Wikileaks e viitorul jurnalismului?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 10 Aprilie 2010, ora 19:38
2194 citiri
Wikileaks e viitorul jurnalismului?

Este posibil ca o organizatie online de presa, numita Wikileaks, fara aparitie periodica, dar dedicata dezvalurilor incendiare, motivata de interesul public si in acelasi timp cu un declarat scop politic, sa ofere o viziune asupra viitorului jurnalismului?

Desi exista din decembrie 2006, publicatia online Wikileaks a facut abia zilele acestea, cu adevarat, valuri. Wikileaks a facut publica o inregistrare exploziva din Irak, in care un elicopter american Apache deschide focul impotriva unui grup de persoane, omorand inclusiv doi reporteri Reuters.

Incidentul a avut loc la 12 iulie 2007 si este filmat chiar din elicopterul implicat in incidentul care s-a soldat cu moartea a 10 persoane, spre bucuria extrem de vocala a trupelor din aparat.

Difuzata de Wikileaks, inregistrarea a avut efectul unei acuzatii profunde a culturii razboiului, apreciaza comentatorii publicatiei Foreign Policy.

Mai mult, este limpede ca o organizatie traditionala de presa nu ar fi fost capabila sa difuzeze acest tip de inregistrare, care face parte din seria informatiilor clasificate.

Wikileaks a publicat pe YouTube intreaga inregistrare, cu o durata de 38 de minute, si o varianta prescurtata la doar 19 minute pe site-ul sau, cu o introducere din George Orwell: "Limbajul politic trebuie sa faca in asa fel incat minciunile sa para adevarate iar crima sa para respectabila, pentru a da vantului aparenta soliditatii".

Inregistrarea s-a transformat aproape instantaneu intr-un hit pe Internet, unde a adunat peste 2 milioane de accesari in cateva zile. Stirea a fost preluata de toata presa internationala.

Ce este totusi Wikileaks?

Wikileaks exista din decembrie 2006, este finantata de donatori privati si nu accepta finantari in parte guvernelor sau corporatiilor. Practic, Wikileaks incurajeaza anonimii sa incarce pe site informatii incriminatoare, pe care cei cinci angajati le verifica daca este necesar si apoi le publica integral.

Jurnalistii Wikileaks nu sunt insa doar distribuitori pasivi de informatie: isi cultiva cu grija sursele, le protejeaza, verifica materialele incarcate de "turnatorii" anonimi, adauga contextul si uneori comentarii, si promoveaza informatiile explozive. Spre exemplu, operatiunea de publicare a inregistrarii din Irak a costat 50.000 de dolari.

Wikileaks a fost fondata, potrivit purtatoruluis au de cuvant Daniel Schmitt, cu intentia de a deveni "agentia de informatii a oamenilor" - cu cinci angajati permanenti si 1000 gata sa fie activati oricand, toti anonimi.

Cea mai cunoscuta persoana legata de Wikileaks este Julian Assange, un hacker australian si jurnalist, cofondator al publicatiei.

Wikileaks nu apare pe hartie si materialele sale sunt pastrate online intr-un server din Suedia, unde exista o lege care le interzice jurnalistilor sa-si divulge sursele.

Cu toate ca-si protejeaza cu sfintenie sursele si se declara a asculta numai de interesul publicului larg, Wikileaks nu face niciun secret din faptul ca isi doreste sa transmita un mesaj politic, promitand surselor sale ca materialele "vor fi folosite pentru un impact politic maxim".

Assange spera, spre exemplu, ca dezvaluirea incidentului din Irak sa duca la concentrarea "atentiei comunitatii internationale asupra acestei chestiuni, si, posibil, la o reluare a anchetei si o schimbare a politicii guvernamentale".

Assange nu-si infraneaza, in comentariile si analizele la materialele publicate pe site, criticile la adresa Americii, corporatiilor si guvernelor.

Ce n-am sti fara Wikileaks?

* Wikileaks a publicat un raport intern al gigantului Transfigura cu privire la deversarea unor deseuri toxice pe Coasta de Fildes, desi compania isi luase toate masurile de precautie pentru ca povestea sa nu apara in presa.

* E-mailurile oamenilor de stiinta de la Climate Research Unit din Marea Britanie, in care se punea la cale exagerarea efectelor incalzirii de sera si ascunderea de informatii, au aparut pe Wikileaks, ducand la scandalul ce a primit numele de "Climategate".

* E-mailurile fostului guvernator al Alaskai, Sarah Palin, in care aceasta se folosea de adresa proprie de mail pentru a "fenta" legea americana a informatiilor publice in timpul campaniei electorale prezidentiale, au fost date publicitatii tot de Wikileaks.

* Wikileaks a mai publicat lista secreta a URL-urilor cenzurate in Australia si 500.000 de mesaje de pager trimise si primite in New York in dimineata de 11 septembrie 2001.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Wikileaks, #Wikileaks dezvaluiri , #mass media