Moda care face ravagii printre tinere. Un medicament periculos, consumat în exces, pentru fese mai mari

Sambata, 08 Aprilie 2023, ora 15:06
3746 citiri
Moda care face ravagii printre tinere. Un medicament periculos, consumat în exces, pentru fese mai mari
Tot mai multe tinere consumă în exces un medicament periculos pentru a avea trup de clepsidră FOTO news.ro

Pe reţelele sociale, femeile care se cred "prea slabe" laudă meritele unui medicament antialergic pe care îl folosesc pentru a lua rapid în greutate şi mai ales pentru a le face "fese", visând la un corp în formă de clepsidră, ca al vedetei Kim Kardashian.

Medicamentul este consumat în ciuda riscurile asociate utilizării abuzive.

Tinerele, obsedate să aibă "forme", adică fese şi sâni mai mari consumă acest medicament pentru care în Franţa nu este nevoie de reţetă şi costă mai puţin de 10 euro o cutie, relatează AFP.

Într-un comunicat de presă transmis la sfârşitul lunii martie, Societatea Franceză de Farmacologie şi Terapeutică (SFPT) a avertizat asupra acestui fenomen, considerând că "raportul beneficiu/risc al ciproheptadinei ar trebui reevaluat în vederea retragerii autorizaţiei de introducere pe piaţă sau, cel puţin, a înscrierii sale pe o listă cu reţetă obligatorie".

Ciproheptadina este un "medicament foarte vechi, comercializat în Franţa încă din anii 1960", care între timp a fost înlocuit de molecule mult mai eficiente şi care nu mai este prescris, a explicat pentru AFP doctorul Laurent Chouchana, membru al SFPT. Până în 1994, acest medicament era indicat "pentru stimularea apetitului la pacienţii cu apetit redus însoţit de scădere în greutate", indicaţie care a fost retrasă din cauza unei balanţe beneficiu/risc prost evaluate, a precizat el.

Reprezentanţii farmaciilor chestionaţi de AFP asigură că nu îl vând decât "foarte rar", dar medicamentul este accesibil şi pe internet, unde achiziţionarea sa este deseori însoţită şi de cumpărarea alor ajutoare pentru creşterea în greutate, precum seminţele de schinduf, potrivit site-urilor consultate de AFP.

Agenţia franceză pentru medicamente (ANSM) nu este în măsură să măsoare o "creştere a vânzărilor", a declarat aceasta pentru AFP, dar efectuează în prezent o analiză a situaţiei, pe baza căreia va lua în considerare "acţiuni graduale" pentru a limita fenomenul, dacă va fi necesar.

Anul trecut, ANSM alertase deja profesioniştii din domeniul sănătăţii cu privire la "o utilizare neconformă şi potenţial periculoasă a ciproheptadinei ca orexigen (stimulent pentru pofta de mâncare), pentru a induce o creştere în greutate în scopuri estetice".

Echipa doctorului Chouchana a fost cea care a scos la iveală această tendinţă, alertată de internauţi. "Am descoperit ucenici vrăjitori care dădeau reţete medicale incredibile, cu scopul de a arăta ca (vedeta de reality show) Kim Kardashian, la limita practicării ilegale a medicinei", spune medicul.

O utilizatoare de TikTok a mărturisit: "Am avut încredere în fete, nici măcar nu m-am dus la medicul de familie, l-am încercat".

Consecințe periculoase ale folosirii medicamentului

Consumul de ciproheptadină nu este lipsit de consecinţe: provoacă "de cele mai multe ori" somnolenţă, dar uneori şi convulsii, halucinaţii şi efecte mai grave, cum ar fi probleme hepatice, sanguine şi cardiace, mai ales dacă există un supradozaj, ceea ce este cazul dacă ne uităm la dozele propuse în videoclipurile de pe internet, spune doctorul Chouchana.

În videoclipurile de pe internet, utilizatoarele se plâng că "dorm tot timpul" din cauza Periactinului sau că "le doare burta".

Înainte de apariţia reţelelor sociale, în anii 2000, utilizarea abuzivă a ciproheptadinei fusese semnalată în Africa. Într-un studiu ştiinţific realizat în Republica Democrată Congo în 2011, au fost observate cazuri de obezitate, în special pentru că oamenii deveniseră dependenţi de ciproheptadină.

Cazul cutremurător al unei fetițe de doi ani, care a murit după ce a înghițit biluțe magnetice. De ce nu au putut medicii să o salveze
Cazul cutremurător al unei fetițe de doi ani, care a murit după ce a înghițit biluțe magnetice. De ce nu au putut medicii să o salveze
O fetiţă de nici 2 ani a murit după ce a ingerat biluţe magnetice. Familia fetiţei este din România, dar este stabilită de 12 ani în Germania. Mama copilului a relatat pentru News.ro cum a...
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Guvernul României a aprobat, marţi, 23 aprilie, o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea...
#medicamente, #kim kardashian instagram, #Kim Kardashian, #fese supradezvoltate, #medici, #farmacisti , #stiri magazin