Cine este medicul român care "a supus pacienții la proceduri intime în scopul propriei satisfacții sexuale". Nu mai poate profesa în Marea Britanie, dar e angajat în România

Vineri, 23 Februarie 2024, ora 11:58
11048 citiri
Cine este medicul român care "a supus pacienții la proceduri intime în scopul propriei satisfacții sexuale". Nu mai poate profesa în Marea Britanie, dar e angajat în România
Medicul Iulian Stan nu mai poate profesa în Marea Britanie FOTO Dailymail.co.uk

Un medic din România care lucra în cadrul sistemului medical public din Marea Britanie (NHS) a fost exclus din profesie pentru efectuarea de proceduri medicale, inclusiv asupra copiilor, în scopul propriei satisfacții sexuale.

Pacienții la Royal Cornwall Hospitals NHS Trust au fost supuși unor examinări anale nejustificate și inserări de medicamente în rect efectuate de Dr. Iuliu Stan, scrie Dailymail.

Unii pacienți au avut medicamente inserate în mod inadecvat în rect de până la opt ori.

Un tribunal a decis că 21 de pacienți au fost „vânați” în acest mod într-un interval de cinci ani, dintre care un număr nedivulgat erau minori.

O victimă a avut organele genitale manipulate în mod nejustificat de medicul discreditat.

Un alt pacient, un adolescent, a avut un tub folosit pentru golirea vezicii urinare introdus în penis fără justificare clinică, suferind o infecție bacteriană în urma acestui act.

"Proceduri inutile, invazive și intime în scopul propriei satisfacții sexuale"

Un tribunal a aflat că un pacient s-a simțit atât de inconfortabil din cauza comportamentului „ciudat și înspăimântător” al doctorului, încât a încercat să se externeze din spital înainte de a primi antibiotice.

S-a constatat că medicul „a supus pacienții la proceduri inutile, invazive și intime în scopul propriei satisfacții sexuale”.

Tribunalul a adăugat: „În unele cazuri, același pacient a fost supus de mai multe ori la proceduri intime și invazive de către Dr. Stan”.

Dr. Stan, care avusese anterior un istoric ireproșabil, a fost șters din registrul medical cu efect imediat de către Serviciul Tribunalului Practicienilor Medicali (MPTS).

Cine este medicul căruia i se aduc acuzațiile

Nu toate acuzațiile aduse în fața tribunalului au fost dovedite.

Dr. Stan a absolvit în România în 2007 și a lucrat în Marea Britanie de mai multe ori înainte de a se specializa în domeniul traumatologiei și ortopediei.

A început să lucreze la ultimul său post din cadrul NHS în 2015.

Autoritățile au fost alertate asupra tratamentului medicului în 2020, când un tată s-a îngrijorat de „durata” pe care Dr. Stan a petrecut-o atunci când îi administra copilului său un analgezic prin rect.

S-a observat că copilul primise deja analgezice orale puțin înainte ca Dr. Stan să îi administreze personal medicamentul rectal.

Ulterior, a fost avertizat să se „familiarizeze” cu politica privind martorii și să permită personalului medical să administreze medicamente, dacă este posibil, în conformitate cu procedura standard.

O anchetă a fost demarată atunci când Dr. Stan a prescris și administrat medicamente rectale unui alt copil.

S-a descoperit că medicul administrase personal medicamente rectale în peste 200 de cazuri anterioare, uneori aceluiași pacient.

Tribunalul a observat dovezi că avea o „preferință” pentru administrarea personală a acestor medicamente tinerilor și băieților.

Dr. Stan nu a participat sau nu a contribuit la anchetă, tribunalul notând o „lipsă completă de implicare” din partea medicului.

Cu toate acestea, când s-a apărat în cadrul anchetei interne, tribunalul a aflat că el susține că administrarea de medicamente rectale era mai comună în România.

Martorii experți consultați au fost de acord că acest lucru este valabil, dar au adăugat că nu era o practică standard pentru medicii de acolo să administreze personal medicamentele, iar acest lucru era în principal gestionat de asistente, așa cum se întâmplă și în Marea Britanie.

Astfel de politici sunt implementate pentru a asigura că există o a doua pereche de ochi asupra medicamentelor administrate pacienților. Aceasta reduce riscurile de producere a erorilor.

Cum s-ar fi apărat medicul

Dr. Stan și-a apărat metodele de tratament, afirmând că simte că este mai potrivit ca personalul feminin să administreze supozitoare pacientelor.

Cu toate acestea, luând în considerare toate probele, tribunalul a constatat că nu existau factori atenuanți pentru comportamentul său.

În ceea ce privește dacă comportamentul său a fost motivat sexual, tribunalul a remarcat modelele de comportament în privința pacienților cărora le-a administrat medicamente.

De exemplu, din cele 51 de clisme prescrise de Dr. Stan, el a administrat personal doar opt, toate pentru bărbați sub 40 de ani, inclusiv de două ori pentru un băiat de 17 ani.

Într-un alt exemplu citat, Dr. Stan a administrat personal analgezice rectale de 277 de ori pentru pacienți bărbați, dar doar o dată pentru o pacientă femeie.

