Un roman din zece n-a fost niciodata la dentist. Tu cum stai cu dantura?

Duminica, 27 Noiembrie 2016, ora 15:403863 citiri
Un roman din zece n-a fost niciodata la dentist. Tu cum stai cu dantura?
Foto: Arhiva/Pixabay

Mai bine de jumatate dintre romani (66%) nu au fost la dentist in ultimele 12 luni, iar unul din 10 romani recunoaste ca nu a calcat intr-un astfel de cabinet niciodata, arata un studiu recent al Centrului pentru Monitorizarea Politicilor Publice.

Conform cercetarii realizate pe un esantion de peste 1.100 de persoane, cu varste cuprinse intre 18-60 ani, din mediul urban, utilizatori de Internet, cu educatie medie si superioara, 72% dintre romani au probleme de sanatate orala, 66% nu au fost la dentist in ultimul an (fata de 43%, media din UE).

16% au spus ca s-au simtit jenati din cauza danturii, iar 10% au avut probleme in a participa la activitatile sociale datorita problemelor de sanatate orala (UE - 4%).

Romanii considera ca igiena orala presupune sa iti pastrezi dintii naturali si sanatosi, dar 44% nu mai au dintii naturali.

Ingrijrator este mai ales faptul ca unul din 10 romani intervievati recunoaste ca nu a mers niciodata la dentist, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

In acest context, Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice si Asociatia Medicilor Stomatologi cu Practica Privata solicita CNA aprobarea unor mesaje de avertizare privind sanatatea orala. O solicitare in acest sens a fost deja inaintata catre CNA.

Mesajele difuzate la radio si TV ar trebui sa promoveze periajul dentar de 2 ori pe zi, prezentarea periodica pentru consult la medicul stomatolog, precum si o dieta echilibrata.

Un sondaj realizat in 2008 arata ca mai bine de jumatate dintre romani fug de dentist, iar ul altul, din 2011, a ajuns la concluzia ca unul dintre trei romani nu-si permite sa mearga la dentist.

A.S.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii