Vom auzi un nou mesaj de avertizare la TV: Petreceti cat mai mult timp cu copilul!

Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 17:08
3640 citiri
Vom auzi un nou mesaj de avertizare la TV: Petreceti cat mai mult timp cu copilul!
Foto: CNA

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a aprobat propunerea de introducere a unui nou mesaj de avertizare (din categoria "Pentru o viata sanatoasa"), privind importanta timpului de calitate parinte-copil, in Proiectul de modificare a Codului CNA.

CNA a organizat o sedinta extraordinara miercuri, pentru a discuta propunerile de modificare a Codului de reglementare a continutului audiovizual (Codul CNA).

Proiectul a fost votat si va fi publicat pe site-ul institutiei, cel mai probabil luni (19 septembrie), urmand sa intre timp de o luna in dezbatere publica.

In acest timp, cei interesati (radiodifuzorii sau alte organizatii/societati) pot trimite Consiliului observatii si recomandari privind textul.

Una dintre cele mai importante modificari este interzicerea aparitiei copiilor in reclamele la produsele alimentare, spre protectia acestora (si pentru a evita manipularea telespectatorilor minori).

In aceeasi sedinta a fost discutata si propunerea de introducere in Cod, la Sectiunea a 6-a - "Publicitate la alimente" - a mesajului "Pentru sanatatea emotionala a copilului dumneavoastra, petreceti cat mai mult timp cu el". Potrivit unui comunicat al Itsy Bitsy FM, remis vineri, CNA a aprobat aceasta propunere care vine din partea postului de radio.

In prezent, mesajele de avertizare sunt:

a) "Pentru o viata sanatoasa, consumati zilnic fructe si legume";

b) "Pentru o viata sanatoasa, faceti miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi";

c) "Pentru o viata sanatoasa, consumati zilnic minimum 2 litri de lichide";

d) "Pentru o viata sanatoasa, respectati mesele principale ale zilei";

e) "Pentru sanatatea dumneavoastra evitati excesul de sare, zahar si grasimi".

Introducerea unei avertizari legata de importanta alaptatului

De asemenea, o alta propunere facuta Consiliului a fost referitoare la introducerea unei avertizari de sanatate privind importanta alaptatului.

Initiativa venita din partea Itsy Bitsy FM si Autoritatii Nationale pentru Protectia Dreptului Copilului si Adoptie face parte dintr-o campanie ampla de constientizare a parintilor asupra importantei timpului petrecut impreuna cu copilul, care include in acest sens si sustinerea initiativei legislative de declarare a zilei de 1 iunie zi libera nationala.

Senatul a adoptat propunerea aceasta, urmatorul pas fiind dezbaterea si de catre Camera Deputatilor, forul decizional in cazul acestui proiect. In cazul aprobarii, 1 iunie devine zi libera la nivel national.

Campania care sustine aceasta masura si initiativa legislativa pentru 1 Iunie zi libera nationala a fost demarata in aprilie 2016 in urma semnalelor de alarma ridicate de numeroase studii, care arata ca 6 din 10 copii simt nevoia sa petreaca mai mult timp cu parintii, desi doar 24% din parinti cred ca timpul petrecut cu cei mici este prea putin.

Pe masura ce copilul creste, timpul petrecut cu parintii in timpul saptamanii si in weekend scade.

Conform expertilor, timp de calitate nu inseamna timp petrecut in aceeasi camera, ci ca parintii sa fie prezenti 100% in relatie, oferindu-le copiilor intreaga atentie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#CNA avertizare timp petrecut copii parinti, #CNA pentru o viata sanatoasa, #timp petrecut copii parinti , #CNA