Cum a cerut șpagă o doctoriță de la pacienta pusă pe masa de operație: „Mi-a spus să nu mă surprindă dacă mă trezesc paralizată”

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 03:01
28157 citiri
Cum a cerut șpagă o doctoriță de la pacienta pusă pe masa de operație: „Mi-a spus să nu mă surprindă dacă mă trezesc paralizată”
Dr. Roxana Al Momani a scăpat cu suspendare și se pregătește să sărbătorească Ziua Națională. FOTO: Facebook / Roxana Al Momani

Medicul specialist în obstetrică-ginecologie Roxana Al Momani – condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită – i-a cerut bani unei paciente chiar în timp ce se afla pe masa de operație.

Supărată că n-are pregătiți banii de șpagă, respectiv 1.000 de lei, dr. Al Momani i-a spus femeii că, dacă anestezistei îi tremură mâna, se poate trezi paralizată.

Dr. Roxana Al Momani a comis fapta atunci când era medic primar de obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov. De atunci, medicul a trecut în privat, numele ei fiind găsit în echipele de medici de la mai multe clinici particulare din București.

Pe data de 8 iulie 2022, Curtea de Apel Bucureși a condamnat-o pe dr. Roxana Al Momani la pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru două acte materiale de luare de mită.

Ca pedeapsă complementară, Roxanei Al Momani i s-a interzis timp de un an dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Pe data de 18.08.2017, medicul specializat în obstetrică-ginecologie a fost prins în flagrant în timp ce primea o parte din banii pe care îi ceruse (1.000 de lei) unei paciente aflate chiar pe masa de operație. Pacienta se afla la a doua naștere, iar la prima îi mai dăduse Roxanei Al Momani 1.000 de lei.

În motivarea deciziei Curții de Apel București se regăsesc declarațiile pe care pacienta și concubinul acesteia le-au dat în fața procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Pacientă: „ Mi-a spus să nu mă surprindă dacă rămân paralizată”

Femeia, care se afla în travaliu pe data de 16.08.2017 a relatat următoarele:

  • Doamna doctor m-a întrebat dacă am bani, i-am răspuns că nu, m-a întrebat apoi dacă am bani măcar pentru anestezist, i-am răspuns din nou că nu. Menționez că știam dintr-o discuție anterioară, de ce sumă de bani ar fi nevoie, era vorba de 1.000 de lei.
  • L-am sunat pe prietenul meu, i-am spus despre ce este vorba, am dat telefonul pe difuzor, iar d-na doctor l-a întrebat dacă are bani și i-a spus că nu. Apoi, l-a întrebat dacă va avea bani măcar mâine. Acesta a spus că da.
  • Am fost dusă spre sala de operație, unde urma să fiu operată de cezariană, iar pe drum spre sală, în timp ce eram pe targă, d-na doctor m-a întrebat din nou de ce nu am banii, având o stare de nervozitate, supărare și iritare.
  • În momentul în care anestezistul (o doamnă) mi-a înfipt acul în coloana vertebrală pentru administrarea serului de anestezie, d-na doctor (Al Momani Roxana – n.r.) mi-a spus să nu mă surprindă dacă atunci când o să mă trezesc din anestezie o să constat că am rămas paralizată.
  • Menționez că d-na anestezist mi-a spus să mă calmez, ea însăși era calmă, mi-a spus că totul o să fie bine și m-a întrebat ce face copilul celălalt, încercând să îmi distragă gândul de la cele spuse de d-na doctor. Pot spune că aceasta era o femeie foarte de treabă.
  • A doua zi dimineața, a venit în vizită la mine prietenul nostru (…), eu am coborât la el și i-am spus ce discuție am avut cu d-na doctor cu o zi înainte. S-a întâmplat ca d-na doctor să ne vadă și l-a întrebat direct pe acest prieten dacă a adus banii, iar eu am intervenit spunându-i că era un amic, nu persoana cu care vorbise anterior. D-na doctor s-a îndepărtat spunând că trebuie să aducem banii.
  • Când am rămas singuri, eu l-am întrebat pe acest amic dacă putem face ceva.
  • Precizez că m-am externat pe data de 18.08.2017, după ce și doctorul neonatolog și-a dat acordul în privința fetiței, iar în parcarea spitalului am așteptat-o pe d-na doctor de la ora 14:00, când spunea că o să vină, până la ora 16:30.
  • La acea oră, d-na doctor a primit cei 1.000 de lei, marcați, eu nu am aflat alte amănunte decât după aceea. Știu că sesizarea organelor de urmărire penală s-a făcut de către prietenul meu și amicul nostru”, a declarat femeia în fața anchetatorilor.

Partenerul femeii: A spus că „operația nu e gratis!”

Partenerul pacientei care a născut a relatat, la rândul lui, că n-a denunțat-o pe dr. Roxana Al Momani chiar atunci când a condiționat actul medical de remiterea șpăgii, dar s-a hotărât să o facă după episodul din sala de operație, când prietenei lui i s-a sugerat că ar putea rămâne paralizată.

Întrebare: De ce nu ați sesizat D.G.A. în perioada 14-16.08.2017, dacă concubina dvs. vi se plângea la telefon că îi condiționez efectuarea operației de primirea celor 1.000 RON?

