Pastila-minune care te slăbește doar stând pe canapea. Opinia specialiștilor

Joi, 23 Iunie 2022, ora 01:23
10200 citiri
Pastila-minune care te slăbește doar stând pe canapea. Opinia specialiștilor
Mâncatul în fața televizorului îngrașă FOTO: Pixabay.com

Doi cercetători spun că au descoperit un leac împotriva obezității care, pe lângă reducerea poftei de mâncare și a senzației de foame, ar putea să ajute la menținerea în formă fără să fie nevoie de exerciții fizice.

Deocamdată este vorba despre un studiu făcut pe șoarecii de laborator.

Leacul pentru grași se numește Lac-Phe și este de fapt o moleculă care ar putea lupta împotriva obezității prin reducerea aportului de alimente și senzația de foame, se arată într-un articol publicat în ilmessaggero.it.

Mai mult, conform celor care au descoperit această moleculă s-ar putea să nu mai ai nevoie să mergi la sală.

La revedere dietă? Ce spun cercetătorii care au descoperit pilula ”minune”

La revedere, dietă? Nu este o glumă, este totul adevărat, spun doi cercetători de la cele mai prestigioase universități din SUA.

„S-a demonstrat că exercițiile fizice pot ajuta la pierderea în greutate – spune Yong Xu, unul dintre conducătorii de lucrări – prin înțelegerea mecanismului prin care activitatea fizică declanșează aceste beneficii, am putea ajuta mulți oameni să-și găsească forma rapid și fără efort excesiv”.

Deocamdată, studiile sunt în stadiul de șoareci de laborator, dar - așa cum se întâmplă adesea atunci când un nou medicament este testat - rezultatele bune în testarea pe animale sunt pasul premergător celui pe oameni.

Din experimente, Lac-Phe reduce drastic aportul de alimente și obezitatea la cobai. Și, potrivit oamenilor de știință, ar putea înlocui și nevoia subiecților de a merge la sală.

Jonathan Long, coleg cu Young Xi, spune la rândul său că, ”de exemplu, persoanele în vârstă sau fragile ar putea beneficia de pe urma unui medicament care ajută la combaterea osteoporozei, a bolilor de inimă și a unui număr de afecțiuni problematice”. Rezultatele, publicate în jurnalul autorizat Nature, aruncă, de asemenea, o nouă lumină asupra legăturilor dintre exerciții fizice și sentimentul de foame.

„Suntem cu toții conștienți că exercițiile fizice sunt bune pentru sănătate. Este util pentru controlul greutății corporale și al glucozei”, continuă Long, ”Dar am vrut să aprofundăm conceptul mai în detaliu: am vrut să vedem dacă putem diseca exercițiul în ceea ce privește moleculele”.

Cum a fost descoperită molecula minune

Astfel, oamenii de știință au analizat plasma sanguină a șoarecilor după o alergare intensă pe bandă de alergare. De aici s-a identificat un aminoacid numit Lac-Phe, un sintetizat din lactat, un produs secundar asociat exercitiului intens, responsabil de senzatia de arsura in muschi, si din fenilalanina, un bloc de proteine.

Rozătoarele examinate, toate obeze, au urmat o dietă bogată în grăsimi dar cu o doză mare de Lac-Phe i-a determinat să-și reducă aportul alimentar cu 50%. Nu au fost observate efecte secundare asupra capacității de mișcare și nici asupra consumului de energie. Nu numai. Beneficiile continuă. După 10 zile de administrare de Lac-Phe, cobaii au fost mai puțin foame și au prezentat grăsimi corporale reduse, precum și o toleranță mai bună la glucoză.

Experții au identificat și CNDP2, o enzimă implicată în producerea de Lac-Phe. De fapt, șoarecii cu niveluri scăzute ale acestei enzime nu au pierdut atât de mult în greutate, în ciuda unui model strict de exerciții. „Aceste primele rezultate - conchide Xu - sunt cu adevărat interesante. Scopul nostru este să învățăm cum să modulăm acești compuși pentru a oferi organismului aceleași beneficii asociate activității fizice”.

Nutriționist: ”nu există să stai pe canapea, să iei o pilulă și, dintr-odată să își crească performanțele sportive

Medicul nutriționist Șerban Damian a comentat pentru Ziare.com că ”există tot felul de suplimente nutritive cu diverse efecte.

Dacă vorbim despre scăderea în greutate sunt substanțele despre care se spune că accelerează într-o oarecare măsură metabolismul. Însă majoritatea studiilor spun că efectul este nesemnificativ. Nu se vede o diferență semnificativă care chiar să conteze.

