Un medic din Botoșani a câștigat procesul împotriva Ministerului Sănătății: Are de primit cel puțin 400.000 de lei

Marti, 28 Februarie 2023, ora 09:29
3058 citiri
Un medic din Botoșani a câștigat procesul împotriva Ministerului Sănătății: Are de primit cel puțin 400.000 de lei
Gabriel Oprișanu FOTO monitorulbt.ro

Fostul manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași, a câștigat un proces împotriva Ministerului Sănătății.

Medicul Gabriel Oprișanu a deschis procesul la Cluj-Napoca, iar în urma acestuia are de primit cel puțin 400.000 de lei.

Acesta a contestat în instanță faptul că Victor Costache, fostul ministru al Sănătății, i-a desfăcut contractul de management de la Institutul de Psihiatrie „Socola”, în condițiile în care câștigase cu un an înainte concursul organizat de același for, scrie monitorulbt.ro.

Instanța i-a dat dreptate și a dispus ca statul să îi plătească salariile restante, aferente perioadei 18.02.2020 – 15.01.2023.

Managerul Gabriel Oprișanu câștiga puțin peste 130.000 de lei pe an, conform ultimei declarații de avere de pe siteul institutului.

Statul trebuie să îi plătească cel puțin 400.000 de lei, însă suma ar putea fi mai mare, pentru că au fost și unele creșteri salariale în sistem, iar instanța a decis ca salariile să fie achitate „actualizate cu indicele inflației”.

„Anulează Ordinul nr. R151/18.02.2020 privind încetarea Contractului de management nr. 167/15.01.2019 încheiat între reclamant în calitate de manager al Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi şi Ministerul Sănătăţii. Obligă pârâtul Ministerul Sănătăţii la plata către reclamant a diferenţelor salariale dintre salariul efectiv încasat de aceste din momentul încetării contractului de management şi salariul pe care ar fi trebuit să îl încaseze în funcţia de manager al Institutului, actualizate cu indicele inflației, respectiv pentru perioada 18.02.2020 – 15.01.2023. Obligă pârâtul Ministerul Sănătăţii la plata, în favoarea reclamantului, de daune morale în cuantum de 5.000 lei”, se precizează în hotărârea instanței.

Gabriel Oprișanu nu redevine manager

Judecătorii nu au fost de acord însă cu o solicitare a lui Gabriel Oprișanu, cea de reintegrare în funcția de manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași. Decizia nu este una definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel din Cluj-Napoca.

Reprezentanții „Socola” au precizat pentru „Ziarul de Iași” că hotărârea instanței nu îi afectează în vreun fel. Sumele de bani vor fi achitate integral de către Ministerul Sănătății, dacă sentința va rămâne definitivă.

În același timp, dr. Gabriel Oprișanu a spus că nu este interesat să se întoarcă la institut, indiferent de cum se va termina procesul.

Demis după mai multe scandaluri

Gabriel Oprişanu a fost demis printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii în februarie 2020, după ce Consiliul de Administraţie al Institutului de Psihiatrie „Socola” a solicitat revocarea din funcţie a acestuia.

Ordinul privind încetarea contractului de management valabil din 15 ianuarie 2019 a fost semnat pe 18 februarie 2020. Oprişanu fusese numit pentru încă un mandat după susţinerea unui concurs la care a fost singurul candidat.

„Începând cu data prezentului ordin, încetează contractul de management nr. 167/15.02.2019 încheiat între domnul Ovidiu Gabriel Oprişanu, în calitate de manager al Institutului de Psihiatrie Socola şi Ministerul Sănătăţii, ca urmare a propunerii de revocare a Consiliului de Administraţie.

Domnul Ovidiu Gabriel Oprişanu va proceda la predarea pe bază de protocol de predare-primire a patrimoniului, a situaţiei economico-financiare a spitalului şi a tuturor activităţilor aflate în derulare, noului manager interimar la spitalului“, se precizează în ordin.

În cei aproape cinci ani de management, Oprişanu a fost implicat în mai multe scandaluri, în special cu angajaţii spitalului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Departamentul american al Justiţiei va plăti aproximativ 100 de milioane de dolari unui număr de aproximativ o sută de gimnaste agresate sexual de fostul medic al lotului naţional, Larry...
A fost înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi, la peste 8 ani de la Colectiv. Se așteaptă aprobarea Ministerului Sănătăţii
A fost înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi, la peste 8 ani de la Colectiv. Se așteaptă aprobarea Ministerului Sănătăţii
Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a înfiinţat Registrul Naţional Unic al...
#medic, #proces castigat, #ministerul sanatatii, #despagubiri, #destituire , #stiri juridice