În contrast, în cazurile în care Dr. Stan a prescris analgezice non-rectale, cum ar fi perfuziile intravenoase, nu a administrat personal niciuna pentru ambele sexe.

Personalul intervievat a declarat, de asemenea, că era „neobișnuit” ca medicii precum Dr. Stan, specializați în ortopedie, să se implice în îngrijirea pacienților din afara departamentului lor, lucru pe care l-a făcut în timpul unora dintre examinările rectale.

Mărturiile pacienților

Tribunalul s-a concentrat și asupra experienței a doi pacienți specifici, menționați în documente ca „Pacientul 26” și „Pacientul 15”.

Pacientul 26 era internat în spital pentru dureri la genunchi cauzate de o infecție. În timpul șederii, a fost supus unei examinări rectale de către Dr. Stan, scopul căreia nu i-a fost explicat în prealabil. Pacientul a considerat că este „îngrijorător”.

Cu toate că a fost internat fără simptome care să justifice o examinare rectală, Pacientul 26 a fost supus procedurii de către Dr. Stan în timpul șederii sale.

De asemenea, i s-a administrat o clismă fără a primi acordul prealabil, fiindu-i spus doar că Dr. Stan avea nevoie să „verifice glandele”.

Pacientul 26 a detaliat modul în care Dr. Stan a efectuat trei examene testiculare în timpul șederii sale în spital.

Tribunalul a remarcat că nu exista nimic în notițele Dr. Stan care să explice de ce au avut loc aceste examene.

Pacientul 26 s-a simțit atât de inconfortabil cu tratamentul doctorului Stan încât a încercat să se externeze din spital mai devreme și asistentele au trebuit să-l convingă să rămână pentru a primi antibioticele necesare pentru tratamentul infecției sale.

Tribunalul a declarat că nu au putut găsi niciun motiv pentru a contesta relatarea evenimentelor a lui Pacientul 26 și că toate procedurile presupuse au fost motivate sexual și se încadrează în ansamblul comportamentului lui Dr. Stan.

Pacientul 15 a fost singurul pacient acuzat că Dr. Stan l-a cateterizat incorect, o procedură în care un tub este introdus în vezica urinară prin uretră pentru a ajuta la eliminarea urinei.

Pacientul, descris în documente ca fiind între 16 și 18 ani, a fost internat pentru fracturi, dar nu avea semne de probleme urinare care ar necesita un cateter.

Tribunalul a observat, de asemenea, că nu există dovezi că Pacientul 15 i s-a oferit un însoțitor.

Ei au constatat, de asemenea, că Dr. Stan a administrat analgezice și laxative rectale Pacientului 15 de mai multe ori fără justificare clinică.

Tribunalul a concluzionat: „În echilibrul probabilităților, Tribunalul a stabilit că, atunci când existau note clinice adecvate pentru pacienți, acțiunile lui Dr. Stan erau motivate sexual în căutarea satisfacției sexuale”.

Pentru stabilirea unei sancțiuni, tribunalul a declarat că nu exista „nicio îndoială” că conduita lui Dr. Stan a fost sub nivelul așteptat de la un medic și ștergerea din sistem era singura opțiune.

„A implicat multiple încălcări ale poziției speciale de încredere pe care un medic o ocupă”, a scris tribunalul.

Acest lucru s-a întâmplat în legătură cu minori și pacienți în nevoie acută de îngrijire și atenție diligentă din partea lui Dr. Stan."

'Aceasta a determinat Tribunalul să concluzioneze că o sancțiune de ștergere este singurul mijloc de protejare a pacienților, menținerea încrederii publicului în profesie și declararea și menținerea standardelor adecvate de conduită pentru membrii profesiei.'

Acum lucrează în România

Dr. Stan, care pare să lucreze acum în România ca „specialist medical în ortopedie și traumatologie”, are 28 de zile pentru a face apel împotriva deciziei.

Un bărbat de aproximativ 50 de ani s-a înecat în stațiunea Mamaia. Ce se știe despre identitatea victimei
Un bărbat de aproximativ 50 de ani s-a înecat în stațiunea Mamaia. Ce se știe despre identitatea victimei
IPJ Constanța a anunțat că un bărbat de aproximativ 50 de ani s-a înecat în mare, în staţiunea Mamaia, trupul acestuia fiind găsit duminică dimineaţă, 28 aprilie. Reprezentanţii...
Cinci persoane, inclusiv un consilier municipal, au fost asasinate în Columbia. „Un act laş care subminează democraţia” FOTO/VIDEO
Cinci persoane, inclusiv un consilier municipal, au fost asasinate în Columbia. „Un act laş care subminează democraţia” FOTO/VIDEO
Autoritățile locale au anunțat că cinci persoane, printre care un cântăreţ şi un consilier municipal, au fost ucise în două cazuri distincte vineri, 26 aprilie şi sâmbătă, 27 aprilie,...
#medic roman Marea Britanie, #dat afara, #ancheta, #procedura, #satisfactie sexuala , #spitale