Ziua mondiala a libertatii presei: In Romania, se mentin presiunile politice si economice

Sambata, 03 Mai 2014, ora 12:33
1359 citiri
Ziua mondiala a libertatii presei: In Romania, se mentin presiunile politice si economice
Foto: Wikipedia

De Ziua mondiala a libertatii presei, sarbatorita sambata in toata lumea, Organizatia Natiunior Unite (ONU) a transmis ca jurnalistii trebuie sa lucreze intr-un mediu sigur, in care sa nu domine frica.

ONU a mentionat ca, anul trecut, 71 de angajati in domeniul mass-media au fost ucisi, in timp ce 826 au fost arestati. De asemenea, mai mult de 2.000 de jurnalisti au fost amenintati sau agresati fizic in 2013, conform Voice of America.

Organizatia "Reporteri fara frontiere" a mentionat ca in unele tari exista tendinta ca chestiunile de siguranta nationala sa fie interpretate intr-un mod "evaziv si abuziv, in detrimentul dreptului de a informa si de a fi informat".

Cea mai mare liberate a presei se regaseste in Finlanda, potrivit clasamentului din 2014 pe aceasta tema. Pe urmatoarele locuri se afla Olanda si Norvegia, la fel ca anul trecut.

La polul opus se afla Turkmenistan, Coreea de Nord si Eritrea, trei state despre care Reporteri fara frontiere sustine ca informatia libera practic nu exista.

2013, cel mai intunecat an pentru libertatea presei

Problemele din Romania

Clubul roman de presa arata ca, in 2014, mass-media romaneasca se confrunta cu probleme economice, dar si cu presiuni din partea politicienilor, avand in vedere ca suntem intr-un an dublu-electoral.

"In 2014, libertatea de exprimare si echilibrul in actiune ale mass-media romanesti sunt afectate, mai mult ca in alti ani, de constrangerile economice si de conditionarile politice. Presa se afla sub o dubla presiune - economica si politica, neexistand o vointa a autoritatilor ca mass-media sa fie sprijinte in spirit european, transparent si nediscriminatoriu", sustine sursa citata.

Clubul roman de presa aminteste ca mass-media din tara noastra este afectata de restructurari, managementul nu a gasit inca raspunsuri creative la schimbarile majore din domeniu, iar calitatea prestatiilor jurnalistice ramane, cu mici exceptii, la cote modeste.

"Contextul si perspectivele negative arata ca redresarea poate veni doar din interiorul mass-media si ca este nevoie de un efort comun pentru gasirea solutiilor de relansare", sustine organizatia.

"Libertatea presei in Romania anului 2014 si a anilor urmatori trebuie sa insemne companii consolidate financiar, redactii stabile si valoroase profesional, o identitate bine conturata a profesiei de jurnalist si a industriei mass-media. Fara autonomie sustinuta din interior, prin valoare editoriala si putere financiara nu exista libertate reala a presei", conchide sursa citata.

C.P.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#ziua mondiala libertate presa, #libertate presa, #probleme presa Romania , #presa