2.900.332 lei.

Anchetatorii arată că unul dintre liderii grupării lucrase ca șef Serviciu Evidență Asigurati, Carduri si Concedii Medicale (SEACCM) din cadrul CAS Neamt, motiv pentru care iniţiatorii grupului au cunoscut modul de funcționare al decontării concediilor medicale, astfel încât s-au folosit de toate pârghiile pe care le știau ca să obțină banii.

În mai 2022, procurorii DIICOT au trimis în judecată nouă persoane implicate în afacere, printre care se află și medicul Mihai Cuciuc, specialist cardiolog la Spitalul Județean Neamț, obiectul dosarului fiind constituirea unui grup infracţional organizat. Dosarul se află pe rolul secției penale a Tribunalului Neamț și nu a primit deocamdată un prim termen de judecată.

Două cutremure s-au produs joi dimineață, în România. Orașele unde au fost resimțite cel mai puternic FOTO
Două cutremure s-au produs joi dimineață, în România. Orașele unde au fost resimțite cel mai puternic FOTO
Institutul Naţional pentru Fizica Pământului anunță că două cutremure slabe s-au produs, joi dimineaţă, 28 martie, în zona Moldovei. Primul dintre acestea, cu magnitudinea de 3,3 a...
Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie se descură tot mai greu cu sistemul digital al CNAS, care a ajuns să funcționeze doar câteva minute pe zi. Calitatea actului medical scade, în timp ce medicii se transformă...
#medici, #DIICOT, #asigurari sanatate, #concediu medical, #Neamt, #casa asigurari sanatate , #coruptie