Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Povestea medicului român care a ajutat la capturarea lui Adolf Eichmann, unul dintre cei mai mari criminali naziști

Autor: N.G.
Duminica, 13 Februarie 2022, ora 03:17
8942 citiri
Povestea medicului român care a ajutat la capturarea lui Adolf Eichmann, unul dintre cei mai mari criminali naziști
Adolf Eichmann în timpul procesului derulat în Israel. Foto: npr.org

Un medic de origine română a jucat un rol decisiv în capturarea unuia dintre cei mai importanți lideri ai regimului nazist.

Adolf Eichmann a fost autorul ”soluției finale”, care pusă în practică avea să ducă la exterminarea a peste 6 milioane de evrei. După înfrângerea regimului nazist, Eichmann a fugit în Argentina. Un pașaport fals l-a ajutat să plece din Elveția în țara sud-americană, care a primit în perioada respectivă mulți criminali de război. Adolf Eichmann era unul dintre cei mai importanți pioni ai Germaniei naziste.

Timp de 15 ani acesta s-a ascuns într-o suburbie a capitalei Buneos Aires. Lucra ca simplu muncitor la o fabrică Mercedes. În 1954, serviciul secret israelian a primit o informație cu privire la faptul că Adolf Eichmann se afla în Argentina. După confirmarea informației a fost constituit un comando care avea să îl răpescă pe acesta și să îl aducă în Israel pentru a fi judecat.

Se întâmpla după șase ani de la prima informație recepționată de la un evreu austriac, aflat în Argentina. Din acest comando avea să facă parte și medicul anestezist de origine română, Iona Elian. Acesta era nepotul filantropului Jacques Menachem Elias, cel care a finanțat prin testament și a dat numele spitalului ”Elias” din București. Iona a emigrat în Israel în 1950, împreună cu soția sa, Beatrice, medic ginecolog, unde și-au schimbat numele de familie în Elian și prenumele în Ionah.

Pașaportul fals cu care Ionah a călătorit în Argentina. Foto: npr.org

Medicul Ionah Elian trebuia să îi administreze lui Adolf Eichman un somnifer, astfel încât să poată fi urcat în avionul care avea să îl ducă în Israel. Momentul acțiunii a fost special ales pentru data la care Argentina sărbătorea 150 de ani de independență.

Elian a injectat doza potrivită de sedativ pentru a-l transforma pe Eichmann într-un membru bolnav al echipajului avionului, reușind astfel să treacă prin aeroportul din Buenos Aires. Anterior, Eichmann fusese răpit în timp ce se întorcea acasă de la serviciu și dus într-o casă consirativă din capitala Argentinei.

Acul folosit de Elian pentru a-l seda cu succes pe Eichmann, a fost expus în 2012 la un muzeu din Israel. În timpul vieții sale, Elian a refuzat în mod constant cererile de a vorbi public despre rolul său în capturarea comandantului nazist.

Adolf Eichmann a fost judecat la Ierusalim pentru crime de război și crime împotriva umanității. Acuzarea publică a fost condusă de primul-procuror al Israelului, Gideon Hausner. După ce a fost găsit vinovat, Eichmann a fost condamnat la moarte și executat prin spânzurare la data de 31 mai 1962. Cenușa sa a fost împrăștiată în apele internaționale ale Mării Mediterane. În Israel, Eichmann a fost rejudecat, el fiind deja condamnat la moarte în contumacie, de tribunalul de la Nűrnberg, în 1945.

Seringa folosită la sedarea lui Eichmann. Foto: npr.org

Povestea prinderii lui Eichmann este, practic, începutul legendei Mossad-ului, un serviciu secret care avea să devină unul dintre cele mai puternice din lume. În aprilie 2011, la aniversarea a 50 de ani de la deschiderea procesului lui Eichmann, a fost organizat un eveniment dedicat capturării acestuia. Agenții israelieni care au participat la acțiunea secretă au fost intervievați, singurul care a refuzat fiind medicul Elian.

Două luni mai târziu, la vârsta de 88 de ani, Elian și-a luat viața. Nu a lăsat niciun bilet în care să explice decizia de a se sinucide.

Biden a făcut anunțul mult așteptat: ”Livrările de arme pentru Ucraina se reiau în orele următoare”
Biden a făcut anunțul mult așteptat: ”Livrările de arme pentru Ucraina se reiau în orele următoare”
Joe Biden, preşedintele SUA, a promulgat miercuri, 24 aprilie, pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai...
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Un medic ginecolog de la Spitalul Judeţean Giurgiu a fost prins în flagrant când primea mită pentru a realiza o cezariană. Doctorul a cerut 900 de lei, dintre care 700 pentru el şi 200 pentru...
#medic, #Israel, #sedare, #nazist, #comandant, #solutia finala, #exterminare, #evrei , #Israel
Comentarii
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1