Medicamente așteptate de 110.000 români cu boli grave nu sunt încă pe lista celor compensate și gratuite

Luni, 04 Martie 2024, ora 13:59
1540 citiri
Medicamente așteptate de 110.000 români cu boli grave nu sunt încă pe lista celor compensate și gratuite
Folii de medicamente FOTO/ Pixabay

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) afirmă că peste 110.000 de oameni, mai mult decât echivalentul populaţiei unui oraş precum Buzău, majoritatea cu boli grave, aşteaptă de mai bine de un an să primească medicamentul de care au nevoie. Aşteptarea are loc în contextul în care un proiect de hotărâre de Guvern privind includerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a 28 de medicamente noi este blocat. În anul 2023, în România, niciun nou medicament nu a fost compensat necondiţionat, arată aceştia.

Potrivit Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede includerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a 28 de medicamente noi şi care ar fi trebuit să intre în vigoare la începutul acestui an se află în „labirintul birocratic” dintre instituţiile statului (Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul de Finanţe), încă din luna noiembrie, fiind blocat în prezent din motive legate de buget. Această situaţie persistă în ciuda faptului că, pentru multe dintre aceste medicamente, impactul bugetar este neutru sau chiar negativ, comparativ cu alternativa terapeutică deja compensată, susţin reprezentanţii ARPIM, într-un comunicat de presă transmis luni.

„La prima vedere, acestea par doar nişte statistici - 28 de medicamente noi sunt propuse să fie compensate, dintre care 20 introduse pentru prima dată în compensare - însă, în realitate, această întârziere ascunde o situaţie alarmantă: conform estimărilor specialiştilor, aproximativ 84.000 de pacienţi ar avea nevoie de medicamentele ce aşteaptă să fie incluse necondiţionat pe listă şi aproximativ 30.000 de pacienţi de medicamentele care vor fi incluse în contractele cost-volum. În momentul de faţă, tuturor acestor oameni li se refuză şansa la tratamentul potrivit şi la o viaţă de calitate, cu fiecare zi de întârziere”, arată aceştia.

Potrivit ARPIM, 15 dintre aceste medicamente reprezintă singura şansă pentru pacienţii cu stadii evolutive avansate ale unor afecţiuni oncologice, boli rare, afecţiuni oftalmologice, dializă sau scleroză multiplă.

„Proiectul de Hotărâre de Guvern conţine 28 de medicamente inovatoare care joacă un rol esenţial în creşterea supravieţuirii şi a calităţii vieţii celor ce suferă de boli cronice, în contextul în care România este ţara din UE cu cea mai mare mortalitate evitabilă şi cea în care, în ciuda eforturilor depuse până acum, medicamentele inovatoare ajung la pacienţi la aproape 3 ani de la aprobarea dată de Agenţia Europeană a Medicamentului”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM.

El a adăugat că, în acest moment, dreptul pacienţilor la tratamentul de care au nevoie este îngrădit.

„De exemplu, unele terapii aşteaptă de aproape 20 de luni, aşa cum se poate observa şi din nota de fundamentare ce însoţeşte proiectul de Hotărâre de Guvern, aflat în transparenţă decizională încă de anul trecut”, a arătat acesta.

Potrivit comunicatului, peste 110.000 de oameni, aproximativ echivalentul populaţiei unor oraşe precum Buzău, Baia Mare, Botoşani, majoritatea cu boli grave, aşteaptă de mai bine de un an să primească medicamente salvatoare de vieţi.

Reprezentanţii ARPIM aduagă că în Nota de Fundamentare se menţionează că „neadoptarea proiectului de Hotărâre a Guvernului, poate atrage după sine: declanşarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană, crearea unui mediu necompetitiv pe piaţa farmaceutică, declanşarea procedurii ordonanţelor preşedinţiale” şi, în primul rând, „agravarea stării de sănătate a pacienţilor care ar putea beneficia de tratamentul cu medicamentele propuse a fi incluse în proiectul de act normativ, la momentul optim, raportat la stadiul evolutiv al afecţiunii de la momentul diagnosticării, ce poate merge chiar până la decesul acestora”.

Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Guvernul României a aprobat, marţi, 23 aprilie, o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea...
Ar trebui să iau suplimente pentru a mă ajuta să dorm? Explicațiile unui medic. Care medicamente sunt mai eficiente
Ar trebui să iau suplimente pentru a mă ajuta să dorm? Explicațiile unui medic. Care medicamente sunt mai eficiente
Este bine stabilit faptul că somnul joacă un rol crucial în sănătate și bunăstare. Numeroase studii au documentat relația dintre sănătate și cantitatea și calitatea somnului oamenilor....
#medicamente, #ARPIM, #Medicamente compensate, #medicamente gratuite , #medicamente