TVR - un asasinat lung si cinic

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 28 Iulie 2015, ora 11:40
5542 citiri
TVR - un asasinat lung si cinic

Guvernul Ponta pare sa fi pus cruce TVR. Potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta care va fi discutat si aprobat, marti, intr-o sedinta speciala a Executivului, televiziunea publica va pierde la rectificarea bugetara 15 milioane de lei, in conditiile in care institutia are datorii totale de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

Deja TVR are conturile blocate de ANAF pentru ca nu a respectat memorandumul din 2012, prin care Guvernul a permis esalonarea datoriilor la stat ale SRTv pe o perioada de sapte ani. TVR a incheiat anul trecut cu o pierdere de 81,5 milioane de lei.

Departe de mine sa sustin ca o gaura neagra, asa cum devenise TVR, trebuie subventionata la infinit. Dimpotriva, coada pisicii trebuie rupta. Dar, ca om care cunoaste bine aceasta institutie, imi asum cand spun ca TVR a fost impinsa spre pierzanie de puterea politica care acum se pregateste sa-i aplice lovitura fatala.

In primul rand nu ma pot impiedica sa nu remarc faptul ca ANAF s-a repezit direct la TVR, care alaturi de RATB, deschide si deocamdata si inchide lista marilor datornici cu conturi blocate, chiar dupa ce actualul presedinte director general al institutiei, Stelian Tanase, a intors armele si l-a atacat virulent pe Victor Ponta. In acelasi context vine taierea de la rectificare.

Situatia din TVR nu e noua. Dupa 2005 incoace televiziunea publica a tot acumulat datorii. Cum? Din cauza politicului prin excelenta. Conducerea TVR nu a fost pusa niciodata in mana unui manager autentic care sa aiba in vedere exclusiv interesele acestei institutii.

Au fost doar sinecuristi politici, numiti strict pe criterii politice, care au facut ce s-au priceput mai bine, adica in primul rand sa serveasca cu zel zona politica binefacatoare.

Si servirea s-a produs in varii modalitatii. Supusenia politica manifestata nu la nivelul stirilor, ci al emisiunilor, cu teme si invitati alesi pe spranceana, cu liste negre de indezirabili, a fost cel mai acuzat si mai vizibil efect ale politizarii.

Ca sa nu mai vorbim de infiintarea si desfiintarea de canale menite rularii unor bani si publicitatii politice. Asa a fost TVR 3, o aberatie jurnalistica cu audienta confidentiala. TVR News ba aparea, ba disparea, dupa cum era interesul momentului.

Dar au fost si moduri mai putin vizibile. TVR a servit financiar clientelei de partid, prin contracte extrem de paguboase, scandaloase de-a dreptul, dupa cum dezvaluia cu ceva vreme in urma pentru Ziare.com fostul membru al CA al TVR Ada Mesesan.

Apoi, au fost numeroase angajari pe sume foarte mari de neveste, copii, amante, nepoti etc. Povestea era cam asa: se schimba puterea politica, se faceau angajari. Se schimba puterea politica, cei angajati erau bun angajati, cu contracte de munca greu de desfacut, si daca nu plecau de buna voie erau parcati prin tot felul de birouri si functii inventate strict ca parcari de incomozi, iar noua putere isi angaja proprii oameni in posturi cheie. Si tot asa, precum cercurile concentrice ale unui trunchi tot mai gros, o grosime care insemna tot mai multi bani.

Chiar dupa ce a fost facuta pseudo-restructrarea din 2013, pe usa din dos au venit cu tot felul de contracte grase tot felul de clienti politici si nu pe salariul minim pe economie. Ca dovada, imediat dupa restructurare, desi au fost dati afara vreo 900 de oameni, fondul de salarii nu a scazut, ci a crescut substantial.

Clientilor li se adauga marile familii ale TVR care lucreaza cu mic cu mare acolo, de parca aceasta institutie le-ar fi literlamente a doua casa.

Asta in timp ce audienta postului scade din multe motive. Pe de-o parte controlul politic, pe de alta parte o doza de lehamite a autenticilor profesionisti obositi de instabilitate, dar si pentru ca productia profitabila si de calitate a fost mereu subfinantata, prima de la care se taia pentru, de exemplu, contracte de milioane pentru masini.

Cam asa, in linii mari, a fost impinsa TVR spre faliment. Temeinic. Fiind folosita in toate felurile de politic. De ce ar avea nevoie? In primul rand de o autentica restructurare care sa o curete de capusele de toate felurile. N-a existat nici macar una. In opinia mea, ce a facut Claudiu Saftoiu a fost doar o reasezare a straturilor in functie de interesul politic al momentului.

Are nevoie de o noua lege de functionare care in primul rand sa reduca substantial daca nu chiar sa elimine cu totul politizarea, astfel incat TVR sa beneficieze de profesionisti autentici de la nivel de presedinte director general, pana la ultimul angajat. Nici macar vreun semn de asa ceva nu vad.

Cred ca Stelian Tanase nu a fost inca schimbat din functie doar pentru a fi cel care stinge lumina. Si mult nu cred ca mai e.

Din pacate, pentru ca de TVR e nevoie. Romania are nevoie de o televiziune publica, cu productii de calitate eliberate de presiunea comerciala. TVR este un brand consolidat, oricat de ruginit ar fi acum, care nu ar trebui pierdut.

Si nu in ultimul rand, dincolo de straturile de clienti, in TVR mai exista profesionisti de mare calitate. Am mai spus-o, cred ca redactia stiri de acolo are cel putin pe politic si justitie cei mai buni jurnalisti din audiovizualul romanesc actual. Cu cine sa faci televizune de calitate in TVR, dupa ce scapi de capuse, ar fi. Dar vrea cineva o televiziune publica de calitate si apolitica? Nimeni, absolut nimeni, dintre cei cu putere de decizie.

TVR a ajuns cum a ajuns pentru ca asta a vrut politicul de la ea. El este singurul raspunzator de prabusirea televiziunii publice.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#TVR conturi blocate, #TVR rectificare bugetara, #Stelian Tanase Ponta TVR , #TVR