Răspuns: Pentru că noi ne-am supărat foarte tare în momentul în care mi-a relatat cum se juca cu seringa în spatele ei d-na doctor anestezist.

Iată ce a scris bărbatul în denunț:

  • „Cum eu mă aflam mult timp la muncă, după internare am discutat cu aceasta la telefon, ocazie cu care mi-a comunicat faptul că efectuarea acestei operații este condiționată de inculpată prin plata unei sume de 1.000 RON, din care 700 RON pentru dânsa și 300 RON pentru anestezist.
  • Eu am discutat la locul de muncă și i-am spus concubinei mele că după ce va fi operată vom da banii, pe care anterior operației nu îi aveam.
  • Întrucât eu eram ocupat, după ce a fost operată concubina mea, a fost în vizită la ea martorul (…), amicul nostru, care mi-a spus că d-na doctor l-a confundat pe el cu mine și i-a zis că "operația nu este gratis". Același lucru mi l-a spus și concubina mea.
  • Prietenul meu a văzut pe zidul spitalului afișat un număr de telefon de la D.G.A., apelabil în caz de reclamare fapte de corupție, de care s-a folosit pentru a înștiința autoritățile. Ulterior, a fost contactat martorul (…), a doua zi ne-am deplasat la Parchet, acesta a formulat denunț, după care s-a organizat flagrantul de către d-na procuror împreună cu polițiștii.
  • Menționez că eu nu am văzut-o nici pe concubina mea, nici pe fiica mea nou-născută până în momentul în care ne-am deplasat la spital și s-a organizat flagrantul.
  • Chiar dacă nu am vizitat-o la spital decât atunci când s-a realizat flagrantul, concubina mea mi-a spus la telefon, după ce a născut, că este supărată pentru că i se cer bani în continuare pentru operație.
  • De asemenea, mi-a spus că fetița este bine, dar în timpul operației/la pregătirea operației d-na doctor care urma să îi facă anestezia avea în mână o seringă și îi spunea că „dacă ar face o mișcare greșită s-ar putea întâmpla lucruri rele”.
  • Operația a trecut, dar concubina mea era nemulțumită de faptul că i se cereau acești bani. Despre starea dânsei de sănătate nu mi-a mai spus nimic. Avea dureri normale pentru situația în care se afla.
  • Înainte de a ajunge în curtea spitalului, eu am fost instruit de d-na procuror ce anume trebuie să întreb când o văd pe d-na doctor. Țin minte că am așteptat-o vreo 3 ore, m-a văzut în curtea spitalului alături de concubina mea, eu am salutat-o și am întrebat-o cât să dau d-nei anestezist, la care mi-a răspuns 200 RON, după care am întrebat cât să dau d-nei doctor și mi-a răspuns "care d-na doctor, că eu sunt d-na doctor", după care mi-a spus 300 RON.
  • Eu aveam banii primiți de la d-na procuror marcați, puși într-un plic, în total 1.000 RON, din care am scos 500 RON și i-am dat d-nei doctor. D-na doctor a intrat în clădire după ce a luat banii. Ulterior, a intervenit d-na procuror cu polițiștii”, a relatat partenerul femeii.

Motivarea instanței pe scurt: Medicul a luat, dar a și tratat!

În motivarea deciziei de condamnare, judecătorii de la Curtea de Apel București au reținut că faptele medicului obstetrician Roxana Al Momani sunt de un pericol „mediu spre redus”, așa că i-au dat o pedeapsă cu suspendare.

„Reţine şi că activitatea infracţională continuată are un pericol social mediu spre redus, văzând sumele de bani primite efectiv (500 lei din 1.000 lei pretinşi şi aduşi la flagrant; 700 lei), numărul de acte materiale (două) şi că obligaţiile pe linie profesională au fost îndeplinite corespunzător faţă de mame şi copiii lor. În plus, pentru prima naştere, inculpata s-a deplasat special de la peste 200 km”, se arată în motivare.

Instanţa a mai reţinut că inculpata nu a manifestat o atitudine decât parţial sinceră, nu este cunoscută cu antecedente penale, are 47 ani, studii superioare (medic), este cetăţean român, divorţată, are un fiu minor pe care îl creşte şi întreţine singură (tatăl decedat), şi „se bucură de recunoaştere profesională din partea a numeroase actuale mame”.

„Raportat la toate cele expuse anterior, instanţa a stabilit pentru inculpată - care s-a conformat cu constanţă şi seriozitate comandamentelor specifice unei proceduri penale - o pedeapsă (principală) în cuantum de 2 (doi) ani închisoare. În ceea ce priveşte individualizarea executării pedepsei (principale), instanţa de fond a apreciat că nu este necesară executarea ei în regim de detenţie, întrucât inculpata îndeplineşte toate condiţiile pentru suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. (…) În raport de persoana inculpatei, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnata nu va mai comite alte infracţiuni”, mai notează judecătorii în documentul citat.

Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
#medic spagar, #luare de mita, #medic ginecolog, #condamnare, #nastere cezariana, #curtea de apel bucuresti , #justitie