”Ai ţinere de minte? Am, dar nu chiar tăte”. Ce a fost în stare să facă un medic pentru o bucată de ”cășuc” proaspăt și o mână de afine

Vineri, 28 Octombrie 2022, ora 22:06
17137 citiri
”Ai ţinere de minte? Am, dar nu chiar tăte”. Ce a fost în stare să facă un medic pentru o bucată de ”cășuc” proaspăt și o mână de afine
Medicul Nina Benciu a fost condamnată pentru corupție FOTO 2mnews.ro

Nina Benciu, medic specialist în cadrul Spitalului de Psihiatrie Cavnic, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare și interzicerea dreptului de a mai profesa în sistemul medical de stat, fiind găsită vinovată pentru luare de mită și fals intelectual.

Sentința a fost dată de Tribunalul Maramureș și nu este definitivă.

Doctorița a fost interceptată de DGA în timp ce primea ”mici atenții, de-o cafea”, în schimbul cărora elibera documente necesare unor falși pacienți pentru concedii medicale, pentru tratamente compensate la care nu aveau dreptul sau pentru pensie de boală.

Anchetatorii au identificat 58 de cetățeni care au apelat la serviciile doctoriței de la Spitalul de Psihiatrie Cavnic pentru a-și rezolva probleme de sănătate inventate.

Nina Benciu a fost interceptată în timp ce negocia ca la piață diagnosticele pe care urma să le scrie în documentele medicale ale pacienților săi doar pentru ca aceștia să obțină concediu medical pentru a merge la pescuit de exemplu sau pentru a beneficia în continuare de pensie de boală. Unii dintre clienții doctoriței cereau rețete compensate pentru medicamente scumpe necesare unor persoane care nu erau asigurate medical în România.

Pretențiile unui medic

Doctorița nu era deloc pretențioasă. Accepta să elibereze rețetele și actele medicale cu diagnostic fals pentru un litru de smântână, ”cășuc”, lapte proaspăt, afine, pungi de cafea ieftină sau sume mici de bani, de ordinul zecilor de lei.

Unul dintre pacienții doctoriței i-a cerut acesteia să-i elibereze un document medical în baza căruia să-și poată lua concediu medical. ”Bolnavul” i-a cerut concediu pentru două săptămâni, însă doctorița generoasă a plusat și l-a ”îmbolnăvit” atât de rău, încât omul a putut rămâne acasă o lună de zile

”da, îţi dau treizeci şi dacă te răzgândești le spui că te-ai făcut bine şi te duci la lucru, înțelegi, da' eu îţi dau treizeci. Lasă-le pe treizeci şi asta îi. Bine? Stai acasă, te duci la pescuit”, i-a sugerat medicul psihiatru pacientului său, discuția dintre cei doi fiind interceptată de DGA.

În baza documentelor medicale semnate de Nina Benciu, omul a putut rămâne acasă o lună de zile, fiind plătit cu 70 la sută din salariu.

Un alt pacient care avea nevoie de un diagnostic grav pentru a beneficia în continuare de pensia de boală și-a negociat afecțiunea la sânge cu doctorița de la Spitalul Cavnic.

Bine! Ce Doamne să-ţi scriu?",

Spuneţi acolo ce-i mai rău,

Memoria ţi-e bună? Adică ai ţinere de minte?

Am, dar nu chiar tăte

Îhî. Ameţeli ai?

Pune că am, pune acolo

Bine, nici nu ştiu ce Doamne să pun aci Nah, m-oi gândi...", au fost indicațiile omului către medic, interceptate de anchetatori.

Pacientul mima retardul pentru a fi credibil în fața anchetatorilor

Când a fost audiat ca inculpat în dosarul doctoriței, acest pacient a mimat simptomele unei grave afecțiuni psihice, încercând să pară cu retard, mimând totodată și lipsa de memorie, susțin anchetatorii în actul de acuzare.

”Cu ocazia audierii în calitate de suspect, la data de 14 octombrie 2021, inculpatul a avut o atitudine nesinceră şi nu a recunoscut fapta reţinută în sarcina sa, încercând să simuleze probleme de memorie şi de înţelegere a întrebărilor adresate, concomitent cu adoptarea unui facies ce sugera existenţa unei afecţiuni psihice (retard), deşi din discuţiile purtate în cabinetul inculpatei nu a rezultat că ar avea vreo problemă de această natură, exprimându-se extrem de coerent”, se arată în documentul citat.

”Un mic cadou, că mă ajutați”

Interceptările DGA relevă faptul că ”bolnavii” care veneau să-și rezolve problemele la medicul Nina Benciu nu intrau în cabinetul ei cu mâna goală, cei mai mulți aducându-i produse alimentare, dar și bani: „Aveţi aicea nişte smântână şi lapte proaspăt de-acuma de dimineaţă", „V-am adus un căşuc. Ăsta-i aproape proaspăt, unde vi-l pun?", „Doamna doctor, va rog frumos, un mic cadou că mă ajutați!", „Aveţi aicea nişte afine, dacă le puteți pune undeva la rece". Audiați, oamenii și-au recunoscut faptele, explicând că ei așa au fost educați să nu meargă la medic cu mâna goală.

În schimbul ”cășucului”, pacienții plecau mulțumiți, cu tulburări depresive care îi ajutau să rămână în concediu medical sau să obțină în continuare pensii care nu li se cuveneau.

Medicul nu și-a recunoscut în totalitate faptele.

În instanță a explicat că banii primiți de la pacienți erau pentru analize, iar de multe ori chiar ea le-ar fi plătit din buzunarul propriu, urmând să recupereze datoriile de la aparținători.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Departamentul american al Justiţiei va plăti aproximativ 100 de milioane de dolari unui număr de aproximativ o sută de gimnaste agresate sexual de fostul medic al lotului naţional, Larry...
Un cunoscut jurnalist de investigație, asasinat într-un magazin din Columbia. Imagini surprinse din momentul atacului FOTO/VIDEO
Un cunoscut jurnalist de investigație, asasinat într-un magazin din Columbia. Imagini surprinse din momentul atacului FOTO/VIDEO
Un cunoscut jurnalist de investigație din Columbia a fost asasinat într-un magazin. Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din magazin se poate observa cum Jaime Vasquez, în...
#medic, #mita, #spaga, #coruptie, #DGA, #cavnic, #spital psihiatrie, #diagnostic , #coruptie