Pe de altă parte, există substanțe care ajută prin potențarea capacității de a face efort. Spre exemplu este creatina, o substanță cu rol energetic în organism și te poate ajuta să faci antrenamente mai intense și să ai rezultate sportive mai bune. Îți crește rapid depozitele de energie disponibile.

Dar în acest mod. Nu există să stai pe canapea, să iei o pilulă și, dintr-odată îți cresc performanțele sportive.

Din cunoștințele mele nu există o substanță să înlocuiască în vreun fel sau să mimeze efectele activității fizice.

Există suplimente nutritive care potențează capacitatea organismului de a face efort fizic și în felul acesta să obții rezultate mai bune”, a explicat dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv.

Marius Geantă: Trebuie să luăm în calcul că este un studiu pre-clinic

Pe de altă parte, doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină spune că în cazul acestui studiu trebuie ținut cont de mai multe aspecte.

”Sigur, rezultatele din studiu sunt promițătoare dar trebuie să luăm în calcul că vorbim despre un studiu pre-clinic. Adică nu este neapărat o garanție că aceste rezultate pot să fie translatate la oameni pe un subiect cum este obezitatea”, a spus medicul.

Este o mare diferență între studiul din laborator și ceea ce se poate întâmpla în realitate.

”Una este să urmărești fenomenul obezității la animale, mai ales cele de laborator și animalele mici și alta e să urmărești obezitatea la oameni. În dezvoltarea obezității la oameni, inclusiv obezitatea morbidă intervin mult mai mulți factori decât cei care sunt luați în calcul în laborator pe astfel de modele animale.

În viața reală contează foarte mult și factorii sociali și modelul educațional, disponibilitatea pe de o parte a alimentelor de calitate pe de o parte, iar pe de altă parte dorința oamenilor de a face o activitate fizică.

Eu cred că este o idee greșită că această pastilă ar putea să înlocuiască exercițiul fizic. Ce trebuie să spunem este că în cazurile de obezitate morbidă impactul exercițiului fizic este limitat. El are un rol dar nu putem afirma că putem înlocui exercițiul fizic ca instrument principal de luptă împotriva obezității morbide cu o pastilă. Este o afirmație exagerată”, explică specialistul în sănătate publică.

Obezitatea vine și cu multe complicații

De asemenea, medicul mai aduce în prim-plan și faptul că de obezitatea morbidă se leagă o serie de complicații care nu se rezolvă doar printr-o pilulă. Iar una dintre soluțiile cele mai viabile în prezent este operația.

”Ceea ce știm în cazul obezității morbide este că pe lângă un număr mare de kilograme în plus vine cu foarte multe complicații de tip cardio-metabolic. Sunt persoane care au diabet zaharat asociat, sunt persoane care au boli cardio-vasculare sau anumite tipuri de cancer cu frecvență mai mare.

Vorbim despre un sub grup special care încă nu este foarte bine înțeles din punctul de vedere patogenic, din punctul de vedere al tranziției către această obezitate morbidă. Evident sunt factori biologici implicați aici, gene sau căi care sunt alterate dar contează și comportamentul individual pentru că aceste kilograme în plus și riscurile cardio-metabolice asociate nu apar peste noapte.

Dar dacă vorbim despre managementul unui pacient cu obezitate morbidă, în acest moment vorbim ca soluție despre chirurgia bariatrică metabolică. Sunt mai multe tipuri de intervenții chirurgicale dar efectul lor este să ajute persoana respectivă să scadă în greutate, să scadă riscul de diabet zaharat, de infarct și boli cardiovasculare.

Dar după operație persoana respectivă trebuie să îți schimbe stilul de viață și să accepte că din acel moment vorbim despre o boală cronică și va trebui să lupte cu ea mult timp poate chiar până la finalul vieții”, a mai explicat specialistul.

La noi astfel de intervenții chirurgicale nu sunt decontate de sistemul nostru de asigurări de sănătate. În alte țări s-a înțeles că această boală nu este o problemă care ține doar de aspectul fizic.

”Piața de obezitate se va dezvolta în următorii ani. Sunt deja o serie de medicamente care sunt deja aprobate în Europa.

Însă nu trebuie să se transmită mesajul că aceste medicamente pot înlocui o dietă echilibrată, ci acestea pot fi recomandate în anumite condiții de către medici. Nu trebuie să transmitem iluzia că există o pastilă minune care rezolvă problema”, a mai spus doctorul Marius Geantă.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#medicamente slabit, #Molecula Lac Phe, #cercetare, #dieta slabit, #foame , #dieta